Ronaldo avgjorde på straffer i dramatisk finalereprise: – Vi hadde mer erfaring

Real løftet pokalen for 11. gang

Zidane inn på eksklusiv liste

MILANO/OSLO (VG) (Real Madrid - Atlético Madrid 1-1, 6-4 etter straffer) Med kramper i beina var Cristiano Ronaldo (31) iskald og avgjorde Champions League-finalen mot byrivalen fra straffemerket. Da kastet han klærne, akkurat som for to år siden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi føler en stor glede nå, for vi visste dette kom til å bli en vanskelig kamp, sa Ronaldo til spansk TV.

– Lotteri

Akkurat som for to år siden ble Champions League-finalen mellom Real Madrid og Atlético Madrid et intensivt drama. Og i finalereprisen fikk vi også ekstraomganger, men denne gangen raknet ikke Atlético slik de gjorde forrige gang (1-4). Men som sist kunne de Ronaldo & Co. juble til slutt.

Les også: Godset drømmer om Ødegaard-lån

BAR: Ronaldo avgjorde finalen. Foto: Stefan Wermuth Reuters

Det hele ble avgjort fra krittmerket i en psykologisk skudd-duell mellom byrivalene. Atlético-legenden Juanfran bommet og traff stangen på Atléticos siste straffe, da var bordet dekket for Ronaldo som satte Reals femte straffe, hardt, i mål. Han kastet drakten, viste muskler og ble omfavnet av lagkameratene.

– Straffesparkkonkurranse er alltid et lotteri, man vet aldri hva som kommer til å skje. Men vi viste at vi hadde mer erfaring og scoret på samtlige straffer. Det er en fantastisk kveld for oss, sa Ronaldo, som også strippet overkroppen da han scoret 4-1-målet i finalen for to år siden.

Bale: – Kan ikke føle så mye

– Jeg kan ikke føle så mye nå siden jeg har krampe i beina. Men det er fantastisk. Vi viste utholdenhet i ekstraomgangene og viste hva vi er laget av, sa Gareth Bale til BT Sport.

– Vi ga alt, klubben og alle supporterne har vært fantastiske. Atlético ga oss god kamp og vi synes litt synd på dem, men man er nødt til å vinne finalen, sa Bale, som trosset krampene og satte en av de fem straffene for Real Madrid.

STORKLUBB: Real Madrid har vunnet denne pokalen 11 ganger. Her er det Luka Modric som holder trofeet. Foto: Kai Pfaffenbach Reuters

På pressekonferansen var Atlético-manager Diego Simeone svært skuffet.

– Vi startet kampen dårlig og fikk en mental trøkk da vi ikke fikk utlignet tidlig. I dag fikk vi bekreftet en del hierarkier, sa Simeone.

Ramos med ny finalescoring

Fra start var det Real Madrid som var energiske, proppfulle av spilleglede og selvtillit. Det gikk fort da de angrep og det ble raskt etablert et trykk på Atlético.

Allerede etter seks minutter fikk de en gigantisk sjanse. Gareth Bale skaffet frispark på hjørnet av 16-meteren, waliseren tok det selv og smadret inn et innlegg foran mål, fra tre meter fikk Casemiro avsluttet, men keeper Jan Oblak stoppet forsøket med en super refleksredning.

Les også: Ikke rart Torres er skuffet

Det skumle frisparket var en advarsel. For etter kvarteret fikk de helhvite et nytt frispark, lenger ute i banen. Toni Kroos lempet mot feltet, Bale stusset videre til Sergio Ramos som sto foran keeper - og skjøt Real Madrid i ledelsen.

Samme mann som sikret ekstraomganger på overtid i den tilsvarende finalen for to år siden, da han stanget inn 1-1 med hodet. Men reprisen viste at dette målet skulle vært annullert, i følge ekspertene i Viasats studio viste deres analyseverktøy at målscoreren sto 23 centimeter i offside.

Kritisk straffebom i ordinær tid

Atlético var tamme i den første omgangen i glohete Milano. De var muligens rystet, men våget ikke sende frem nok spillere til å bryte ned Real Madrid, som nå hadde dratt ned girspaken. Et par løse avslutninger fra Antoine Griezmann var det eneste som kom.

Etter pause ble det dramatikk umiddelbart. Fernando Torres skjermet en pasning inne i 16-meteren, Pepe ruste ut og taklet lysluggen - og Mark Clattenburg pekte, helt korrekt, på straffemerket. Målmaskinen Griezmann skulle ta det viktige sparket, han måtte vente en stund, og da det kom ble det kraftig, så hardt at ballen smalt i tverrliggeren og vekk fra mål. Franskmannen så likblek ut etterpå og fikk noen motiverende ord fra manager Simeone inn i øret.

KRITISK BOM: Dette skuddet i tverrliggeren kommer Antoine Griezmann til å tenke på i natt. Foto: Alessandra Tarantino Ap

Kyss fra Carrasco

Det var Griezmann og lagkameratene som styrte andre omgangen. Stefan Savic skjøt utenfor fra kort hold og Saúl Ñiguez sin volley truet også Real Madrid.

Zinedine Zidanes menn ble spilt lave mot slutten. Men etter 78 minutter fikk Real Madrid en dobbelsjanse til å punktere oppgjøret. Først Cristiano Ronaldo, veggen Oblak var der igjen, returen landet hos en Real-spiller, men Atlético hadde spillere på streken som ryddet opp. Dette var et helt avgjørende øyeblikk.

For rett etterpå skiftet kampen karakter, 11 minutter før slutt: et glitrende angrep fra høyre, Juanfrans volleyinnlegg fant innbytter Yannick Carrasco som hamret inn 1-1. I ellevill jubel løp belgieren til sidelinjen og kysset en blond kvinne på tribunen. Lagkameratene måtte pent vente på å få juble med helten.

KYSSET: Yannick Carrasco løp bort til denne kvinnen etter å ha satt inn 1-1. Foto: Luca Bruno Ap

Målet sikret ekstraomganger, akkurat som finalen i Lisboa for to år siden. Men med omvendt dramaturgi, der Real tok en tidlig ledelse, som Atlético utlignet mot slutten.

Kramper hos Bale og Ronaldo

1-1 så ut til å gi Atlético ekstra energi. Real Madrid, hadde gjort sine tre bytter, og Ronaldo og Bale hadde tydelige tendenser til kramper i beina. Portugiseren hadde riktignok den største sjansen i første ekstraomgang da han gikk høyest på en corner, headingen gikk via en motspiller og inn i hanskene til Oblak.

I andre ekstraomgang tok lagene så lite risiko, at de ble en velsignelse når dommeren blåste for straffespark.

Les også: Slik var VGs analyse før finalen

Der var Real Madrid-spillerne sikker som banken. Da Juanfran traff stangen, kunne Ronaldo sikre pokalen. Dette er 11. gangen Real vinner turneringen.

Zidanes triumf

Det er bare fem måneder siden Zinedine Zidane tok over jobben til Rafael Benitez. Finalen var hans 27. kamp som manager for Real Madrid. Han har løftet den gjeve pokalen en del ganger nå. I 2002 avgjorde han finalen mot Bayer Leverkusen med det ikoniske volleyskuddet og i finaleseieren for to år siden var han assistenttreneren til Carlo Ancelotti.

FAMILIEN: Zinedine Zidane og hans nærmeste støttespillere etter sin første pokal som Real Madrid-manager. Foto: Stefano Rellandini Reuters

– Jeg har drømt om å bli så suksessrik, men har ikke forestilt meg at det kunne bli mulig. Men sånn er det i Real Madrid, man skal vinne viktige turneringer, sa Zidane til spansk TV.

Med lørdagens triumf økte Zidanes status ytterligere. Det er ytterst få som kan skryte over å ha vunnet Champions League eller Serievinnercupen, som det het før, både som trener og spiller. Faktisk er det bare syv sånne legender: Giovanni Trapattoni, Miguel Muñoz, Johan Cruyff, Carlo Ancelotti, Frank Rijkaard, Pep Guardiola og nå Zidane.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder