Sjekk den Barcelona-kjøpefesten: – Dette er baksiden av medaljen

Barcelona har i en årrekke blitt hyllet for sitt arbeid med klubbens berømte akademi, La Masia. De siste årene har imidlertid relativt få talent tatt plass på førstelaget, mens store summer har blitt brukt.

Her er søndagens oddstips

– Dersom man ser på det store bildet, er den gylne generasjonen unntaket – ikke regelen. Barcelona har ikke alltid vært slik, en klubb som utvikler verdensklassespiller på verdensklassespiller. Nå er de nok mer tilbake der de var før den generasjonen.

Det sier ekspert på spansk fotball, Petter Veland, til VG.

les også

Barcelona sprenger banken for ettertraktede Frenkie de Jong

Det han omtaler som «den gylne generasjonen», er naturligvis laget som vokste frem under Frank Rijkaard og Pep Guardiola, med spillere som Andrés Iniesta, Xavi, Carles Puyol, Gerard Pique, Victor Valdes og Lionel Messi, som alle gikk gradene i klubbens berømte akademi.

Disse spillerne var med på å vinne fire Champions League-titler mellom 2006 og 2011. I samme tidsrom vant de like mange La Liga-gull.

GYLLEN GENERASJON: Dette Barcelona-laget, som slo Manchester United i Champions League-finalen i 2009, besto av flere egenutviklede spillere. Foto: ALBERT GEA / X01398

Kjøpt spillere for ni milliarder

Suksessen har ikke akkurat avtatt etter at La Masia-produktene begynte å forsvinne – én etter én. Barcelona vant Champions League i 2014/15-sesongen og vant også La Liga i 2012/13-, 2015/16- og 2017/18-sesongen.

les også

Slik har VAR fungert i La Liga: – En illusjon om en maskin

Men det har de gjort uten like mange innslag av egenutviklede spillere.

– Dette er baksiden av medaljen. Den gylne generasjonen gjorde at man fortsetter å forvente at Barca skal spy ut det ene talentet etter det andre, sier Veland.

KJØPENE: Et knippe av Barcelonas signeringer de siste sesongene. I midten ser vi klubbens ferskeste signering, Frenkie de Jong. Foto: Getty Images, AFP, Reuters, AP.

VG snakker med eksperten i kjølvannet av at Barcelona sprengte banken for Frenkie de Jong.

Det er det hittil siste av en rekke storkjøp. De siste sesongene har Barcelona brukt utrolige 9 milliarder på spillerkjøp. I samme periode har de solgt spillere for 5,4 milliarder kroner. I faktaboksen kan du se samtlige spillere som har blitt kjøpt og solgt mellom 2014/15- og 2018/19-sesongen.

Onsdag kan du vinne cirka 98 mill. i Vikinglotto. Lever inn din kupong her!

– Man snakker jo om fotball som ferskvare. Det som skjer her og nå er det som betyr noe, sier Veland, som påpeker at dersom man ser på Barcelonas historie, vil man se at de ikke har for vane å ha et lag fullt av egenproduserte spillere.

– Man har kanskje skapt en forventning om at det alltid vil være sånn på grunn av det som skjedde mellom 2005 og 2011, men dersom man drar de store linjene gjennom Barcelona så ser man at det ikke har vært sånn. Men alle snakker om den ene perioden, sier han.

les også

Derfor er det krise i Madrid: – Savner Ronaldo mer enn Ronaldo savner Madrid

Han tror heller ikke vi får se noe lignende igjen – i hvert fall ikke i nærmeste fremtid. Viasat-eksperten mener akkurat den Barcelona-generasjonen var unik.

– Man har hatt noen Ajax-årganger som har vært slik, og så har man for eksempel Class of 92 fra Manchester United (Paul Scholes, David Beckham Ryan Giggs, Phil Neville, Gary Neville og Nicky Butt), og så dette Barca-laget. Det står igjen som kanskje den mest gylne generasjonen en klubb noen gang har klart å fostre frem.

SJELDEN KOST: «Class of ’92». Fra venstre: Paul Scholes, Phil Neville, Ryan Giggs, Nycky Butt, David Beckham, Gary Neville. Foto: LEON NEAL / AFP

Rollebytte?

Tidligere var det nesten mer forbeholdt Real Madrid å kjøpe den ene superstjernen etter den andre. Med Florentino Pérez i spissen hadde Real Madrid et lag fullt av «Galacticos».

Har de to spanske erkerivalene rett og slett byttet roller i senere tid?

– De har ikke nødvendigvis gjort det. Men duellen mellom de to har ikke bare vært på banen – den har også vært utenfor. De ønsker å profittere på å gjøre det stikk motsatte av den andre. Der ligger et ønske bunn om at disse skal stå forskjellig mot hverandre, sier Veland, og påpeker at Real Madrids forrige kjøp av Galactico-størrelse kom for fire og et halvt år siden da de kjøpte toppscoreren fra VM 2014 i James Rodríguez.

FORRIGE GALACTICO: James Rodgiuez, her fra da han ble presentert som Real Madrid-spiller sammen med klubbpresident James Rodríguez. Foto: JUAN MEDINA / REUTERS

– Nå er Real Madrid mer opptatte av å kjøpe det som kan bli stort, som Isco, Marco Asensio, Brahim Diaz og Vinicius Junior. Det står i kontrast til et Barcelona-lag som henter Kevin-Prince Boateng på lån, i tillegg til spillere som Arturo Vidal og Paulinho.

– Da får man noe som ikke passer inn i bildet man har skapt. Med et kortere tidsperspektiv kan man si at de har endret roller, men om man ser på historien er det ikke tilfellet, understreker Veland.

les også

Pelé slaktes for Messi-uttalelse: – Sjokkerende

Helt til slutt, hva mener egentlig Veland om Barcelonas nye midtbanespiller?

– Jeg har veldig stor troen på ham. Han har hatt fantastisk utvikling på kort tid. Han fikk jo Barcelona-stempelet umiddelbart. Ajax-veien til Barcelona er kort og veldig kjent. Med tanke på at det trolig snart er et generasjonsskifte hos Barcelona, virker han som en bortimot perfekt Barca-signering.

VGs tips: Barca vinner klart

La Liga (HKP 1-0). Et reservepreget Barcelona-lag med debutant Kevin-Prince Boateng fra start tuslet av banen mot Sevilla med 0-2 i sekken i cupkampen i midtuken. Nå er det en antatt svakere motstander på banen, og samtidig som det er en ligakamp, er det igjen dags for å hente frem tungskytset. Der har katalanerne vært uovervinnelige i det siste, og på de siste syv har det blitt syv seirer. Seks av dem har blitt vunnet med to eller flere, og da hjelper det ikke all verdens for Gironas del at de på de siste syv (0-4-3) bare har tapt én kamp med to eller flere.

Vi går for et handikapspill og Barcelona-seier til 1,85 i odds. Lever inn spillet her før 16.10, og ønsker du å se kampen, må du skru på Strive.

PS! I samarbeid med Strive ser du 10 toppkamper fra La Liga og Serie A på VG+ i vår. (Redaksjonelt samarbeid)

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder