AVGJORDE: Veton Berisha (i midten) avgjorde dagens kamp mot Hønefoss. Her er han avbildet under en NM-kamp tidligere i år. Foto: NTB Scanpix

Veton Berisha sørget for Jonevrets første

STAVANGER (VG Nett) (Viking - Hønefoss 2-1) Da alt så som mørkest ut dukket to Viking-innbyttere opp fra intet. Erik Nevland fant Veton Berisha, som igjen sørget for Kjell Jonevrets første trepoenger i klubben.

  • Joar Time

Artikkelen er over syv år gammel

Trond Olsen så lenge ut til å bli dagens mann på Viking stadion med sitt mål like etter pause, men så ble en rotete og spillemessig svak kamp omgjort til et nervedrama i sluttminuttene.

VG LIVE: Vi fulgte kampen minutt for minutt.

Riku Riski satte inn utligningen åtte minutter før slutt på et omdiskutert straffespark, og nok en gang så det ut til at et hardt prøvet hjemmepublikum måtte gå slukøret fra stadion.

Men så dukket innbytterne Erik Nevland og Veton Berisha nærmest opp fra intet. Nevland sendte en presis stikker inn i feltet som yngste bror Berisha ekspederte knallhardt i nettaket fra skrått hold.

Og det foran et meget glissent Viking stadion. 7585 tilskuere ble annonsert, men det reelle tallet er mye lavere - takket være fellesferie og en langvarig sportslig nedtur for hjemmelaget.

Presset hjemmelag

- Spillerne har hatt mye motgang, så de må få nyte disse stundene. Det kjennes også rettferdig av VI endelig avgjør på slutten, for i de siste tre kampene har vi selv fått mål imot oss. Men dette er bare én seier, og i denne ligaen er det bare jevne kamper. Finspill kommer med selvtillit - og det vil ta litt tid, sier Kjell Jonevret, som opplevde sin første seier som Viking-trener.

- Det er jo 22 år siden forrige gang, så det var «fan» på tiden, sier han og ler i pressesonen. Jonevret spilte i Viking mellom 1988 og 1990.

Matchvinner Berisha, som erstattet Patrik Ingelsten etter 64 minutter, mener praktmålet var nøye planlagt.

- Jeg fikk en perfekt ball av «Nevi», og det var ikke tilfeldig at jeg satte den oppe i krysset. Det var planlagt for å gjøre det vanskeligere for keeperen, sier 18-åringen selvsikkert.

- Hva tenkte du da det nok en gang så ut til å glippe i slutten av en kamp?

- Jeg tenkte: «Å nei, ikke nå igjen. Enda en på trynet». Derfor var det utrolig befriende å avgjøre på slutten. Dette gir oss selvtillit foran Molde-kampen, og nå kan vi kanskje senke skuldrene litt og klatre på tabellen, sier Berisha, som løp til benken og feiret sammen med Jonevret og resten av Viking-laget etter scoringen.

Siddisene, som før kampen lå på kvalikplass i eliteserien, var i trøbbel foran Hønefoss-kampen. Bare fire seirer på de 14 første kampene, og elleve scorede mål vitnet om et lag helt uten selvtillit, og trenerbyttet fra Åge Hareide til Kjell Jonevret fikk heller ingen umiddelbar effekt for Stavanger-laget.

Motstander Hønefoss har tidvis imponert i sin eliteserieretur, og laget har vist god moral ved å komme sterkt tilbake mot slutten av kampene flere ganger. Senest hjemme mot Brann da laget snudde 0-1 til 2-1. Laget har også vært blant seriens gjerrigste, så lite tydet på at et skakkjørt Viking-lag skulle få noe gratis før kampen.

Og Leif Gunnar Smerud, som møtte sin tidligere klubb for første gang som Hønefoss-trener, virket å ha gjort hjemmeleksen sin.

Én sjanse hver

Første omgang var langt fra noen festforestilling. Hønefoss lå kompakt og jaktet overganger, mens Viking manglet evnen til å spille seg gjennom Hønefoss-forsvaret.

Begge lag fikk hver sin mulighet før hvilen, og nærmest mål var Viking. Johan Lædre Bjørdal fikk løpe helt fritt mot bakre stolpe på et Trond Olsen-frispark fra 30 meter, og alene med keeper fra fem meter presterte den vanligvis så sikre hodespilleren å sette ballen utenfor målet til Steve Clark.

Før den tid kunne Riku Riski sendt Hønefoss i ledelsen da han løp gjennom Viking-forsvaret og avsluttet fra 16 meter etter 12 minutters spill, men Rune Almenning Jarstein vartet opp med en solid redning.

Ellers var det lite å varme seg på for publikum i Stavanger før hvilen.

Viking ble straffet - men svarte

Andre omgang startet imidlertid på best tenkelig vis for hjemmelaget. Valon Berisha spilte King Osei Gyan flott gjennom, og fra skrått hold skjøt han rett i fanget på Steve Clarke. Amerikaneren klarte ikke holde skuddet, og Trond Olsen var på rett sted til rett tid og pirket inn ledermålet fra én meters hold.

Etter ledermålet klarte aldri Hønefoss å tilrive seg det store initiativet. Laget fikk en svær mulighet ved Remond Mendy etter 82 minutter, men ballen smalt i stolpen og ut. Like etterpå ble det skikkelig dramatikk på Viking stadion.

På et hjørnespark gikk flere mann i bakken, og assistentdommeren var sikker i sin sak og markerte for starffespark. Riski skjøt rett på Jarstein, men satte returen sikkert i mål.

- Jeg mener jeg skulle hatt frispark i situasjonen. Han holder meg inne først, før jeg fullfører med å rive ham ned, sier Jarstein.

På motsatt side kunne Viking doblet ledelsen før den tid. Trond Olsen hadde flere skudd, og Yann-Erik de Lanlay hadde gode muligheter til å score, men det ville seg ikke for hjemmelaget.

Før på overtid, da innbytterne gjorde det for hjemmelaget. Erik Nevland fant Veton Berisha med en presis stikker, og fra skrått hold sørget han for hjemmejubel med et knallhardt skudd i nettaket.

- Det var en fortjent seier, men det var ikke en veldig god kamp fra vår side, oppsummerer Berisha.

Etter kampen vanket det ros fra sjefen.

- Han er en herlig ung gutt. En spennende spiller som har noe i seg - en «killer». Han jobber hardt, han er uredd, og han er våken, skryter Jonevret, som nærmest lover Berisha mange flere sjanser i tiden som kommer.

Hønefoss-trener Leif Gunnar Smerud var skuffet etter kampen.

- Vi taper en tett og jevn kamp, med to lag som ikke helt til å spille som de vil. Kampen kunne vippet begge veier, så det er surt, men vi har reist oss fra slike tap før, sier Smerud.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder