AVGJØRELSEN: Arjen Robbenn faller på sedvanlig vis, Mexico-kaptein Ráfa Márques (til høyre) skjønner at dette kan bli straffe. Og det gjør det. Huntelaar scorer på overtid og Nederland vinner 2-1. Foto: Wong Maye-E, AP Foto:Wong Maye-e,Ap

Den filmende hollender

SAO PAULO (VG) (Nederland – Mexico 2-1) KOMMENTAR: Med overkroppen løftet og armene rett opp svever Arjen Robben (30) inn straffesparket som sender Nederland til VM-kvartfinalen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Mexicos veterankaptein Rafael Márquez (35) står ved siden av med høyrearmen løftet. Han skjønner at dette er skummelt. Han vet at han har vært borti Robben og at det kan ende med straffe.

I dag er han tilbake i VM-leiren i Santos for å pakke. Marquez og Mexico må hjem.

Robben fikk straffe.

Kanskje var det den nærmest uutholdelige varmen i Fortaleza som førte til at Márquez mistet konsentrasjonen et ørlite øyeblikk og klønete stakk frem høyrefoten. Mexicos hærfører er VMs sjette eldste utespiller. Han var i Barcelona fra 2003 til 2010 og kom til Brasil som kaptein i sitt fjerde strake VM, en utrolig prestasjon. De tre første gangene røk Mexico ut i 8-delsfinalen (tap for USA i ’02 og Argentina i ’06 og ’10).

I år førte han igjen Mexico til 8-delsfinalen, mot et nederlandsk lag som hadde slått Spania 5-1 og vunnet alle sine tre innledende kamper. Men Mexico løp over Nederland i store deler av 1. omgang, og da Giovani dos Santos hamret inn sitt første landslagsmål på to år så det endelig ut som det bar mot kvartfinalen.

Men en til da ganske usynlig Wesley Sneijder fikk perfekt treff og banket inn 1-1 tre minutter før slutt bak Mexicos reflekssterke målvakt Guillermo Ochoa – og på overtid skulle altså legenden «Ráfa» Márquez ødelegge for sine egne. Arjen Robben, best på banen og kanskje best i hele VM, danset forbi Diego Reyes på høyresiden og endte opp nede ved dødlinjen, like utenfor femmeteren. Visekapteinen, som hadde fått bindet rundt armen, driblet utover, Marquez satte ut foten – og Robben gjorde det han også er blant de beste i verden til, han utnyttet situasjonen maksimalt og svevde av gårde.

Etterpå snakkes det som vanlig om at det var «kontakt». Mexico-trener Miguel Herrera mener at dommer Pedro Proenca fra Portugal må hjem han også, men det er mulig han isteden får pluss i boka, regelverket gir ham trolig rett i at det var straffe. Men regelverket sier ingenting om at Robben gjorde veldig mye mer ut av fallet enn den ørlille kontakten skulle tilsi.

Det er nesten bare innenfor 16-meteren det snakkes om «kontakt», utenfor er det «kontakt» hele tiden uten at det blir frispark av den grunn. Ofte er det jo også slik at det er angrepsspillerne som oppsøker «kontakten», for så å gjøre alt de kan for at det skal bli straffe. Det er blitt en del av fotballen. Blir dommeren lurt, er det lov. Jeg synes det er trist, men det er muligens en gammeldags holdning…

Etterpå hører jeg at Arjen Robben innrømmer at «joda, han filmet» og at han «ikke burde gjøre det». Men han filmet visstnok ikke i den kampavgjørende situasjonen. Han erkjenner at han kastet seg i situasjonen tidligere. Da var det også «kontakt», med Miguel Layún, men da var det ganske åpenbart at det var Robben som oppsøkte meksikaneren for så å gå overende. Dommeren vinket spillet videre.

Før pause fortjente Robben straffe, da både Ráfa Márquez og Héctor Moreno var i beina hans. Kanskje var det den nederlandske stjernens frynsete rykte som felte ham i den situasjonen. For selv om Robben sier at han «ikke bør filme» er det jo ikke til å komme bort fra at det i omtrent hver eneste kamp han spiller er situasjoner som diskuteres etterpå.

Men det endte altså som en ny stor triumf for Nederlands landslagssjef Louis van Gaal, som virkelig viste at han er sjefen i sine lag, da han uten å nøle plukket av kaptein Robin van Persie og satte inn Klaas-Jan Huntelaar det siste kvarteret.

Og da Arjen Robben ikke vil ta straffesparket er det Huntelaar som går frem og plasserer inn seiersmålet, langt inn i overtiden, som seg hør og bør for en kommende Manchester United-manager.

Rafa Márquez går rundt og ser bare fortvilet ut. Hans VM-historie er nok over. Arjen Robben strekker armene i været og jubler med sitt største seiersglis opp mot sine egne. Så takker de to hverandre for kampen, Marquez med en veterans verdighet.

Marquez tåler dette.

Robben dribler videre.

Og det var jo kontakt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder