Kommentar

Tapet kan være en gavepakke

NICE (VG) (Frankrike – Norge 2-1) En ensom trompet spilte «Alt for Norge» da det norske landslaget kom inn til oppvarmingen på Allianz Riviera. Det var også melodien resten av kvelden.

26 deilige grader og sol på dagen i Nice, 20 behagelige grader og et voldsomt trykk på tribunen klokken 21. Det er VM-feber i Frankrike, hjemmekampene er en stor fest og i sluttminuttene ljomet Allez les Bleus. Vertsnasjonen slet seg til sin andre seier.

Heltene kunne gå rundt og takke sitt publikum for hjelpen. De norske spillerne sto også lenge igjen og var borte i den røde svingen med en ganske god følelse. De så stolte ut. Frankrike måtte kjempe hardt for å få dem overende.

Ingrid Syrstad Engen følte seg sikkert skyldig etter VAR-straffen som avgjorde, men hun fikk en varm og god klem av moren, og etter 90 tapre minutter mot en av de store VM-favorittene er det bare å løfte hodet igjen med en gang for de norske spillerne.

For først og fremst handlet kampen om å finne ut hva Norge er laget av.

Svaret er disiplin, oppofrelse og knallhardt defensivt arbeid. Svaret er også en begrenset evne til å spille ut et av de beste lagene i verden, men 1–2-nederlaget viser at det er mulig å lage trøbbel for de fleste.

SJOKKET: Norge utlignet til 1–1 etter et uvanlig selvmål av Wendie Renard. Da ble det stille på det fullsatte stadion i Nice, som Isabell Herlovsen illustrerer. Foto: Bjørn Steinar Delebekk

Dessuten: Resultatet gir styrket selvtillit for norske spillere som jakter VM-medalje, og paradokset er at nederlaget kan være en gavepakke.

Vinneren av gruppen møter nemlig, etter all sannsynlighet, USA i en eventuell kvartfinale, og det er nesten umulig å se for seg at Norge slår ut nasjonen som har tatt medalje i alle syv verdensmesterskapene (tre gull, ett sølv, tre bronse).

Nå ligger det isteden an til et gigantmøte i kvartfinalen, mellom vertsnasjonen og de regjerende amerikanske mesterne.

les også

Ingrid Syrstad Engen om VAR-situasjonen: – Skjærer i fotballhjertet

Teorien forutsetter at Norge gjør jobben i den siste gruppespillskampen. Med norsk seier over tabelljumbo Sør-Korea (trolig holder det med uavgjort), venter Italia, Brasil eller Australia i 8-delsfinalen, og ingen av dem er umulig. Med avansement er det stor sjanse for at England blir motstander i kvartfinalen.

England er fremadstormende, men det er likevel mye lettere å se for seg en seier mot Phil Nevilles lag enn mot mesterskapsmaskinen USA.

De fleste trodde Frankrike skulle feie over enda en motstander, men Norge var godt forberedt på hva som ventet. Martin Sjögren valgte å gjøre ett bytte fra sin første kamp: Inn med Karina Sævik, en 23-åring fra Karmøy som spiller for Kolbotn. Hun skulle være med å skape defensiv stabilitet på høyresiden.

les også

Folkebørsen: Slik spilte Norge mot Frankrike

– Jeg håper å spille i Kopervik for alltid, sa elleve år gamle Karina Sævik til Haugesunds Avis i 2007. Slik gikk det ikke. Heldigvis. 12 år senere VM-debuterte hun mot vertsnasjonen, i sin femte landskamp, den tredje fra start, og hun har all mulig grunn til å være stolt av innsatsen.

Hun rakk å vise at hun ikke er redd for noen. Sævik gikk rett i kroppen på Amel Majri, Frankrikes venstreback med den herlige teknikken og nummer 10 på ryggen, og Lyon-stjernen fikk en slitsom 1. omgang.

Norge var tidvis gode før pause, hadde noen sjanser og Sævik var farlig frempå flere ganger. Men etter pause sprakk det altfor fort.

les også

Mål kom først på lyd, så på bilde: NRK beklager

Før minuttet var spilt kom Majri løs på venstresiden og fant Valérie Gauvin, som rev seg løs fra Maria Thorisdottir og sendte Frankrike foran.

Da var det fare på ferde, da kunne Norge revnet, men den defensive norske grunnmuren er ganske solid bygget. Da Guro Reiten fant Isabell Herlovsen, som nok en gang var nest sist på et selvmål, kunne det blitt Norges første uavgjortresultat siden 1–1 mot nettopp Frankrike i juli 2017.

I NICE: Trond Johannessen.

Men det norske laget orket ikke så mye fremover, Caroline Graham Hansen fikk lite til og da videodommerne landet på at Ingrid Syrstad Engen ble litt for voldsom i duellen med Marion Torrent, ble Norge senket av en VAR-straffe.

Men den bør ikke senke den norske moralen, eller troen på at det er mulig å komme et stykke av gårde i VM. Den bør heller være styrket.

Norge hadde trøbbel på venstresiden før pause, Kristine Minde sliter med posisjoneringen, men man bør være forsiktig med å plassere for mye skyld på henne. Norsk fotball greier ikke å skape gode nok venstrebacker, og i mesterskap etter mesterskap er det spillere som ikke er veldig godt vant med plassen som får jobben. Og Minde løftet seg i 2. omgang.

les også

Dette er hans største kamp. Nå er det ikke noe å skylde på.

Kaptein Maren Mjelde fikk overraskende nok jobben med å stoppe 22 centimeter høyere Wendie Renard på dødballene, og fikset den jobben også ved å gå smart i kroppen på den fryktede franske stopperen.

Dirigenten bak kommer til å drive frem laget sitt mot Sør-Korea også, og spillerne fortjener at trompeten på tribunen blir med videre til Reims på mandag.

  • Dersom England (ranket tre i verden) skal bli kvartfinalemotstander for nummer to i Norges gruppe, må England vinne sin. I den første kampen ble det 2–1-seier over Skottland. England møter Argentina i den neste og Japan i den siste kampen. Argentina og Japan spilte 0–0 i sin første kamp.
  • Dersom Frankrike (ranket fire) og USA (ranket én) skal møtes i kvartfinalen, må begge vinne sin gruppe. Frankrike trenger ett poeng mot Nigeria for å være sikker vinner, USA åpnet med 13–0 over Thailand, møter Chile i neste kamp og Sverige i den siste. Sverige åpnet med 2–0 over Chile.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder