RAMMET AV TRAGEDIER: Både Manchester United og Lokomotiv Jaroslavl har opplevd tragedier etter flyulykker. Til venstre står United-laget fra 1958, hvor flere omkom. Til høyre fra minneseremonien i forbindelse med hockey-tragedien for to dager siden. Foto: PA Photos/Reuters/VG Nett montasje

Her er Manchester Uniteds støttebrev etter dødsstyrten

Sjekk flyulykkene som har rammet idretten hardest nederst i saken

(VG Nett) «Nyheten kom som et stort sjokk her. Den brakte tilbake vonde minner fra vår egen tragedie».

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Ifølge Daily Mail skrev administrerende direktør i Manchester United, David Gill, i et brev til KHL-klubben Lokomotiv Jaroslavl, i går.

Les også: Her er stjernelaget som ble utslettet i flystyrten
VGTV: Amatørvideo av flyet

Åtte spillere omkom

Tragedien han tenker på, er flyulykken i München i 1958. Den 5. februar det året hadde Manchester United spilt kvartfinale i Europaupen i Beograd, mot Røde Stjerne. Dagen etter skulle spillerne, støtteapparatet og en rekke sportsjournalister reise hjem, og på veien mellomlandet de i München for å fylle bensin.
Den tyske storbyen var preget av tett snøvær, og da flyet skulle ta av igjen, fikk de trøbbel og styrtet. Av 44 passasjerer omkom 21 i styrten, mens to personer senere døde av skadene.

Les også: Norske spillere i sjokk

Laget som den gangen ble hardt rammet, var kjent som «Busby babes». Manageren Matt Busby overlevde flystyrten, sammen med profilerte spillere som Bobby Charlton og Harry Gregg. Men åtte spillere måtte bøte med livet, deriblant det unge stjerneskuddet Duncan Edwards.

OMKOM: Den svenske stjernekeeperen Stefan Liv måtte bøte med livet i flystyrten. Foto: Reuters

- Nyheten kom som et stort sjokk her. Den brakte tilbake vonde minner fra vår egen tragedie. Jeg håper dere ved hjelp av tid og støtte fra de som er igjen i klubben, og deres kolleger i idretten, kan komme dere gjennom dette. Og bygge klubben opp igjen med minnet om de som omkom, er meldingen fra David Gill til KHL-klubben.

Les også: Mulig ulykkesårsak: Dårlig drivstoff

Skandalen i KHL

Hele troppen til KHL-klubben Lokomotiv Jaroslavl ble utradert i flystyrten for to dager siden. Bare én av spillerne overlevde, og også han ligger hardt skadet på sykehus. Blant de omkomne var blant annet den svenske stjernekeeperen Stefan Liv.

Norsk hockeyprofil i sorg: Stefan Liv var Per Åge Skrøders kamerat

Tragedien i Russland føyer seg inn i rekken av flyulykker som har rammet idretten hardt. Gjennom historien har sportsverdenen flere ganger blitt rystet av lignende hendelser:

27. april 1993: Zambias landslag var på vei for å spille en kvalifiseringskamp mot Senegal i forkant av VM i 1994. 30 passasjerer omkom, blant dem 18 spillere og støtteapparat.

15. februar, 1961: USAs landslag i kunstløp var på vei til VM i Praha da flyet deres krasjet i Belgia. Hele laget og trenerne omkom i ulykken.

4. mai 1949: Torino F.C. hadde nylig sikret seg sin femte Serie A-tittel da tragedien inntraff på vei hjem fra en treningskamp mot Benfica i Lisboa. Nesten alle spillerne og støtteapparatet omkom - 18 i tallet.

Ekstern lenke: Flere flyulykker som har rammet idretten

13. oktober, 1972. Uruguays rugbylag var på vei hjem fra en turnering da flyet deres krasjet i Andesfjellene. I alt omkom 12 personer i ulykken. Flere overlevde imidlertid, og ble reddet ned fra fjellene over to måneder etter styrten. Denne hendelsen har det senere blitt laget film om.

13. desember 1977: Alle spillerne på Evansvilles basketballag omkom i en flyulykke. Kun én spiller hadde blitt hjemme da laget reiste - han omkom senere i en bilulykke sammen med broren sin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder