Nilsen refser NFF: – Vi har full forståelse for frustrasjonen

TRONDHEIM (VG) Lars Arne Nilsen roser dommer Espen Eskås for avgjørelsen. Men Brann-treneren mener derimot at Norges Fotballforbund har gjort en for dårlig jobb – i forkant.

– At Brann er her i dag, det er jo feil. Denne avgjørelsen skulle vært tatt langt tidligere. Det var jo folk fra oss her i går, og vi så jo hvordan forholdene var da, sier Lars Arne Nilsen til VG.

Han mener dommeren var «voksen» som tok avgjørelsen om å ikke spille serieåpningen på Ranheim stadion lørdag kveld, men at det var unødvendig at han måtte gjøre det.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien direkte på Eurosport Player

– Dette er forbundets ansvar. For dårlig arbeid. Det kan ikke komme overraskende for dem at dette kunne bli et tema. Jeg vet at Ranheim har jobbet livet av seg for å få banen i orden, men det var altså ikke nok, mener Brann-treneren.

Dommeren peker på spillernes sikkerhet

Dommer Espen Eskås (28) fra Bækkelaget Sportsklubb sier til VG at han fikk beskjed om å komme seg fra flyplassen til stadion litt raskere enn han hadde regnet med – fordi det var tvil om at banen var god nok til å spille på.

– Beskaffenheten var ikke god nok for spill. Dessverre. Også vi dommerne hadde gledet oss til seriestart, og det er synd at dette ble utfallet. Men vi måtte til slutt ta en avgjørelse, om sikkerhet. Det var det viktigste. Og risikoen for skader var til stede. Derfor avlyste vi, sier Eskås.

Han forklarer at han tok en runde med begge lag, og selvsagt sitt eget dommerteam, før han tok avgjørelsen.

– Det var noen opphøyde partier på banen som var store, og som var en risiko for spillerne. Det er mitt ansvar å påse at ikke spillerne utsettes for fare, heller ikke fra banen, sier Eskås. Han innrømmer at det ene laget – Ranheim – hadde lyst til å spille kampen. Brann var mer tvilsomme.

DISKUSJON: Kampen på Ranheim stadion ble utsatt på grunn av baneforholdene. Foto: Knut Espen Svegaarden

Ranheim starter nå sesongen med to utsatte kamper, så kommer en pause der landslaget står i sentrum. 2. april, hjemme mot Stabæk, blir da Ranheims første seriekamp i Eliteserien.

Supporterne ønske reisen dekket av NFF

Ranheim opplyser at supporterne, både tilreisende og fastboende, vil få tilbud om å få pengene refundert når kampen berammes på nytt kommende mandag. De kan alternativt beholde billetten til kampen.

Det er likevel en mager trøst for Bataljonen-leder Roger Lillebøe Hansen som sammen med mange hadde tatt turen fra Bergen til Trondheim.

– Det er uansett ikke den store kostnaden, men det er det reisen som er. Det er et spørsmål vi vil reise for NFF, sier han til VG.

– Kommer dere til å spørre NFF om å dekke reiseutgiftene deres?

– Det handler om å få en rettferdig situasjon. Jeg synes det er fornuft at man skal kompenseres på en eller annen måte, sier supporterlederen, som ellers støtter dommerens avgjørelse, men også er enig med Nilsen i at avlysningen skulle kommer tidligere.

NFF forstår frustrasjonen

Seksjonsleder for kampadministrasjon i NFF, Rune Pedersen, forstår frustrasjon fra både Brann og fra supporterne.

Til VG forteller han at de har vært i tett kontakt med Ranheim gjennom uken, og at de ble forelagt en fremdriftsplan som gjorde at de hadde god tro på at banen ville bli klar.

Derfor ble ikke kampen avlyst 48 timer eller mer før kampen. Dermed gikk ansvaret for å vurdere sikkerheten over på dommer Ekås.

– Vi hadde en plan og at det skulle bli klart og god dialog med arrangørklubben. Vi fikk inntrykk av at det skulle komme på plass, men det viste seg at det ikke var nok. Derfor hadde vi befaring på banen på formiddagen og satte i gang ekstra tiltak, forteller Pedersen.

De ekstra tiltakene var blant annet en veivals som ble hentet inn og som i de siste timene før kamp forsøkte å jevne ut underlaget.

– Har dere fått feil signaler fra Ranheim?

– Nei, vi har ikke grunn til å tro det. Vi visste at det ville bli krevende, men vi trodde det skulle være mulig å få til, sier NFFs kampansvarlige.

– Vi er veldig lei oss for at vi ikke fikk gjennomføre kampen, alle hadde gledet seg til serieåpningen. Vi har full forståelse for Branns og supporternes frustrasjon, men vi trodde det skulle la seg gjøre, sier han.

I tett snø-dialog med Start

Søndag er det berammet full runde i Eliteserien med kamper i Molde, Drammen, Kristiansand, Skien, Bodø og Sarpsborg. Pedersen forteller at de har god tro på at alle banene er i god nok stand til at alle kampene skal bli spilt, men de har ekstra kontakt med Start grunnet snøvarsel i Kristiansand.

– De har en beredskap, men det er ingen garanti for hvordan og når snøen kommer. Det kan eventuelt så mye snø at de ikke får ryddet banen, sier Pedersen.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder