STORSCORER: Aleksandar Mitrovic satte inn sitt 34. mål på 55 landskamper. Han har 11 mål på de syv siste kampene. Foto: Darko Vojinovic / AP

Norge må stoppe serbiske stjerner

(Serbia – Ukraina 2–2, Luxembourg – Portugal 0–2) Da er det hundre prosent avklart: Norge møter Serbia på Ullevaal stadion i EM-playoff’et i mars.

Etter sin gruppeseier i Nations League i fjor høst, er Norge to seire unna EM.

Først må Serbia slås torsdag 26. mars klokken 20.45. Samtidig spiller Skottland den andre semifinalen hjemme på Hampden Park. Motstanderen er ikke klar, det blir Bulgaria, Israel eller Romania.

Vinneren av disse to kampene møtes i en finale tirsdag 31. mars, og i potten ligger en EM-billett. Hvem som får hjemmebane blir avklart ved trekning i Nyon i Sveits kommende fredag klokken 12.

les også

Lagerbäck før Nations League-playoff: – Vi må bli bedre

Serbia måtte nøye seg med 2–2 mot gruppevinner Ukraina, men var uansett avhengig av at Luxembourg tok poeng hjemme mot Portugal. Bruno Fernandes ga de regjerende europamesterne ledelsen like før pause, og Cristiano Ronaldo dyttet inn 2–0-målet rett før slutt, hans 99. for landslaget. Dermed er Portugal klare for mesterskapet.

Tidligere Brann-trener Rune Skarsfjord, nå klubbutvikler i Norsk Toppfotball, var i Beograd og så møtet med Ukraina på Marakana, Røde Stjernes hjemmebane. Han mener kampen bekreftet inntrykket av Serbia:

– De kan ha et vanvittig høyt nivå offensivt, men også være uryddige defensivt. Blant annet derfor har de flyttet Kolarov inn som midtstopper.

– Hva består de defensive problemene av?

– Det har jeg laget en analyse av, og den skal jeg overlevere til Lars (Lagerbäck), svarer Skarsfjord hemmelighetsfullt.

– Er dette en av de verste motstanderne Norge kunne fått fra dette nivået?

– Altså, de har et ganske høyt øverste nivå, men det er jo en grunn til at de er der de er. De er ikke stabile begge veier, og jeg tror det er en helt grei motstander.

AJAX-STJERNE: Ajax-kaptein Dusan Tadic scoret mot Ukraina, men Serbia måtte nøye seg med uavgjort 2–2, Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Ajax’ Dusan Tadic scoret for 17. gang på 68 landskamper, mens Fulhams Aleksandar Mitrovic fortsetter sin råsterke statistikk på landslaget: Hans 2–1-mål var den 34. scoringen på 55 kamper. Han har scoret i syv landskamper på rad, 11 mål totalt.

– Det er enorme tall, og han er også en sentral del av analysen, sier Rune Skarsfjord.

Til sammenligning er de to eneste med tosifret antall i dagens norske tropp Joshua King (16 på 45 kamper) og Tarik Elyounoussi (10 på 59).

les også

Skarsfjord speider på Serbia for Norge: – Intern kannibalisme

Det serbiske laget fremstår kanskje ustabilt, men det er ingenting å si på klubbadressene:

De ti utenlandsproffene som startet mot Ukraina var Predrag Rajkovic (Reims), Dusan Tadic (Ajax-kaptein), Aleksandar Mitrovic (Fulham), Aleksandar Kolarov (Roma), Nikola Milenkovic (Fiorentina), Nemanja Maksimovic (Getafe), Adem Ljajic (Besiktas), Nikola Maksimovic (Napoli), Nemanja Radonjic (Marseille) og Nemanja Gudelj (Sevilla). Den eneste som hører til hjemme i Serbia var venstreback Milan Rodic (Røde Stjerne).

Luka Milivojevic (Crystal Palace), Sergej Milinkovic-Savic (Lazio) og Mijat Gacinovic (Eintracht Frankfurt) var innbytterne som kom inn.

Manchester Uniteds Nemanja Matic, Real Madrids Luka Jovic og Frankfurts Filip Kostic var alle ute med skade.

Serbia var med i VM i fjor sommer, men røk ut i gruppespillet etter 1–0 over Costa Rica, 1–2-tap for Sveits (avgjort i siste minutt) og 0–2-tap for Brasil.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder