IKKE STRAFFBAR: Dommersjef Terje Hauge mener denne handsen fra Vikings Axel Andrésson ikke burde vært avblåst. Kort avstand, armen i naturlig posisjon og intet forsett er årsakene, begrunner han. Foto: Skjermdump TV Norge

Full forvirring rundt handsregel: – Det skjer så fryktelig mye dumt

MJØNDALEN/BODØ/DRAMMEN/SARPSBORG (VG) Ny sesong i Eliteserien, nye diskusjoner rundt hands. Flere profiler VG har snakket med, skjønner lite av den nye regelen.

 • Jens Friberg
 • Jostein Magnussen
 • Sindre Øgar
 • Øyvind Herrebrøden

Også denne sesongen har handsregelen kommet i fokus i starten av Eliteserien.

Så sent som torsdag kveld raste Sarpsborg 08-spillerne over at Vegard Forren ikke ble avblåst for hands i straffefeltet.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

– Der og da følte det som det ikke var så mye jeg kunne gjort. Ballen treffer hånda, men det er ikke jeg som søker den. De som kan reglene får avgjøre det, kommenterte Forren om denne situasjonen:

Brann-stopperen er ikke den eneste som undrer seg. VG spurte flere Eliteserien-profiler om de egentlig forstår regelen i sin nåværende form, og fikk et nokså entydig svar.

– Helt ærlig, jeg vet ikke. Det skjer så mye dumt i alle matcher. Den til Vålerenga mot Viking, for eksempel, jeg skjønner ikke hvordan han skal få hånda mindre. Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig, sier Mjøndalen-stopper Sondre Solholm Johansen.

Han sikter til forrige lørdag da Vålerenga ble tildelt et kontroversielt straffespark mot Viking, da Axel Óskar Andrésson gjorde det han kunne for å skjule armen bak ryggen:

Fra og med årets sesong opererer dommerne i Eliteserien med nye handsregler, som ble innført internasjonalt 1. juni (se faktaboks).

I NISO-undersøkelsen 2019 kom det frem at nesten halvparten av spillerne i Norges øverste divisjon ikke forsto hvordan handsregelen innenfor straffefeltet fungerte.

Mye tyder på at det ikke er blitt noe klarere.

– Nei, jeg forstår det egentlig ikke. Jeg har fått med meg at hvis angriperen rører ballen i feltet, skal det være frispark, men det er ikke lett å bli klok med tanke på straffesparksituasjonene, sier Bodø/Glimts midtbaneterrier Patrick Berg.

Sarpsborgs Bjørn Inge Utvik var også full av spørsmål etter denne situasjonen:

Aalesund-trener Lars Bohinen og Godsets Henrik Pedersen måtte dele poengene i Drammen, og deler også syn på dommernes utfordringer i handsøyemed.

– Det er vanskelig for dommerne, og spørsmålet er om det kunne blitt forenklet. Dommere, som oss, gjør feil – og det kan vi leve med. Med VAR kunne vi nok luket bort noen av dem, sier Bohinen.

– Den er tydeligvis vrien for mange. Det er den for oss også. Dommerne kan reglene, men alt skjer så fort. Jeg sympatiserer med dommerne, tillegger han.

les også

Brann-stopper skaper RBK-sinne: – Klin rødt

Strømsgodset-sjef Henrik Pedersen svarer «ja, sånn noenlunde» og smiler bredt når VG spør om han kan handsreglene.

– Men det er hele tiden vurderinger. Det er ingen enkel oppgave for dommerne. Det går så hurtig, og det er «lett» for oss som ser det etterpå. Men selvfølgelig er det vanskelig for alle, sier Pedersen.

Felles forståelse

Dommersjef Terje Hauge sier at det har vært et stort fokus på hands de siste årene, og at instruktører og toppdommere reiser rundt til klubbene for å illustrere hva som er straffbar hands og ikke.

– Vi dommere har nok en felles forståelse av handsregelen, men det er klart at når man kommer ut på banen, kan det være vanskelig med tanke på avstand, vinkler og så videre, sier han.

Den tidligere toppdommerne sier hands har vært en utfordring helt siden han selv var aktiv, og at de nye handsreglene vil gå seg til etter noen runder.

– Men det vil alltid være situasjoner der vi ikke kan bedømme treffpunktet, og du skal være sikker før du peker på straffemerket. VAR vil også kunne hjelpe dommerne treffe de rette beslutningene i straffesituasjoner, påpeker Hauge.

PS. Alle kamper i Eliteserien ser du på Dplay (redaksjonelt samarbeid).

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt18162065204550
2Molde19111746232334
3Odd1811163224834
4Rosenborg1895434191532
5Vålerenga189542924532
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Eliteserien

Flere artikler

 1. Generalprøveuke for eliteserielagene: Slik blir siste test

 2. Dommersjefen skuffet over feil: – Pepperen vi har fått, er fortjent

 3. Første kamper i Norge etter coronapausen: Brann gikk på smell i «vestlandsderbyet»

 4. Storoppgjør uten publikum: – Har lært oss at sånn er livet

 5. Norske medier: Slik ender Eliteserien

Fra andre aviser

 1. Norsk toppdommer om forvirringen: – Folk irriterer seg over at reglene er som de er

  Aftenposten
 2. Eksperter freser mot omdiskuterte regler: – Jeg er oppriktig bekymret. Hva er det som skjer?

  Aftenposten
 3. Eksperter freser mot omdiskuterte regler: – Jeg er oppriktig bekymret. Hva er det som skjer?

  Fædrelandsvennen
 4. Denne situasjonen vekker harme: – Noe galt med regelverket

  Aftenposten
 5. Nå får de lov til å spille treningskamper

  Bergens Tidende
 6. Stor oversikt: Disse spillerne kommer til å prege Eliteserien i år

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no