Ble advart mot EM-skandalen på forhånd: – Trist

Kroatia-treneren: – Sportsterrorister

Rotet vekk seieren mot Tsjekkia

Kroatia kan bli straffet av UEFA

(Tsjekkia - Kroatia 2-2) Det ble skandale da Kroatias supportere kastet bluss på banen og begynte å slåss på tribunen. En vakt gikk i bakken i det han plukket opp en gjenstand som eksploderte.

Publisert:

– Når vi ikke klarer å oppføre oss på tribunen, så fortjener vi heller ikke å vinne, sa Ivan Rakitic til ARD.

Les også: Derfor gråt kapteinen før kampstart

Det ble stygge scener i St. Etienne fem minutter før slutt. Flere flammer og bluss ble kastet ut på banen fra tribunen fra der Kroatias supportere sto. I tillegg smalt det rett ved en vakt som prøvde å rydde banen, vedkommende gikk rett i bakken. Da valgte dommer Mark Clattenburg å avbryte kampen, mens Kroatia-spillerne prøvde å roe ned sine supportere.

Rasende Rekdal

– Det er bare så trist. Hva skal man gjøre? Å straffe spillerne eller forbundet, det er jo ikke de som gjør noe galt? Man må prøve å få tak i de som gjør dette og få fjernet dem fra idrettens arena, sa Kjetil Rekdal i VGTVs studio.

Oppe på tribunen utviklet det seg flere slåsskamper. Heldigvis roet det seg etter snaut fem minutter og kampen kunne fortsette. Men dette var en stor ripe i lakken for EM-arrangørene som har ansvaret for sikkerheten.

AMPERT: Det brøt ut flere slåsskamper på tribunen blant Kroatia-fansen. Foto: Jason Cairnduff Reuters

– Jeg tror spillerne var klar over hvilke konsekvenser dette kan få. De så preget ut. Vi hører stadig om ulykker med fyrverkeri på nyttårsaften her hjemme, det er jo galskap av spillerne å ta i de flammene der, sa Rekdal.

En teori er at beryktede «Bad Blue Boys» ønsket å protestere mot Kroatias fotballpresident. Aksjoner skal ha vært varslet på forhånd i kroatiske medier, noe journalist Anel Avdic' skrev på Twitter allerede torsdag.

– Disse folkene er sportsterrorister, ikke fans. Det er trolig snakk om seks til ti personer som ødelegger alt, sa Kroatia-trener Ante Cacic.

Tror Kroatia straffes

Vålerengas Kjetil Wæhler tror Kroatia vil straffes etter episoden.

– Denne kampen tror jeg Kroatia taper 0-3, skrev Wæhler på Twitter.

Treneren hans tror det er en altfor hard straff.

– Det hadde vært veldig drastisk. Men man vet aldri. Kroatia har jo en forhistorie, kanskje blir de sendt hjem, men jeg tror det er for drastisk. Kanskje blir det en stor bot, sier Rekdal.

I følge BBC har talspersoner fra UEFAsagt at de vil starte en etterforskning av episoden og vurdere straffereaksjoner.

https://twitter.com/KWhler/statuses/743867838302134272

Kroatia dominerte

I selve kampen så det aldri ut til å være noen tvil. I første omgang var blåkledde Kroatia helt overlegen. Det gikk veldig fort når de hadde ballen og Tsjekkia og Petr Cech forsvarte seg på fulltid.

Les også: Zlatan med sykehus-kommentar

Etter 38 minutter klarte de ikke å stå i mot presset lenger. Først mistet de ballen på egen banehalvdel, ballen ble sendt opp til Ivan Perisic som brukte en overstegsfinte før han dunket kulen i hjørnet, utagbart for Cech.

Etter sidebytte var tempoet litt lavere, men fortsatt kjørte Kroatia kampen. Et kvarter etter sidebyttet ble Rakitic spilt fri - alene med Cech var han iskald og lobbet ballen over målvakten. 2-0 til Kroatia og kampen virket parkert.

Tut og kjør fra innbytterne

TO TETTE OG EN...: Kroatias Vedran Corluka spilte med en badehette-lignende gjenstand på hodet i andre omgang. Han fikk en voldsom smell i første omgang og måtte stoppe blødningen. Foto: Jason Cairnduff Reuters

Kroatias største stjerne, Luka Modric, måtte gå av banen etter en time med en skade, etter kampen skriver kroatiske journalister på Twitter at Real Madrid-spilleren må stå over siste kamp i gruppespillet mot Spania.

Les også: NRK-journalist hudflettet etter Ronaldo-spørsmål

Da Modric forsvant ut skjedde det noe med lagkameratene. For det skulle bli tut og kjør mot slutten. Tsjekkia satte innpå Milan Skoda. Åtte minutter senere steg innbytteren høyest i feltet og headet inn reduseringen.

Sluttspurten ble amputert da Kroatia-fansen lagde opptøyer, men Tsjekkia pumpet frem folk. Og på overtid blåste dommeren straffespark etter en duell i 16-meteren til Kroatia. Reprisene viste at ballen traff Domagoj Vida i hånden - og fra straffemerket hamret innbytter Tomas Necid inn 2-2.

– Helt utrolig. Kroatia ledet 2-0 og tsjekkerne så helt sluttkjørte ut. Det er et lite ran, sa Steffen Iversen i TV 2s EM-studio.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder