«4-3-3-doktor» Nordlie hyller systemskiftet og Hellands Zlatan-selvtillit

FART OG FEST UTEN BART OG VEST: Trønderkvartetten Jonas Svensson (til venstre), Pål André Helland, Ole Selnæs og Vegard Forren (trøndersk Molde-spiller) feirer 2-1-kanonen til Pål André Helland mot Island. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Mener Høgmo må bygge laget rundt spillere fra Odd, Godset og RBK

Skeid-trener Tom Nordlie (54) blir nesten euforisk. Etter
Island-seieren mener han Per-Mathias Høgmo (56) bør bygge videre på suksessen med å plukke «relasjonsspillere» fra Norges beste klubblag.

 • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over tre år gammel

For første gang fra start i sin 29 kamper lange regjeringstid, gikk Per-Mathias Høgmo ut i 4-3-3 i hjemmekampen mot Island onsdag kveld.

Det ble suksess, seier og åtte skapte målsjanser for Norge. Tom Nordlie forklarer hvorfor:

– Med tre sentrale på midtbanen og vinger får du et mye større repertoar. Vi har typer til det. Og baklengsmålene var straffe og dødball, det har ingenting med systemet å gjøre. I spill var vi strammere defensivt, vi var gode i høyt press og vi blir ikke spilt så mye gjennom siden Selnæs fungerer som anker og skjerm. Jeg har selvfølgelig en forkjærlighet for dette, men for meg er det ingen tvil om hva som fungerer best, sier Nordlie til VG.

Les også: Norge overrasket Island-sjefen

Ber om fortsettelse

For Nordlie er det ikke tvil om at 4-3-3/4-5-1 må være fortsettelsen – også mot bedre lag. Hans foretrukne system gjennom en snart 20 år lang trenerkarriere i blant annet Odd, Sandefjord, Start, Viking, Lillestrøm, Fredrikstad, Kongsvinger og Avaldsnes (kvinner) er også tallfavoritten til trenerpersonligheter som Nils Arne Eggen, Dag-Eilev Fagermo og Kåre Ingebrigtsen.

Og Nordlie mener Høgmo bør se til nettopp Fagermos Odd og Ingebrigtsens RBK i fortsettelsen.

Artikkelen fortsetter under bildet!

LIKTE DET HAN SÅ: 4-3-3-ekspert Tom Nordlie mener Per-Mathias Høgmo må spille som mot Island også i fremtiden. Foto: Frode Hansen VG

– Du kan sammenligne med hva Tyskland har gjort. Da Jupp Heynckes ledet Bayern, hadde Tyskland 7-8 spillere derfra og var ganske gjennombruddshissige. Da Guardiola overtok Bayern, var Joachim Löw (landslagssjef) pragmatisk og endret i den retningen. I Norge er de beste lagene Rosenborg, Odd, Godset og Molde. Tre av de lagene spiller akkurat som landslaget gjorde i går (ikke Molde). La de spillerne som er gode hjemme og proffene som kjenner rollene, spille, erklærer Skeid-treneren.

AZ-spiller Markus Henriksen er indreløper av RBK-skolen, Alexander Tettey (Norwich) og Per Ciljan Skjelbred (Hertha Berlin) kjenner det samme systemet, og Stefan Johansen har spilt under Ronny Deila i både Strømsgodset og Celtic.

VG-kommentar: Behold disse relasjonene

Med Odds stabile suksess i norsk fotball kan det komme flere landslagsspillere derfra. Nordlie trekker også frem inntredenen til Pål André Helland.

– På topp er Diomande hardtarbeidende. Mens King er, uten sammenligning for øvrig, litt som Suárez har vært for Barcelona; han er gjennombruddssterk. Da har du råd til Helland som «innoverkant». Relasjonene var så inni h... mye bedre i går, noe helt annet enn det de har holdt på med. I tillegg har vi spillertyper som Mats Møller Dæhli, Martin Samuelsen og Martin Ødegaard, som er gode relasjonelt og individuelt – pluss spisskompetansen til Helland.

Helland ute mot Belgia

Norges Fotballforbund opplyste torsdag formiddag at Helland – best på VG-børsen mot Island – ikke blir med til søndagens bortekamp mot Belgia for å forebygge skade. Nordlie mener at Høgmo fortjener ros for å løfte en kamprusten Helland rett inn på laget mot Island.

– Sammen med Vadim Demidov må jo Helland være den eneste i Norden som er i nærheten av selvtilliten til Zlatan, humrer Nordlie.

– Per-Mathias har jo mye mindre tid enn en klubbtrener. Da bør han bruke relasjonene som sitter godt. Og på landslaget kan du velge hvordan du vil spille, og du kan plukke hvem som fungerer best fra hvordan du vil spille. Per-Mathias har snakket om og jobbet mye med utvikling, og det har vært helt greit, men på et tidspunkt på man lande på noe. Ha en grunnfilosofi. Og for første gang på lenge så Norge ut som et lag begge veier i går, fortsetter han.

Ingebrigtsen enig

En ferierende Kåre Ingebrigtsen fikk ikke sett landslaget i går, men er helt enig med Nordlie at det som fungerer på de beste klubblagene også bør brukes på landslaget – hvis de holder europeisk nivå.

– Vi i Norge kommer aldri til å ha den individuelt beste spilleren i Europa. Skal vi hevde oss, må vi bygge kollektiv. Om det er 4-3-3 eller ikke, for så være. Alle må spille på det dem er best til. En angriper som King, med den spisskompetansen, må jo utnyttes og innlemmes i et sånt system. Det samme med Dio, sier Ingebrigtsen.

Hans egen høyreback i Rosenborg Jonas Svensson debuterte på landslaget i går – og var strålende. Uten at det overrasker RBK-treneren.

– Jonas blir jo god når han spiller med Ole (Selnæs) inne og Pål (Helland) foran seg, sier Ingebrigtsen.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Markus Henriksen
 3. Per-Mathias Høgmo
 4. Rosenborg BK
 5. Molde FK
 6. Odd
 7. Strømsgodset IF

Flere artikler

 1. VGs landslagskommentator mener: Nå må du beholde relasjonene, Høgmo

 2. Trønderfest mot EM-klare Island

 3. Island-sjefen overrasket over «nye» Norge

 4. VGs landslagskommentator mener: Et «spillestil-dokument» er ikke nødvendig

 5. Høgmo om egen feiring: – Bør vel kanskje sensureres

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder