PER-MESSIAS' NYE DISIPPEL: Håvard Nordtveit og landslagssjef Per-Mathias Høgmo tok en lang prat før tirsdagens trening på Stadion Eden, kvelden før landskampen mot Tsjekkia. Foto: Bjørn S. Delebekk

Nordtveit om sin nye rolle: Den posisjonen som er min

PRAHA (VG) Per-Mathias Høgmo (54) har etterlyst både fysikk og en ny stoppersjef. Løsningen kan bli Håvard Nordtveit (23).

  • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over seks år gammel

Om han starter ved siden av lagkaptein Brede Hangeland (32) i midtforsvaret mot Tsjekkia onsdag kveld, er ikke gitt - men overfor VG er landslagssjefen uvanlig kategorisk på at på hans lag er Håvard Nordtveit midtstopper.

VG Live: Følg landskampen her onsdag fra 18.30!

- Egentlig er det den posisjonen som er min. En spillende stopper, beskriver Håvard Nordtveit selv inne i spillertunnelen på Stadion Eden (tidligere Synot Tip Arena) i Praha.

Enda et stopperpar?

Høgmo har rukket å prøve tre forskjellige stopperpar på sine fire første landskamper som norsk sjef (ligalandslaget ekskludert). Det har resultert i syv baklengs og null seirer Med Nordtveit får han iallfall fysikk i egen boks. Pluss en fin igangsetter gjennom 23-åringens pasningsfot.

- Han har god fart, god rekkevidde, ballsikker, god duellspiller, god med spillet foran seg, vurderer Per-Mathias Høgmo.

- Jeg har alltid sett på Håvard som en som kan være begge deler. Minner litt om meg selv i yngre dager; Jeg spilte også på begge plassene, sier landslagskaptein Brede Hangeland.

Det var som stopper Arsène Wenger så for seg Nordtveit i Arsenal. Men i stedet ble Nordtveit sentral midtbanespiller for Borussia Mönchengladbach og Norge.

Inntil i kveld - når Nordtveit gjør sin første landskamp under Per-Mathias Høgmo sin ledelse. Og allerede i et VG-intervju for snart tre år siden snakket Tyskland-proffen om at han så for seg å bli stopper igjen.

Har prøvd seg i Tyskland

Kanskje tenker Borussia-trener Lucien Favre det samme - på sikt.

- Før sist sesong spilte jeg alle treningskampene som stopper (da Bayern München hadde hentet Dante). Sportsdirektøren vår, Max Eberl, har også sagt at «vi trenger ikke stopper, fordi vi har Håvard», forteller Nordtveit.

Han har ikke spilt på A-landslaget siden Sveits' Fabian Schär i praksis skallet Norge ut av Brasil-VM på Ullevaal i 0-2-nederlaget, som ble Egil Olsens siste kamp som norsk landslagssjef.

Semb: Nummer én-rollen er midtbanen

Toppfotballsjef Nils Johan Semb tror riktignok det er fordel å spille i den samme rollen på klubblaget som på landslaget, iallfall i kvalikkamper.

- Jeg ser ikke bort fra at Mönchengladbach også kan vurdere ham som stopper, at det ikke er ukjent, sier Semb til VG.

Han mener likevel at på Nordtveits «nummer én-rolle» vil være som en av to sentrale på midtbanen i Høgmos 4-4-2.

- Det passer nok ham bedre å spille som en av to for Norge enn å spille i den dype alene (anker i Drillos 4-5-1). Men han kan vokse frem som et alternativ på stopper, mener Nils Johan Semb.
P.S. Tsjekkia - Norge vises på Viasat4 (sendestart 18.00).

Les også

Mer om

  1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

  1. Høgmo omskolerer Nordtveit på landslaget

  2. Fotballekspert: - Forsvaret er Norges store problem

  3. Nordtveit mener «luksusproblem» har satt ham på Norge-benken

  4. Nordtveit ber om rolleskifte på klubblaget

  5. Derfor får Nordtveit neppe «West Ham-rollen» mot Tyskland

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder