I NORGE: Sverige-proff Mats Solheim møtte VG i Oslo under et besøk i hovedstaden. Foto: Ola Vatn, VG

Norsk Hammarby-helt åpner for Eliteserien

Etter åtte år som Sverige-proff har Mats Solheim (31) takket nei til kontraktsforlengelse med storklubben Hammarby. Nå vil forsvarsspilleren ta med seg familien hjem til Norge.

– Da jeg dro til Sverige, visste jeg ikke helt hva jeg gikk til. Jeg tok en sjanse, men jeg ville prøve noe nytt. Det har vært en fantastisk reise, sier Solheim til VG.

Stryningen kommer rett fra Stockholm og treffer VG i forbindelse med et helgebesøk hos broren i Oslo. Det er to uker siden Solheim avsluttet sin fem år lange Hammarby-karriere med scoring foran 31.000 tilskuere på Tele2 Arena.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Etterpå tok nordmannen mikrofonen og fyrte opp supporterne som noe av det siste han gjorde i Hammarby-drakten. Fansen svarte med høylytte rop og «Vi älskar Solheim». På telefon tar sportssjef Jesper Jansson (48) i bruk store ord om nordmannen.

– Det er kanskje først det siste året Mats har fått den respekten han fortjener. Det har gjort meg glad. Han er blitt en kultfigur. Han er ekstremt kul. Han har et bra nivå på det, liksom. Med «gubbarna» i garderoben, supporterne og alt. Han er fantastisk, sier Hammarbys sportssjef til VG.

Se seansen med Solheim og supporterne her:

– Veldig spennende

Solheim er tidlig ute til avtalen vår på en kafé i Oslo sentrum. Klokken 14.43 tikker meldingen «Kva vil du ha?» inn på undertegnedes mobil. Selv om han etter eget utsagn «snakker 50 prosent svensk der borte», har den tidligere Sogndal-spilleren beholdt dialekten fra oppveksten i Stryn.

I 2011 var Solheim en del av et av Eliteseriens gjerrigste forsvar. Etterpå ble han belønnet med en mulighet i Kalmar. Tre år senere tok han steget videre til Hammarby.

– Det har gått fort, men det har vært veldig spennende. Kalmar var en veldig, veldig fin klubb. Så dro jeg til Hammarby og der har jeg hatt det helt fantastisk. Jeg har fått være med på å bygge opp klubben, forteller Solheim.

GODT FORHOLD: Sportssjef Jesper Jansson klemmer Solheim etter Hammarbys siste seriekamp for drøyt to uker siden. Foto: Nils Petter Nilsson, TT, Nyhetsbyrån

I løpet av sine 118 kamper for «Bajen» har nordmannen fått mange store opplevelser. Stemningen på Tele2 Arena, eller «Nye Söderstadion» som Solheim omtaler den som, beskriver han som helt spesiell.

– Jeg tror ikke jeg har spilt mange kamper der hvor det har vært under 20.000 tilskuere. Vi tok jo publikumsrekorden i Allsvenskan det første eller andre året jeg spilte i Hammarby, med rundt 26.000 tilskuere i snitt.

– I snitt ...

– Ja. Og når du får disse toppkampene, fylles stadion med en gang. De siste hjemmekampene var utsolgt to-tre uker i forveien, forteller 31-åringen.

I SAMTALE MED VG: Solheim på kafé i Oslo. Foto: Ola Vatn, VG

– Ekstremt

Denne sesongen kjempet Solheim og lagkameratene om gullet i den siste serierunden. Hammarby-«gubbarna» gjorde også det de kunne med 4–1-seier over Häcken, men Djurgården avgjorde med ett poengs margin til dem og Malmö.

Det endte med bronse for Solheim i et år med mange store opplevelser. Solheim trekker blant annet frem Stockholm-derbyene mot AIK og nevnte Djurgården som oppgjør hvor det koker fullstendig på tribunene.

– Jeg har veldig mange kompiser som er fotballinteresserte. En del av dem har vært der. Å få komme dit og føle på den atmosfæren som er på Nye Söderstadion ... Det er ekstremt. Fansen står på hele kampen. Jeg har vært på en del Premier League-matcher og jeg kan si at stemningen er bedre på en Hammarby-kamp.

– Og det er vilt på bortematcher på Friends Arena også?

– Ja. Da vi spilte mot AIK på Friends i fjor, var det gullkamp. Vi var på første plass og de var på andre. Da var det vel 50.000 der. Men jeg syns fortsatt at stemningen på Nye Söderstadion er bedre. Det blir mer trøkk der.

I NORGE: Solheim stilte opp for VGs fotograf i Oslo sentrum. Foto: Ola Vatn, VG

Hammarby ønsker Solheim

Svenske Jansson trekker frem nordmannens utvikling som noe av det han er mest imponert over. Den tidligere Allsvenskan-mesteren rykket ned til Superettan i 2009. Etter opprykket i 2014 hentet de Solheim til klubben og forsvarsspilleren har vært med på de grønnhvites comeback mot toppen av svensk fotball.

– Vi har byttet ut en hel del spillere underveis, men Mats har tatt nivåene hele tiden. Han kan bekle flere posisjoner. Denne sesongen har han spilt stopper på en strålende måte. Han er utrolig lojal, uhørt sterk én mot én, god i luften, ekstremt spenstig og rask, sier Jansson.

– Dere vil egentlig ha ham med videre?

– Ja, absolutt. Det vet han. Jeg har sagt til ham at det finnes en dør åpen hvis han og familien skulle ombestemme seg, forteller Hammarbys sportssjef.

EMOSJONELT: Her visste Solheim at han hadde spilt sin siste kamp for Hammarby. Foto: Nils Petter Nilsson, TT, Nyhetsbyrån

Derfor flytter han hjem

Solheim er glad for tilbudet fra Hammarby, men 31-åringen og samboer Ina-Mari Ulvedal føler seg nå klare for å ta med seg barna Mathias (3) og Sander (4 md.) hjem til Norge.

– Det er hovedsakelig for å komme nærmere venner og familie. Vi har noen områder hvor vi kjenner en del folk, men vi har sagt at det skal stemme geografisk, sportslig og økonomisk. Det blir en totalpakke som vi får se på som familie, forteller Solheim, som er kjent i Sverige som en svært anvendelig spiller.

– Jeg har spilt høyre back mesteparten av karrieren, men i Sverige har jeg nesten spilt like mye venstre back. Og i år har jeg faktisk vært mest stopper. Favorittposisjonen min er spiss, men akkurat det tror jeg er kjørt, sier Solheim og ler.

– Hvilken interesse har det vært fra potensielle klubber?

– Det har jo begynt å tikke inn litt fra ulike steder. Det har blant annet vært interesse fra Asia og Tyrkia, men det er ikke det som fokuset mitt nå. Det er også en del klubber i Norge som har kommet på banen. Vi får se hva det blir til etter hvert.

I HOVEDSTADEN: Solheim har bodd i Stockholm de siste årene. Her er han i Oslo. Foto: Ola Vatn, VG

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder