Helland roser Søderlunds skuddfot: – Livsfarlig å stå i veien

MARIBOR (VG) (Maribor-Rosenborg 1–3) Han pleier aldri å ta frisparkene til Rosenborg. Det spørs om ikke Alexander Søderlund (32) får flere sjanser etter oppvisningen onsdag kveld.

 • Jostein Magnussen
 • Jonathan Simchai Hansen

Kanonen som sendte trønderne i føringen og et skritt nærmere Champions Leagues gruppespill, kan det skrives mye om.

Stadionuret viste 49:38 da Søderlund smelte til med høyrefoten på et frispark fra vel 25 meter.

Maribor-keeperen fikk en hånd på ballen, men skuddet var så hardt at Piric ikke klarte å holde ballen ute. Han slo den bare opp i krysset.

– Jeg visste at jeg bare måtte konsentrere meg om å treffe mål. Da ville det bli farlig, for jeg vet at jeg kan skyte relativt hardt. Og heldigvis gikk det bra, sier Søderlund til VG om kanonen.

Pål André Helland har bare ventet på at «Søder» skulle treffe på frispark.

– Han tar frisparkene når jeg ikke spiller, gliser Helland, før han roser lagkameraten.

– Han har vist på trening at han har et fryktelig hestespark. Når han treffer rent og hamrer til er det nesten livsfarlig å stå i veien. Det var fryktelig mye «hat» i de skuddene hans. Han bommet på det meste på treningen, og så satt det nå. Ikke noe er bedre enn det, sier Helland til VG.

Søderlund gjorde manns jobb onsdag kveld. Som oppspillspunkt og feilvendt med to motstandere i ryggen, vant han bøttevis med dueller som han strødde rundt seg med både hodet og beina.

Hør Helland om Søderlund under her:

Etter å ha vist frem høyrefoten på scoringen, brukte han hodet 13 minutter senere. Da løftet Gjermund Åsen et innlegg på bakerste stolpe. Søderlund ruvet høyest og nikket ballen i mål.

–Jeg må få takke trenerne som har holdt meg inne, og har hatt tro på meg. De visste vel hva de drev med, det lønnet seg til slutt, slår Søderlund fast til TV 2 etter kampen.

32-åringen roste kampplanen som ble fulgt til punkt og prikke. Han slet i starten av sesongen, og scoret kun to mål på sine første 12 seriekamper i år. Men den siste tiden har han virkelig slått tilbake. Trener Eirik Horneland hyller spissen sin etter onsdagens prestasjon.

– Han var med fra start og gikk foran. Den innsatsen han legger ned er utrolig viktig, sier Horneland og sier han var sikker på at Søderlund ville score på frisparket.

Vi fulgte hvert spark på ballen i vårt livesenter

Det var to viktige bortemål - og det skulle komme flere.

For bare sekunder etter at Marcos Tavares hadde redusert for Maribor, viste Mike Jensen besluttsomhet da det oppsto kaos i Maribor-forsvaret. Maribor fikk klarert på streken, men på returen var dansken sikker som banken da han satte inn 3–1-målet. Da viste stadionuret 71 minutter.

– Det er et veldig sterkt resultat og vi leverer en utrolig god prestasjon som vi kan være stolt av, sier kaptein Jensen til VG.

les også

RBK-assistent om Champions League-sjansen: - Må ha litt flaks

Da var kveldens helt byttet ut. Alexander Søderlund ble erstattet med Pål André Helland i det 67. minutt.

Det startet imidlertid ikke bra her i Maribor. Formspilleren Anders Konradsen gjennomførte treningen i går kveld, men måtte kaste inn håndkleet med en strekkskade. Dermed fikk Gjermund Åsen en sjelden sjanse fra start.

Det skulle bli verre. Tore Reginiussen holdt bare i 13 minutter, så måtte han erstattes av Gustav Valsvik på grunn av en skade.

– Det strammet seg til i hamstringen. Jeg har vært stiv i foten og jeg tror det kom etter at jeg fikk en smell mot Bate Borisov i leggen. Det har satt seg litt og jeg kjente det allerede i den første duellen i kveld. Jeg hadde ikke noe valg og måtte gå av. Det var med tungt hjerte, heldigvis endte det bra, sier Reginiussen til VG.

For de to byttene så ikke ut til å prege Rosenborg i varmen på Stadion Ljudski vrt.

Returen går i Trondheim allerede tirsdag 13. august. Seier over to kamper gjør at Rosenborg sikrer seg en plass i Europa Leagues gruppespill - om de skulle feile i den siste og avgjørende kvaliken til Champions League.

Horneland vil ikke ta seieren på forskudd.

– Det er fult mulig å tape dette. Vi må opp i ringene, og våge å spille offensiv fotball. Det blir en tøff hjemmekamp. Det er et godt lag, så vi må være på vakt hele veien, sier RBK-treneren til TV2.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Mer om

 1. Champions League
 2. Rosenborg BK

Flere artikler

 1. Horneland refset sine egne etter seier: – Det er for lite stolthet

 2. Gladnyhet for Rosenborg før CL-kampen mot Maribor

 3. Uthvilt Helland reddet RBK: – Jeg har slappet av litt og gått på byen

 4. Hat trick-helten Botheim fikk saftig kjeft av Horneland

 5. Rosenborg fikk svi for rotasjon: – Vi sparte ikke noen spillere

Fra andre aviser

 1. RBK-treneren gjør syv endinger på laget til Maribor-kampen

  Bergens Tidende
 2. Her er RBK-laget som skal kjempe om gruppespill i Champions League

  Aftenposten
 3. RBK tok sterk borteseier. Sikrer 130 millioner om de ikke roter det til neste uke.

  Bergens Tidende
 4. RBK tok sterk borteseier. Er sikret 130 millioner om de ikke roter det til neste uke.

  Aftenposten
 5. Her er RBK-laget som skal kjempe om gruppespill i Champions League

  Fædrelandsvennen
 6. Rosenborg med kjempeutgangspunkt etter enkel seier i Belfast

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder