EMS FREKKESTE VARIANT? Hal Robson-Kanu finter bort tre belgiere før han scorer 2-1-målet. Thomas Meunier (t.v.), Axel Witzel, og Marouane Fellaini er hjelpeløse vitner til frekkisen som keeper Thibaut Courtois ikke klarer å stoppe. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

EM-øyeblikkene du vil huske - og glemme

MARSEILLE/PARIS (VG) Bare finalen gjenstår av en måned med EM-fotball i Frankrike. Det har vært mange høydepunkter og mye fortvilelse. Her er et lite knippe av det mange kanskje husker best fra årets mesterskap.

  • Per Opsahl
  • Bjørn S. Delebekk

Artikkelen er over tre år gammel

Søndag kveld spiller Frankrike og Portugal finale på Stade de France i Paris, og det runder av nøyaktig en måned med EM-fotbal. Selv om Rune Bratseth har betegnet mesterskapet som «svakt» rent sportslig, så har det da også vært noen høydepunkter.

Kommentar: Vakrest av alt er Buffons tårer

I tillegg er det episoder som gjerne skulle vært ungått. Her er en liten oversikt over episoder som trolig vil bli husket fra årets EM-sluttspill:

Payets drømmetreff mot Romania

FORLØSENDE: Dimitri Payet scoret EMs kanskje aller peneste mål i det 89. minutt, og sørget for fransk jubel og tre poeng. Olivier Giroud og Patrice Evra kommer løpende til for å gratulere. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

At Dimitri Payet skyter bra vet de som har fulgt litt med på Premier League. West Ham-spilleren har fått seg en solid opptur i godt voksen alder, og nå er han også sikret heltestatus i hjemlandet til evig tid.

Sammenligner helten med Zidane

For da Frankrike trengte det som mest i åpningskampen mot Romania, så klinket Payet til – med sin «svake» venstrefot. Fra 20 meter fikk han kjempetreff, og ballenføk inn oppe i hjørnet til høyre for Romania-keeper Ciprian Tatarusanu. To minutter på overtid ble Payet byttet ut mens han felte gledestårer.

Slik forklares Frankrike-heltens tårer

Hooligans ødela festen

POLITIET BRUKTE TÅREGASS: Engelske bråkemakere gjorde store ødeleggelser i Marseille sentrum før åpningskampen. Foto: Darko Bandic AP

De første dagene var det en rekke voldelige sammenstøt der hooligans fra flere nasjoner var involvert. I Marseille måtte politiet bruketåregass mot russere og engelskmenn for å få kontroll.

Kommentar: Ikke la idiotene styre hele EM-inntrykket

Da Russland og England møttes inne på Stade Velodrome i 1-1-kampen, så var det meget triste scener som utspant seg på tribunen da russiske bråkmakere gikk til angrep. Elendig vakthold må ta noe av skylden for det, men UEFA truet med å kaste ut både England og Russland av mesterskapet. Det ble med trusselen, spillerne ordnetbiffen selv ved å ryke ut tidlig i turneringen.

Russland slaktes etter EM-fiasko

Oppgjøret mellom Kroatia og Tsjekkia ble også preget av hooligans som ødela det sportslige.

Bjarnason med Islands første mesterskapsscoring

SCORET MOT EM-FINALISTEN: Pepe fortviler i bakgrunnen mens Birkir Bjarnason jubler for scoringen mot Portugal. Foto: Francisco Leong Afp

Tidligere Viking- og Bodø/Glimt-spiller Birkir Bjarnason fikk æren av å score Islands første mål i et mesterskap noensinne. Portugal ledet 1-0, men tidlig i 2. omgang svingte et innlegg mot bakre stolpe. Bjarnason satte ballen behersket i mål på volley fra fem meter.

Bjarnason sikret sikret 1-1 mot Portugal: – Han har en liten nordmann i seg

Han flyttet sammen med familien til Norge og Figgjo som 11-åring, og på tribunen iSt. Etienne satt mamma Halla og pappa Bjarni sammen med tusenvis av lykkeligeislendinger. Den spesielle feiringen til Islendingene etter kampene med klapping og «uh»-rop har spredt seg til flere land. Frankrike feiret finaleplassen på samme måte.

Löws uvaner nådde nye «høyder»

TATT PÅ FERSKEN: Joachim Löw slapp ikke unna TV-kameraene i dette mesterskapet heller. Kanskje han klarer å holde fingrene rene om to år? Foto: Kai Pfaffenbach Reuters

Tyskland-sjef Joachim Löw har fått oppmerksomhet for sine uvaner før. I VM i 2010 ble han filmet mens han pillet seg i nesa og spiste«gevinsten» samtidig som han så de tyske spillerne herje med England i åttedelsfinalen.

Fire år senere fanget TV-kameraene opp at han hadde fingrene i nesa bare sekunder før han håndhilste på Cristiano Ronaldo.

I årets EM-sluttspill viste Löw nye sider av seg selv da han ved flere anledninger underveis i kampen mot Ukraina hadde hånda langt nede i buksa. I både «offensiv ogdefensiv sone».

TV-kameraene fulgte som vanlig med, og etterpå beklaget Löw seg:

– Jeg har sett bildene, og noen ganger gjør man ting ubevisst. Det skjedde, og jeg beklager.

Nå må han holde fingrene unna EM-trofeet også...

Zlatans farvel med landslaget

En epoke er over etter at Zlatan Ibrahimovic takket for seg på det svenske landslaget. Det ble et skuffende EM-sluttspill for både ham og Sverige, og 0-1-tapet mot Belgia ble hans siste kamp.

Men etter 62 mål på 116 landskamper kan han gi seg med god samvittighet. Noen dager senere ble34-åringen offisielt klar for Manchester United.

Det blir garantert mye Zlatan fremover uansett.

Shaqiris brasseperle til liten nytte

FRYDET SEG: Først lekte Gareth Bale seg litt med Nord-Irland, og så var det lille Alba Viola som fikk snurre rundt med pappa. Foto: Damien Meyer AFP

Xherdan Shaqiri vartet opp med en lekkerbisken av en scoring som sørget for ekstraomganger og straffespark for Sveits mot Polen. Det endte med tap.

Men lille Xherdan på 169 cm var STOR da han traff perfekt med brassesparket som gikk i mål via stolpen.

Pappa Bales lek med datteren

Gareth Bale og Wales har vært en gledelig overraskelse i årets sluttspill.

Etter at Bale hadde bidratt sterkt til 1-0-seieren iåttedelsfinalen mot Nord-Irland, tok Real Madrid-stjernen seg god tid til å leke med datteren Alba Viola (3) ute på gressteppet.

De koselige bildene gikk verdenrundt.

Islandsk TV-kommentator med hyleshow

De islandske fotballheltene har vært et herlig innslag i Frankrike-EM. De gikk ubeseiret videre fra gruppespillet, og slo like godt utEngland i åttedelsfinalen.

Men det er ikke bare islandske fotballspillere som har fått kjendisstatus langt utenfor landets grenser.

For den islandske TV-kommentatoren Gudmundur Benediktssons skrikende engasjement er blitt enYoutube-klassiker. Gledeshylene har vært underholdning på amerikanske talkshow også.

Langli om TV-kommentatoren: «Spasmeskriking»

Det store spørsmålet er om Bendiktsson hadde maktet å gjennomføre en eventuell finale.Det hadde i alle fall blitt en høylydt affære.

Cruyff-vendingen til Robson-Kanu

VILL FEIRING: Wales-spillerne eksploderte i glede etter scoringen til Hal Robson-Kanu mot Belgia. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Det var overraskende nok at Wales sendte Belgia ut av kvartfinalen, men måten det skjedde på var spektakulær og leken.

Klubbløse Hal Robson-Kanu har knapt scoret mål for Reading på nivå to i England, men foran 46.000 tilskuere på Stade Pierre-Mauroy i Lille dro hanen «Cruyff-vending» inne i feltet som rundlurte tre belgiere før han satte inn2-1.

Det var ren fotballmagi fra uventet hold, og Sam Vokes punkterte kampen med en lekker heading i sluttminuttene.

Så får vi se om herr Robson-Kanu får seg en ny klubb - klubber fra «hele verden» skal visst være interessert.

Straffesirkuset mellom Italia og Tyskland

STOR MANN: Gianluigi Buffon gråter etter straffenederlaget, men er raskt borte og gratulerer de tyske spillerne. Foto: Antonio Calanni AP

Det var ingen stor overraskelse at det måtte straffer til for å kåre en vinner mellom de to fotballstormaktene. Det sto 1-1 etterekstraomganger da nervene tydeligvis tok overhånd for den ene stjernen etterden andre. For Italia bommet Simone Zaza, Graziano Pelle og Leonardo Bonucchi.

For Tyskland misset Thomas Müller, Mesut Özil traff stolpen og Bastian Schweinsteiger blåste sitt skudd over. Matteo Darmian ble sistemann som misset for Italia, og Jonas Hector ble matchvinner for tyskerne.

Italias legendekeeper Gianluigi Buffon forlot banen gråtende.

Ronaldos kjempehopp i semifinalen

KJEMPESPENST: Cristiano Ronaldo knuser James Chester i lufta og header inn 1-0. Foto: Francisco Leong AFP

Portugal hadde kommet til semifinalen mot Wales uten å vinne en kamp i ordinær tid. Cristiano Ronaldo hadde heller ikke levert til de enorme forventningene, men mot Wales var det klasse og ikke minst spenst.

Hylles etter monsterhoppet

HYLLET I MARSEILLE: Antoine Griezmann takker publikum for kampen når han byttes ut etter å ha scoret to mål. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

I løpet av tre minuttertidlig i 2. omgang ble alt avgjort. Først kom monsterhoppet til Ronaldo somheadet inn 1-0, og så styrte Nani skuddet fra Ronaldo i mål.

Portugal er i EM-finalen etter å ha endt på tredjeplass i gruppespillet.

Griezmanns dobbel mot Tyskland

Antoine Griezmann har scoret seks mål i EM – dobbelt så mange som noen andre i mesterskapet. Atletico Madrid-angriperen har virkelig fått sitt internasjonale gjennombrudd - og det på hjemmebane.

Griezmann sendte Frankrike til himmels

Nå venter et helt Frankrike på at han skal avgjøre finalen på Stade de France i Paris. Oddsen er ikke særlig høy for at han klarer nettopp det, men Michel Platinis ni scoringer fra 1984-EM blir kanskje for tøft.

Les eventyret om lille, tynne Antoine som måtte til Spania for å bli stor

Mer om

  1. Fotball-EM

Flere artikler

  1. VG tror Frankrike får løfte trofeet på Stade de France

  2. Griezmann sendte Frankrike til himmels: – Det er herlig!

  3. Disse er hetest etter EM

  4. Fransk dominans på drømmelaget fra kvartfinalene

  5. Deschamps om Ronaldo: – Det er en grunn til at six-packen er der

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder