Ble tidenes yngste i Tippeligaen, på landslaget og i EM-kvalifiseringen

Klar for å forhandle med Real Madrid

FOR ET ÅR: Det har vært litt av en periode i livet til Martin Ødegaard. I midten er øyeblikket da Ødegaard ble tidenes yngste spiller i en EM-kvalifisering. Til venstre er Real Madrids hjemmebane Santiago Bernabeu, samt 16-åringen med trofeet fra Idrettsgallaen og fra flyplassen i Barcelona. Til høyre er privatflyet han landet med på Rygge etter besøket i Madrid, i tillegg til bilder fra flyplassen og på trening med Strømsgodset. Foto:Delebekk, Anda, Hansen, Poppe, Larsen, Bendiksby,NTB Scanpix/VG

Ødegaard-sagaen fra A til Å

Fra Tippeliga-debut i april, til Real Madrid-forhandlinger i januar. Slik er dagene i Martin Ødegaards liv.

 • Øyvind Askeland

Artikkelen er over fem år gammel

Real Madrid? Liverpool? Bayern München? Ajax?

Europas største klubber står, fortsatt, i kø for å sikre seg ett av verdens heteste fotballtalenter, men nå tyder absolutt alt på at førstenevnte har vunnet kampen om den brennhete 16-åringen.

Ødegaard har bestemt seg for at fremtiden hans ligger hos den spanske hovedstadsklubben, og nå starter forhandlingene.

La oss derfor ta et tilbakeblikk på året som forandret livet til midtbanespilleren.

Dette er historien om hvordan en 15-åring dominerte i Tippeligaen, fikk hele Europa etter seg, ble 16 og kan ende i en av verdens største fotballklubber.

Ble et fenomen

2014 vil for alltid stå igjen som et vanvittig år i livet til Martin Ødegaard. Først den 14. april i fjor fikk han sine første minutter i Tippeligaen. Og mot Aalesund i Drammen imponerte han såpass at daværende Strømsgodset-trener Ronny Deila ikke brydde seg om å spare på superlativene.

I mine øyne kan han bli best i verden, sa Deila.

Det har ikke engang gått ett år siden Ødegaard fikk 28 Tippeliga-minutter – med nummer 67 på ryggen – i 2-0-seieren mot Aalesund. På overtid i den kampen, for 275 dager siden, fikk han også sin første målgivende pasning.

En nydelig en.

Martin Ødegaard ble brått et fenomen.

Plutselig var han på alle fotballinteressertes lepper i Norge.

Og så nektet telefonen til pappa Hans Erik Ødegaard å være stille.

– Vi har fått over 30 henvendelser.

– Kunne Martin gått til omtrent hver eneste klubb i Europa?

– Ja.

– Virkelig?

– Altså, ikke alle. Men det er ikke mye om å gjøre. Jeg trenger ikke nevne klubber, men nesten uansett hvilke du hadde nevnt, så har de vært i kontakt med oss.

TIDENES YNGSTE: I Tippeligaen også. Martin Ødegaard var 15 år og 117 dager da han spilte mot Aalesund 14. april i fjor. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB Scanpix

Ble nesten årets spiller

Det sa Hans Erik Ødegaard 30. juli, drøyt to måneder etter at sønnen debuterte på øverste nivå i Norge.

Dagen etter meldte Barcelona sin ankomst, igjen, på Marienlyst for å kikke nærmere på 15-åringen. Ødegaard hadde på det tidspunktet kun fått fire Tippeliga-kamper fra start, men hadde til gjengjeld dominert stort i samtlige av dem.

Martin Ødegaards første sesong som profesjonell fotballspiller ble en gedigen suksess. Strømsgodset-talentet var også bare en dårlig børskarakter unna, i siste serierunde, å bli kåret til årets spiller i Tippeligaen av VG.

Og da sesongen ble avsluttet i november, hadde det stormet rundt lille, store Ødegaard i allerede et halvt år.

Har bestemt seg

For i august ble Ødegaard tidenes yngste spiller på det norske A-landslaget. I oktober tidenes yngste spiller i en EM-kvalifisering.

Real Madrid, Barcelona, Bayern München, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal og Ajax ble raskt favorittene til å signere unggutten.

Og én etter én har lagenes største profiler forsøkt å overbevise Martin Ødegaard om å velge nettopp dem. Mens noen, som Real Madrids manager Carlo Ancelotti har valgt å holde en lavest mulig profil, har Ajax' Frank de Boer gått skyhøyt ut og lovet Ødegaard mye spilletid om han velger Amsterdam.

Søndag kveld meldte VG at er sagaen om Martin Ødegaard nærmer seg slutten. Han har bestemt seg for Real Madrid, og forhandlingene om personlige vilkår og overgangssum er det neste på programmet.

Bayern Münchens sportsdirektør Mathias Sammer nekter imidlertid å gi opp håpet om å sikre seg ham. I Spania mener landets største avis, Marca, å vite at Ødegaard innen kort tid kommer til å signere en seksårskontrakt med Real Madrid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FRA KOVACS TIL RONALDO? 12. januar var Martin Ødegaard tilbake på Strømsgodset-trening etter å ha besøkt Real Madrid. Her er han sammen med lagkamerat Peter Kovacs. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB Scanpix

Glamorøs Europa-tur

Nå som Martin Ødegaard og hans far Hans Erik Ødegaard skal ha tatt sitt endelige valg, står det i hvert fall ikke på kunnskaper om klubben han er på vei til.

Etter sesongslutt i Tippeligaen i november, begynte de to sin varslede rundtur i Europa. En rundtur hele Europa har lagt merke til.

Ødegaard har blant annet fått trene med favorittlaget Liverpool på treningsfeltet Melwood i England, med stjernene i Bayern München og Real Madrid, samt hentet og levert i privatfly på Rygge, to ganger, av sistnevnte storklubb.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TILBAKE FRA SPANIA: 8. januar landet Hans Erik Ødegaard (bildet) og Martin Ødegaard sammen med agent Tore Pedersen på Rygge flyplass i Østfold. Da hadde de tre vært på Real Madrid-besøk i to dager. Foto:Knut Arne Hansen,VG

Selv om ikke Martin Ødegaard har satt sitt navnetrekk på en kontrakt med en ny klubb ennå, blir sannsynligvis overgangen offentliggjort innen få dager.

I mellomtiden, i Tyskland, maner Bayerns Mathias Sammer egen klubb, supportere og Ødegaard-interesserte til tålmodighet.

– Det er opp til ham å avgjøre hvor store våre sjanser er. Han må ta sin avgjørelse. Hvis man ønsker å oppnå noe, må du ha litt tålmodighet, og det har vi, sier Bayern-sjefen.

Og så må man ikke glemme at Martin Ødegaard også ble kåret til årets gjennombrudd under Idrettsgallaen på Hamar. Selvfølgelig.

Les også

 1. «Myggen» til VG: – Jeg ville betalt for å trene med Real Madrid

  Erik Mykland (43) har levd et langt fotballiv. Han er likevel misunnelig på noe av det Martin Ødegaard får oppleve (16).
 2. Real-presidentens uvanlige Ødegaard-flørt

  MADRID (VG) Florentino Perez (67) har som president i Real Madrid kjøpt en rekke stjernespillere.
 3. Disse har gjort det før Martin Ødegaard

  Real Madrid er ikke mest kjent for sin spillerutvikling, men mange stjerner har gått opp stien for Martin Ødegaard (16).
 4. Real Madrid-journalist: – Vet at Ødegaard er fornøyd med klubben

  MADRID (VG) I Madrid trener Reals stjernegalleri uten…
 5. Ødegaard til sykehus i går: Nå går han på krykker

  Smerter i stortåen gjorde at Martin Ødegaard (16) havnet på sykehus onsdag. Nå hopper stortalentet rundt på krykker.
 6. Alt klart for Ødegaards Real-forhandlinger

  OSLO/MADRID (VG) Strømsgodsets Martin Ødegaard (16) har bestemt seg for å gå til Real Madrid.

Mer om

 1. Strømsgodset IF
 2. Nederlandsk fotball
 3. Spansk fotball
 4. Tysk fotball
 5. Internasjonal fotball
 6. Martin Ødegaard

Flere artikler

 1. Alt klart for Ødegaards Real-forhandlinger

 2. Hevder Ødegaard signerer i løpet av få dager

 3. Slik forsøkte fotballprofilene å overbevise Ødegaard

 4. Laudrups råd til Ødegaard: Glem Real

 5. Ødegaard taus om Madrid-besøket - tilbake i Norge

 6. Høgmo taus om Ødegaard-råd

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder