EKSENTRISK: Gábor Király jubler hemningsløst etter Ungarns 2-1-seier over Færøyene 8. oktober. Veterankeeperen holder Norge som en svak favoritt i playoff-kampene om å komme til EM. Foto: Laszlo Balogh , REUTERS

Keeper-Király tror Norge er sterkere enn Ungarn

«Joggebuksemannen» i VG-intervju - kan bli tidenes eldste spiller i EM

Gábor Király (39) kan bli tidenes eldste spiller i et fotball-EM hvis Ungarn slår ut Norge. Men det tror han blir vanskelig.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Han har selv noen kjipe opplevelser mot Norge. Blant annet slapp han inn fire mål i EM-kvalifiseringskampen i Budapest i 2006. Da scoret Ole Gunnar Solskjær to av målene.

Les også: Rekdal om Király: – Han er gæern

– Norge sterkere enn Ungarn

Király har en innholdsrik karriere bak seg, og fikk sitt store gjennombrudd som keeper i Hertha Berlin på slutten av 1990-tallet. 39-åringen, som er nå tilbake i sin gamle ungarske klubb Haladás, ber VG hilse masse til sin gamle lagkamerat Kjetil Rekdal fra tiden i Tyskland.

– Da Kjetil scoret tre mål mot Ungarn (i 1996) spilte jeg på U21-landslaget og så kampen fra tribunen i Oslo. Litt senere ble vi lagkamerater. Jeg var stolt av å spille sammen med ham i Hertha Berlin. Vi satt ved siden av hverandre i garderoben, og jeg elsket å spille med ham på banen, forteller Gábor Király.

Mange i Norge jublet over at Ungarn ble trukket som motstander i playoff-kampene om å komme til EM neste sommer. Keeperprofilen med den grå joggebuksen holder også Norge som forhåndsfavoritt.

– Jeg syns kanskje Norge er sterkere enn Ungarn, men dette er fotball. Du vet aldri hva som skjer i løpet av 90 minutter. Det spiller ikke så stor rolle hvilket lag vi trakk i playoff, sier Király.

Runder 100 landskamper mot Norge

Med 99 A-landskamper for Ungarn står han foran to historiske milepæler i november-kampene mot Norge. I den første på Ullevaal kan han runde 100 kamper. I returkampen i Budapest kan han tangere Jószef Bozsiks landslagsrekord på 101 landskamper for «magyarene».

Hvis Ungarn slår ut Norge kan mannen som fyller 40 år 1. april også bli tidenes eldste spiller i et fotball-EM. Lothar Matthäus var 39 år og 91 dager i 2000 og har rekorden.

– Hvis treneren sier at jeg spiller, så er det fint å runde 100 kamper. Men 99 kamper er også fint. Jeg har en toårskontrakt med klubben min i Ungarn nå. Vi får se hvor lenge jeg spiller. Jeg tenker alltid bare på den neste kampen.

Med et smil om munnen fortalte Kjetil Rekdal VG om Király sine særegenheter da de spilte sammen i Hertha Berlin.

Bekrefter Rekdals historie

– Han hadde en drøm om å fange et innlegg, snu seg, kaste ballen i egen tverrligger – og ta den tilbake. Han drev og trente på dette ganske ofte. Og han var ganske god på det. Han traff ganske ofte på trening. Men da sa treneren at «gjør du det i en kamp, så kommer du aldri til å spille igjen her», fortalte Vålerenga-treneren.

Gábor Király bekrefter Rekdals historie om at han ofte trente på det spektakulære trikset.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BERLIN-KAMERATER: Kjetil Rekdal (bakerst til høyre) og Gábor Király (grå joggebukse) spilte sammen for Herhta Berlin på slutten av 1990-tallet. Her foran en Champions League-kamp. Foto: Ullstein Bild , ullstein bild

– Ja, jeg gjorde mye på trening, men ikke i kampene. I Berlin ble det så kjent at mange spurte meg om når jeg skulle gjøre det i kamp. Jeg sa at jeg ville gjøre det når jeg hadde en god følelse for det. En gang, jeg tror det var mot Hamburg, vurderte jeg det. Vi snakket om det under kampen, men jeg gjorde det ikke. Vi vant 6-1 og jeg tror Kjetil var på banen, forteller 39-åringen til VG.

Les også: Ekspert mener Norge er kjempefavoritter mot Ungarn

Kjenner til Skjelbred

– Hvorfor spiller du i den grå jobbebuksen?

– Jeg har alltid spilt i lange bukser. Før var de svarte, men i 1996 byttet jeg til grå. Mange mente at de bragte lykke. Jeg vil ikke forandre det nå.

– Mener du at du redder flere skudd på grunn av buksene?

– Egentlig ikke. Men de lang buksene gir meg selvtillit. Jeg beveger meg bedre, svarer han.

På spørsmål om hvilke av dagens norske landslagsspillere han kjenner til, forsøker den eksentriske keeperen å uttale navnet til Per Ciljan Skjelbred.

– Hvordan uttaler du det navnet? Jeg følger med mine tidligere klubber og vet hvem han er. Norge er et sterkt lag, men alle kamper skal spilles først. Jeg håper det beste laget går til Frankrike, sier ungareren.

Les også: Høgmo mener Ungarn har et rutinert lag

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder