Stor VG-kåring: Buffon beste keeper i 2015

Han tapte Champions League-finalen, men ringreven Gianluigi Buffon (37) er likevel årets keeper foran en spanjol og en tysker.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

KOMMENTAR: Mer enn en keeper – derfor vant Buffon

Her er de ti beste keeperne i 2015, stemt frem av en jury fra VG-sporten:

10. KEYLOR NAVAS (REAL MADRID)

Spektakulær stil, god med ballen. Skulle til United, men ble værende på grunn av overgangsrot – nå har han fått Madrid-fansen til å glemme De Gea. Den eneste keeperen med mer enn én Champions League-kamp denne sesongen som ikke har sluppet inn mål (ingen baklengs på fire kamper).

9. PETR CECH (ARSENAL / CHELSEA)

Stor, trygg og rutinert. Seriemester med Chelsea på våren, men fikk bare starte seks kamper på veien. Har fått spilletid igjen etter overgangen til Arsenal. Der har han hevet laget med den sterke redningsprosenten 82,8 – nest best i Premier League.

8. JOE HART (MANCHESTER CITY)

Briljant skuddstopper. Den engelske landslagskeeperen prestasjoner mot Barcelona på Camp Nou i mars står nok igjen som årets beste av en keeper. Stoppet ti av katalanernes elleve skudd på mål. Også i Premier League har han levert: I 14/15 holdt han buret rent flest ganger (13).

7. CLAUDIO BRAVO (BARCELONA)

Står seriekampene for Barcelona – og alt for Chile. Gyllent år for Bravo, som har vunnet alt med klubblaget og Copa América med landslaget. De offensive stjernene stjeler overskriftene, men Bravo fortjener ros for perleprestasjoner som i El Clásico.

6. SAMIR HANDANOVIC (INTER)

Keepere skal vokte buret, og til det har Handanovic vært best av alle så langt denne sesongen: Hans redningsprosent på 85,25 er den høyeste i de fem store ligaene. Mye av grunnen til at Inter leder Serie A er at Handanovic har holdt nullen i 10 av de 16 første serierundene.

5. HUGO LLORIS (TOTTENHAM)

Kjemper ikke om titler slik de andre på listen gjør, men kvalitetene hans er helt der oppe blant de beste. Kaptein i Tottenham og på det franske landslaget. Offensiv, spektakulær og vågal – i blant mot sitt eget beste. Med føttene kan han bli bedre.

4. THIBAUT COURTOIS (CHELSEA)

Ute med skade i tre måneder denne høsten, men sånn sett er Chelsea-krisen en kompliment til belgieren. Stor (199 cm), reflekssterk, komplett og – mest imponerende – bare 23 år. Vant Premier League og har ledet et imponerende Belgia til EM og toppen av FIFA-rankingen.

3. MANUEL NEUER (BAYERN MÜNCHEN)

Tyskeren har gjenoppfunnet keeperrollen med sin offensive, årvåkne stil. Tilfører laget mer enn det som telles i redninger. Har det aller meste. Men noen nedturer har det vært etter et prikkfritt 2014: Ydmykelsen på Camp Nou og tabben mot Arsenal har vist at han ikke er umenneskelig.

2. DAVID DE GEA (MANCHESTER UNITED)

Trolig den aller beste i verden på streken. Hans ekstreme reflekser har reddet Manchester United ved utallige anledninger. Kåret til beste keeper i Premier League denne våren. Skulle vært Real Madrid-spiller nå, men overgangskluss ødela. I ferd med å innta plassen som førstevalg på det spanske landslaget.

1. GIANLUIGI BUFFON (JUVENTUS)

Som en Amarone-vin: Jo eldre, jo bedre. Få spillere er mer respekterte enn ham. Ledet Juventus til seriegull, cupgull og Champions League-finale i en alder av 37 år. Nærmer seg 1000 kamper i karrieren.. «Historiens beste keeper», ifølge Juventus-trener Massimiliano Allegri.

2014: Husker du fjorårets liste? | 2013: Eller den fra to år tilbake?

VGs jury: Trond Johannessen, Øyvind Brenne, Sindre Øgar, Knut Espen Svegaarden, Geir Juva og Arilas Berg Ould-Saada.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder