Egil Drillo Olsen søndag kveld: - Ganske ynkelig

Per-Mathias Høgmo vil ikke vurdere stillingen sin

Høgmo får sterk kritikk for mislykket «gambling»

BUDAPEST/OSLO (VG) (Ungarn-Norge 2-1, sammenlagt 3-1) Kritikken mot Per-Mathias Høgmo (55) haglet allerede da laguttaket ble kjent før kampstart mot Ungarn. Det ble ikke bedre etterpå.

  • Anders K. Christiansen
  • Mikal Aaserud

Artikkelen er over fire år gammel

Både Mohamed Elyounoussi, Martin Ødegaard og Haitam Aleesami var nye på laget siden sist. Samtidig fikk Markus Henriksen beskjed om å spille helt på topp.

Det gikk ikke bra: Norge tapte igjen, og får ikke delta i EM til sommeren.

Bengt Eriksen kalte den norske planen «dumdristig». Kjetil Rekdal kunne ikke fatte hvorfor Norge startet uten en ren spiss i en kamp der man måtte score mål.

– Det overrasker meg at han (Høgmo) gambler såpass mye. Jeg ville fortsatt med taktikken fra forrige kamp og satt inn Marcus Pedersen på topp. Alt i alt er vi ikke bra nok. Det nytter ikke å snakke om marginer, sier Tom Nordlie til VG rett etter kampslutt.

I pausen, da Ødegaard og Elyounoussi ble byttet ut, lød dømmen fra Lars Tjærnås:

– Valget til Høgmo var skivebom!

Superbørsen: Sett karakter på de norske spillerne

VG-EKSPERT: Kjetil Rekdal. Foto: Audun Braastad , NTB scanpix

Semb-innrømmelse

Toppfotballsjef Nils Johan Semb møtte TV Norges journalist ved halvspilt kamp. Han ble konfrontert med det faktum at gamblingen til Høgmo hadde mislyktes idet to av de nye spillerne ble tatt av banen i pausen.

Semb humret lett før han svarte:

– Det kan du godt si. Det har iallfall vært en tam førsteomgang der vi har vært på etterskudd og tapt dueller.

VG LIVE: Referat fra playoffnedturen her

Hverken angrepsduoen Henriksen/Ødegaard eller Aleesami/Elyounoussi på høyresiden hadde spilt i tospann før dagens kamp.

Høgmo vil ikke gi seg

Men Per-Mathias Høgmo avviste i 22.45-tiden, etter kampslutt, at han hadde gamblet. Han ville heller ikke vurdere sin egen stilling. Tvert imot: Høgmo vil fortsette.

– Dette var ingen gambling. Vi satset på spillere som er formspillere, og vi hadde laget en strategi vi trodde på. Vi jobber videre og tar med oss mye fra kvalifiseringen som har vært veldig bra. Det er mye positivt. Vi er ikke fornøyd med gjennomføringen her, men kjører videre som vanlig, sier landslagssjefen.

– EM er utvidet til 24 lag, og vi fikk i tillegg den playoffmotstanderen valle håpet på. Da er det vel på tide med konsekvenser?

SKUFFET: Egil Drillo Olsen. Foto: Bjørn S. Delebekk Foto: ,

– Vi har gjort en veldig god playoff med et ungt lag. Vi har mye å utvikle, men også et godt ståsted for å gå inn i en ny VM-kvalik.

– Du er ikke usikker på din stilling?

– Nei.

– Du forstår at nasjonen krever hodet ditt på et fat?

– Jeg forstår at de er skuffet. Sånn er det i fotball.

Rekdal svært kritisk

I studioet til VGTV var ikke Kjetil Rekdal nådig. Den tidligere landslagskapteinen reagerte voldsomt på at Høgmo gjorde mange endringer på laget fra forrige kamp. I tillegg til at det norske laget i realiteten spilte uten spiss:

– Hvor kom den ideen fra? Er det hundre mann fra støtteapparatet som har påvirket ham? Jeg bare sier det rett ut. Det er ikke noe kritikk for det, men du må som trener og sjef være klarsynt og bestemme deg for at du tar avgjørelser på hvordan man skal spille og hvordan laget blir til slutt. Ja, man skal skaffe seg informasjon fra andre, men magefølelsen må være din. Jeg er ikke sikker på at Per-Mathias har endt opp med at «nå skal vi bruke Henriksen som spiss» eller om det er andre som har påvirket ham. Dette får han bli spurt om senere. Det er helt nytt for meg. Hvorfor i all verden kommer det i den viktigste kampen denne sesongen her, uten spiss.

Ved siden av ham satt Morten Langli:

– Det trekket med Henriksen som spiss, og inn med Moi og Ødegaard, tror jeg Høgmo angrer bittert på. Jeg skjønner ikke hvordan han kom opp med den ideen. Hvordan tenker du? Greit at utgangspunktet er annerledes. Når du starter med Søderlund i første kamp. Han var ikke innpå i dag når vi trenger mål. Markus Henriksen som ren spiss? Martin Ødegaard var ikke innpå i første kamp, men startet i dag. Det er så mye irrasjonell tekning, sier han.

Og tidligere landslagssjef Egil Drillo Olsen brukte følgende ord om måten Norge fremsto på i deler av kampen, overfor TV 2:

– Ganske ynkelig.

Og:

– Jeg er overrasket over at Norges desidert mest kreative midtbanespiller, Selnæs, ikke spiller. Han ville gitt Norge en ny dimensjon. og alle så jo at Helland burde startet. Uttaket var ikke heldig, og det så heldigvis Per-Mathias Høgmo selv også.

Riise: – God jul

Norge tapte til slutt 2-1 borte og 1-0 hjemme hjemme i playoffkampene om EM-spill neste sommer. Ti minutter før full tid skrev John Arne Riise følgende på nettsamfunnet Twitter:

«Folk snakker om marginer hele tiden! Uflaks etc! Skjer det gang på gang så er det ikke bare marginer, da er det også udyktighet»

Da Markus Henriksen like etter på satte ballen i samme mål, fulgte Riise opp med en ny melding: «God jul».

Han kunne like gjerne skrevet «God sommer» - for under EM i Frankrike i juni og juli får de norske spillerne en god sommerferie.

– Det skjer fordi vi bommet foran målet til motstanderne, og jeg må dessverre legge til: Fordi vi bommet på laguttaket. Vi endte opp som gutter mot menn, sier Lars Tjærnås.

Les også

Mer om

  1. Herrelandslaget fotball
  2. Fotball-EM

Flere artikler

  1. Høgmos spissgrep var knapt drillet før skjebnekampen

  2. EM-drømmen knust: – Vi må beklage

  3. VGs landslagskommentator mener: «Prosjekt Høgmo» er på vent

  4. Forren om laguttaket mot Ungarn: – En merkelig inngang til en så viktig kamp

  5. Her er folkets brutale dom over landslaget

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder