FIFA- og UEFA-toppene Blatter, Platini og Valcke utestengt

Platini hevder seg utsatt for svertekampanje

I TRØBBEL: I går ble det kjent at Sepp Blatter var suspendert i 90 dager. Nå lider også UEFA-president Michel Platini (t.h.) samme skjebne. Foto: Arnd Wiegmann , Reuters

NFF-topp: – Tidenes jordskjelv i fotballen

Tre FIFA-og UEFA-topper er nå suspendert av fotballorganisasjonens egne etiske komité.

 • Jostein Magnussen
 • Jonas Wikborg

Artikkelen er over fire år gammel

Den etiske komiteen i FIFA har besluttet å utestenge FIFA-president Sepp Blatter, UEFA-president Michel Platini og FIFAs generalsekretær Jerome Valcke i 90 dager.

Det opplyser FIFA på sin egen hjemmeside.

Den etiske komiteen, som er ledet av Hans-Joachim Eckert, skriver at suspensjonen kan bli utvidet utover de 90 dagene.

– Dette er tidenes politiske og administrative jordskjelv i fotballen, sier generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kjetil Siem, til VG.

– Platini og Blatter er de to mektigste i fotballverdenen, og nå kan FIFAs etiske komité, et organ de har jobbet hardt for og som har tatt mange fotballtopper, kjente som ukjente, bli deres bane. I tillegg er generalsekretær Valcke suspendert og presidentkandidat Chung Mong-joon er utestengt i seks år. Det er helt spesielt, og jeg har aldri sett noe lignende, fortsetter han, men presiserer at skyld ikke er delt ut for de tre førstnevnte ennå.

– Hadde du sett for deg at dette kunne skje?

– Da FBI begynte med arrestasjoner, det kom pressekonferanser og etterforskningen rullet opp, begynte det å nærme seg noe i hvert fall. Lance Armstrong var jo manges helt på idrettsbanen, men det snur seg fort. Kart og terreng endrer seg mye nå, sier Siem.

Flere utestengelser

Den etiske komitéen vil granske omstendighetene rundt en TV-avtale tilbake i 2005 og mulige utbetalinger som skal ha gått til UEFA-president Michel Platini. Han skal ha fått to millioner sveitserfranc - rundt 17 millioner norske kroner.

Platini sier han fortsatt er aktuell som presidentkandidat i FIFA. Han kaller det som har skjedd en svertekampanje.
– Det er en bevisst lekkasje som har fremkommet på en uakseptabel måte og som kun er et forsøk på å ødelegge mitt rykte, hevdet Michel Platini kort tid før suspensjonen ble kjent.

FIFA-president Sepp Blatter kaller, via sine advokater, prosessen en skuffelse.

– President Blatter er skuffet over at den etiske komité ikke fulgte den etiske disiplinærkoden ved at det ikke var noen høring. I tillegg har komitéen basert sin avgjørelse på en misforståelse der statsadvokaten i Sveits har åpnet etterforskning, men ikke tatt ut siktelse, heter det i en uttalelse gjengitt av BBC-journalist Richard Conway. Ifølge NTB vil Blatter likevel ikke anke avgjørelsen.

Den etiske komiteen har samtidig utestengt den tidligere visepresidenten i FIFA, Chung Mong-joon, for seks år. Han har vært etterforsket for sin rolle da Sør-Korea søkte om å få fotball-VM i 2022.

Les også: Skandale-regimet FIFA

63-åringen, som selv hadde planer om å stille ved presidentvalget i FIFA, er også ilagt en bot på 100.000 sveitserfranc, vel 850.000 norske kroner.

Jerome Valcke har vært under etterforskning på grunn av mistanke om ulovlig salg av billetter. 55-åringen har vært generalsekretær i FIFA siden 2007 frem til han ble suspendert i forrige måned.

Leder Blatter-granskningen

Etterforskningen av Sepp Blatter blir ledet av Robert Torres, et mangeårig medlem av FIFAs juridiske komite. Det skjer fordi lederen, den sveisiske advokaten Cornel Borbely, ikke har anledning til å granske en landsmann.

NFFs president Yngve Hallén sitter i komiteen som er ledet av den tyske dommeren Hans-Joachim Eckert. Derfor har han ikke anledning til å uttale seg direkte om konkrete saker hvor komiteen er det dømmende organet.

– Jeg vil understreke det jeg har sagt hele tiden, at alle parter nå må bidra til å få alt opp på bordet. Det er viktig å sette fotballens interesser først, sier Hallén til fotball.no.

Det er Kjetil Siem enig i.

– Nå foreligger det et momentum i fotballverdenen, og det må brukes til å styrke den etiske komité ytterligere. Fotballen har alltid vært besudlet av korrupsjon – som mange andre industrier – men det betyr ikke at man skal gi opp kampen mot problemet, sier Siem.

– Et annet poeng er at jeg tror folk skjønner at det ikke har vært så lett å være Yngve Hallén i det siste. Han sitter i det ene kammeret i den etiske komitéen, og vet mye mer enn det han kan si. I Norge er ikke «ingen kommentar» alltid like greit å si og han har fått mye pepper. Nå skjønner folk kanskje at hele bildet er mer sammensatt, sier Siem.

Flere artikler

 1. BBC: Blatter risikerer 90 dager utestengelse

 2. Han skal lede FIFA i Blatters fravær

 3. FIFA-etterforskningen ferdig - sterke anklager: AP: Platini og Blatter risikerer utestengelse i flere år

 4. FIFA vil utestenge Platini på livstid

 5. Blatter om suspensjonen: – Det gjør vondt, men det dreper meg ikke

Fra andre aviser

 1. Blatter og Platini suspendert av FIFA: - Et jordskjelv

  Aftenposten
 2. Avgjørelsen om Blatter og Platini ventet om få timer

  Bergens Tidende
 3. Blatter og Platini utestengt i åtte år

  Aftenposten
 4. Blatter og Platini utestengt i åtte år

  Bergens Tidende
 5. NFF-toppen: - Det største politiske jordskjelvet i idrettens historie

  Aftenposten
 6. Avgjørelsen om Blatter og Platini ventet om få timer

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder