Kommentar

VGs landslagskommentator mener: Solid - og spennende - fra Høgmos menn

ULLEVAAL STADION (VG) (Norge - Malta 2-0) Norge vant som de skulle. Søderlund scoret - endelig. Og vi fikk se at Martin Ødegaard fortsatt er en svært spesiell fotballspiller.

  • Knut Espen Svegaarden (kommentar)
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er kortversjonen av «fotballfesten» foran et fullsatt Ullevaal stadion lørdag kveld.

Pulsen sank

De norske spillerne gikk av landslagsarenaen vel vitende om at de hadde gjort jobben. Proft. Solid. Full kontroll, egentlig hele veien. Slapp knapt nok Malta til i det hele tatt, og tok to av de sjansene de klarte å skape mot et overbefolket maltesisk forsvar.

SPILLERBØRS: Han var Norges beste

At den første scoringen kom såpass tidlig som i det 19. minuttet, det gjorde pulsen noe lavere og oppgaven noe enklere for den norske landslagsgjengen. Alexander Tettey presset ballen i mål etter en corner fra Stefan Johansen. Du så gleden, og lettelsen, da Tettey og kompisen Per Ciljan Skjelbred feiret scoringen ved cornerflagget: Dette betydde mye.

Norge styrte, uten å skape mer enn fire sjansen før pause. Men ni cornere og 70 prosent av banespillet sier sitt. Norge var «på», gjenvinningen lyktes svært ofte, høyt oppe på Maltas banehalvdel. Spesielt på høyresiden, ved Omar Elabdellaoui og Per Ciljan Skjelbred. Spillet ble mest styrt av Alexander Tettey, siden Malta markerte ut Stefan Johansen før pause.

971 minutter

Alexander Søderlund hadde spilt 971 minutter som spiss for Norge uten å score. Så kom målet. Etter å ha hatt 12 cornere, og presset på gjennom de første 51 minuttene av kampen, dro Markus Henriksen seg nydelig gjennom. Innlegget havnet hos Søderlund. Og etter et par misbrukte sjanser også i denne kampen, scoret han endelig.

Du kunne se hvor stor lettelsen var. På hver landslagssamling har han fått spørsmål om smultringen sin. Skulle han bli Norges første landslagsspiss med gullklokka for 25 kamper, uten å ha scoret mål?

Fine detaljer

Nå slipper Søderlund spørsmålene. Det meste er positivt nå. Per-Mathias Høgmo fant også ut at det var like greit å gi Martin Ødegaard noen minutter, siden dette var en perfekt arena, Norge foran med to mål, mot en svak motstander som ikke hadde evner til å beholde ballen.

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG-sporten. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Ødegaard viste mye fint, hadde noen involveringer der du virkelig ser hvor god han er til å time spillet: Han sender ballen fra seg i akkurat rett tidel, med riktig vinkel og høyde/fart.

Norge skapte et par sjanser til etter pause, og kom opp i 16 cornere totalt, mot Maltas to. Cornere pleier å fortelle noe om styrkeforholdet i kampen, hvor ballen har vært mest, og den var - som ventet - mest på Maltas banehalvdel.

Norge og Ørjan Håskjold Nyland holdt nullen for femte gang på rad, noe som selvsagt gir hele landslagsmiljøet god selvtillit før møtet med Italia. I tillegg fikk publikum se et oppfinnsomt landslag, som skapte mye langs bakken, og som spiller en type fotball som er godt likt.

Optimisme

Første del av jobben er gjort, på en gjennomført proff måte. Det er lett å tenke på de to poengene som ble gitt bort hjemme mot Aserbajdsjan. Med 21 poeng nå, ville det vært umulig å ta fra Norge en EM-plass.

Men Høgmos menn har tross alt tatt 19 poeng på ni kvalik-kamper så langt, et snitt på 2,1 poeng pr kamp. Det er det høyeste snitteti en kvalik siden Norge sist kvalifiserte seg, til EM 2000 (2,5 poeng i snitt pr kamp den gangen).

Det har imidlertid liten verdi hvis det blir tap i Roma tirsdag. For når denne kommentaren skrives, så må vi fortsatt regne med at Kroatia slår Bulgaria senere i kveld. Og da må trolig Norge vinne borte mot Italia for å være direkte kvalifisert.

Men med den optimismen som råder rundt landslaget vårt akkurat nå, så virker plutselig det meste mulig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder