BRANNSLUKKER: Tidligere Viking-trener Benny Lennartsson skal prøve å redde Start fra å rykke ned. Foto: Hugo Bergsaker, VG

- Jeg er vel en slags brannslukker

Derfor sa Benny Lennartsson ja til Start

Benny Lennartsson overtar Start ut sesongen - og oppfatter seg selv som en ren kriseløser.

Sturla Sjem
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL


Den populære svensken har ingen tanker om hvorvidt han blir tilbudt fast jobb i 2008-sesongen - selv om han skulle lykkes med sitt tøffe oppdrag om å redde plassen i eliteserien.

- Jeg er vel en slags brannslukker. I min alder tilbys jeg sjelden langsiktig trenerjobb. Selv tar jeg gjerne en mer langsiktig jobb. Men da må tilbudet være spennende og klubben tiltalende, sier 64-åringen, som startet trenerkarriere i 1972 som spillende trener i Sveits.

Har fulgt med

At han valgte å takke ja til Starts tilbud begrunner Benny slik:

- Jeg har hatt mange fine fotballår i Norge, og er kjent med norsk klubbfotball. At Stig Inge Bjørnebye - som avgått trener - mente at jeg burde overta, veide tungt.

Strømstad:- Benny er et spennende valg

- Jeg ringte også deres eks-spiller, Bjarte Lunde Aarsheim. At han mente dette var en god klubb, med bra muligheter til å holde plassen - tross tabellposisjonen - var også positivt.

- Dessuten har jeg fulgt klubben litt ekstra i mediene fordi jeg kjenner to-tre av dem som har spilt der: David Nielsen, Ben Wright og Bjarte.

Overtar mandag

Han har de siste tre årene vært bosatt i Paris, men har likevel engasjert seg i toppfotball. Blant annet var han med i støtteapparat til Sverige som «spion» under VM 2006. Og han er i dag engasjert av det svenske forbundet til å kartlegge motstanderne til Sverige i EM-kvalifiseringen.

- Jeg overtar formelt i Start mandag. Allerede onsdag drar jeg til Spania for å se kampen mellom spanjolene og Latvia, men er tilbake igjen på jobb fredag, og skal lede laget mot Rosenborg lørdag.

Her i landet er Lennartson mest kjent som Viking-trener. Han ledet Stavanger-klubben i to perioder: 1988-91 og 2000-02. Han førte Viking rett opp i eliteserien i sin første sesong der. Under Benny tok laget seriegull i 1991, og kongepokal i 1989 og 2001.

Kniksenprisen

I 1992 var Benny Lennartsson assistenttrener i Brann under Kalle Björklund.

I 2001 fikk han Kniksenprisen som Årets trener i Norge. En hedersbevisning ha også ble tildelt i Danmark tre år tidligere - med Lyngby.

Første oppgave som kriseløser fikk han allerede i 1998. Da ble han hentet inn av Bristol City i England.

- Det gikk ille. Bristol City endte sist, og rykket ned. Allerede etter de to første kampene bar fansen bannere med «Go home, f... swede». I 2003 hadde jeg større hell...

Da var det danske Viborg som trengte nødhjelp. Benny løste oppgaven med å bidra til at Viborg vant seks og spilte to ganger uavgjort i de 10 siste kampene. Til slutt endte laget midt på tabellen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder