Prins Ali: – Blatter må gå nå

Coca-Cola legger press på FIFA

AVTROPPENDE OG PÅTROPPENDE?: Sepp Blatter går av som FIFA-president. Michel Platini er favoritten til å ta over plassen hans. Foto:Fabrice Coffrini,AFP

Nytt FIFA-valg den 26. februar

Hvem som erstatter Sepp Blatter (79) som FIFA-president, skal avgjøres den 26. februar neste år.

  • Arilas Berg Ould-Saada

Artikkelen er over fire år gammel

Det ble klart under et ekstraordinært styremøte i Zürich mandag. FIFA skal holde en pressekonferanse klokken 15.00. Det opplyser organisasjonen selv på Twitter.

Bare fire dager etter at han ble gjenvalgt som FIFA-president i slutten av mai, kunngjorde Sepp Blatter at han trakk seg. Han sitter imidlertid i presidentstolen helt til det nye presidentvalget.

BAKGRUNN: Dette må du vite om FIFA-skandalen

Michel Platini og resten av UEFA, som ønsket et presidentvalg i desember, er neppe spesielt fornøyde med utfallet av mandagens møte. Platini er regnet som en av favorittene til å bli den neste FIFA-presidenten, dersom han velger å stille til valg. Det skal han bestemme seg om innen ti dager, opplyser L'Équipe.

Presidentkandidatene må stille til valg før den 26. oktober, fire måneder før valgdagen. Hittil er det kun brasilianske Zico som har meldt seg.

Prins Ali krever umiddelbar Blatter-exit

Jordanske Prins Ali bin al-Hussein, som tapte FIFA-presidentvalget i slutten av mai, kom mandag med uttalelser i forbindelse med styremøtet i Zürich.

– President Blatters oppsigelse kan ikke drøyes noe lengre. Han må gå nå. Han kan ikke få lov til å planlegge sin arvtagelse og styre dette valget. En midlertidig ledelse må bli valgt for å administrere valgprosessen, sier Prins Ali til AP, ifølge Miami Herald.

Oppgitt Blatter: – Er jeg ansvarlig for klimaforandringene også?

Reformer

I tillegg til å fastsette valgdatoen, skal FIFA-styret diskutere en rekke mulige styrereformer. Deretter skal avtroppende FIFA-president Blatter og generalsekretær Jérôme Valcke holde en pressekonferanse.

Domenico Scala, som fører tilsyn i FIFA, skal ifølge The Guardian legge frem forslag til reformer som skal diskuteres av FIFA-ledelsen.

BBC har listet opp noen av forslagene:

• Publisering av lønnen til FIFA-presidenten og medlemmene av styret.

• Maksgrense på tre fireårsperioder som FIFA-president og -styremedlem.

• Gjøre FIFA ansvarlige for integritetssjekk av potensielle styremedlemmer.

• Den årlige FIFA-kongressen, med alle de 209 medlemsforbundene, skal direkte velge styremedlemmer i stedet for at de kontinentale forbundene stemmer.

Det er en mulighet for at styret ikke kommer til enighet, og at reformene ikke vil trå i kraft før etter det nye presidentvalget. Men Blatters ønske om å forlate presidentstolen med æren i behold, forventes å bidra til at i det minste noen av forslagene blir godkjent.

Coca-Cola legger press på FIFA

Disse potensielt umiddelbare reformene kommer som følge av at en av FIFAs hovedsponsorer, Coca-Cola, har lagt press på organisasjonen ved å be om en reform ledet av en ekstern, uavhengig kommisjon.

Mandag gikk organisasjonen New FIFA Now til orde for at Kofi Annan skal lede en slik kommisjon.

Coca-Cola, som har vært en hovedsponsor for fotball-VM siden 1978, skal vurdere å avslutte samarbeidet med FIFA dersom ønsket ikke blir oppfylt.

The Guardian, som har fått tilgang til brevet fra Coca-Cola til FIFA, skriver at Coca-Cola ser på dette som den eneste måten å «håndtere arbeidet med å bidra til å reformere FIFAs styresett og menneskerettighetskrav».

McDonalds, en annen hovedsponsor, støtter Coca-Cola.

Tidligere generalsekretær i FIFA, sveitsiske Michel Zen Ruffinen, ønsker «en form for ekspertkomité bestående av personer utenfor FIFA som ikke har noe å vinne hverken økonomisk eller i form av omdømme».

Les også

Mer om

  1. FIFA

Flere artikler

  1. Bar-møtet som kan bidra til Blatters fall

  2. Fransk avis: Platini har bestemt seg

  3. Her er mannen Norge vil ha som FIFA-president

  4. Han skal lede FIFA i Blatters fravær

  5. Tidligere UEFA-president: – Bare tull at Blatter ikke vet noe

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder