Lagerbäck tror kvalikhåpet er ute: – Antar at det er kjørt

BUCURESTI (VG) (Romania-Norge 1–1, Sverige-Spania 1–1) Norges mulighet til å gå videre fra den ordinære EM-kvalifiseringen ser ut til å være spolert.

 • Joachim Baardsen
 • Christina Paulos Syversen
 • Bjørn S. Delebekk (foto)

– Vi skal avgjøre i 1. omgang. Men vi er ikke tilstrekkelig effektive. Jeg antar at det er kjørt, sier landslagssjef Lars Lagerbäck om muligheten til å ta seg videre fra gruppen.

Etter syv av 10 spilte kvalikkamper måtte Norge helst vinne den åttende her i Romania for å opprettholde sjansen til å ta seg direkte til EM.

Lagerbäcks menn var utpekt som favoritter i forkant, men kvelden ble ikke som ønsket for Martin Ødegaard (20), Kristoffer Ajer (21) og resten av det norske laget.

– Vi spiller bra i første omgang. I andre byttet vi inn en spiss til for å få mer trykk i straffeområdet. Da ble vi litt overambisiøse. Vi ble altfor individuelle i spillet vårt. Vi tapte ballen veldig ofte én mot én - i stedet for å beholde roen og spille som vi håpet på. Det nest siste byttet var gambling for å prøve å vende 0–1. Det ga resultat i form av at vi fikk en utligning, men kvaliteten på spillet vårt sank i andre omgang, svarer Lagerbäck til VG på en pressekonferanse etter matchen.

– Utrolig skuffende

Det unge rumenske publikummet sørget for at lydnivået på Arena Nationala i Bucuresti var høyt og støyende i samtlige minutter tirsdag kveld.

Etter en rotete første omgang, ble den andre langt verre.

Bare seks minutter etter pause fikk Romania straffe, og Rune Almenning Jarstein (35) var den eneste som kunne holde Norge inne i kampen. Det gjorde også sisteskansen med en glitrende enhåndsredning, men de norske gutta var rystet.

Det bidro til at Ajer lot fotrappe Alexandru Mitrita (24) avansere innover i banen like etterpå, før rumeneren benyttet muligheten til å plassere inn 1–0 i det lengste hjørnet til ellevill jubel fra 30.000 barnestemmer.

Hadde det ikke vært for at 194 centimeter høye Alexander Sørloth stanget inn 1–1 på overtid, ville kvalikhåpet ha vært ute.

– Det er utrolig skuffende. Jeg er fornøyd med å score mål, men jeg sitter med en bismak. Vi skulle ha vunnet kampen, sier Sørloth til VG.

– 2. omgang ser utrolig kaotisk ut. Hvordan opplever du det utpå der?

– Vi spiller med tre spisser, og slår litt for mange strake baller. Vi bør komme rundt på sidene og slå innlegg. Det er synd. Da vi kommer til innlegg, blir det farlig. Da blir det scoring, sier Sørloth.

Joshua King sier til VG at han og Jarstein deler skylden på baklengsmålet:

– Det er 50-50 min og Jarsteins feil. Vi tar den på vår kappe. Jeg tror først at han skal kaste ut, så kaster han ikke, og så orienterer ikke jeg meg tidlig nok når han kaster til meg likevel. Så kommer en rumener og bryter. Så det er både min og hans feil, sier spissen.

King var siste nordmann ut av garderoben i Bucuresti, men han tok seg god tid til å svare på spørsmål fra norsk presse på den rumenske nasjonalarenaen.

Veien videre

Parallelt spilte Sverige uavgjort hjemme mot Spania. Det bidrar til at Norges kvalikhåp er syltynt. På grunn av seieren i den tidligere spilte Nations League-gruppen, lever likevel EM-drømmen for Norge.

De norske gutta er først avhengig av at Sverige spiller uavgjort mot Romania og taper mot Færøyene for å ta seg videre fra kvaliken. Det virker som et lite sannsynlig scenario – men Norge har Nations League å falle tilbake på.

Der venter i tilfelle en semifinale i mars hjemme på Ullevaal. Med en seier vil Norge spille finale kort tid etterpå om retten til å være med i neste sommers EM.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Falt i kvalitet

Mot Romania klarte Norge aldri å prestere som i den sterke 1–1-kampen mot Spania sist lørdag. Både rytmen og pasningskvaliteten var dårlig, mens laget ga fra seg store rom for rumenerne å kontre i.

Det bidro til en hektisk kveld for Jarstein, som hadde flere gode redninger.

Offensivt var typer som Joshua King, Ødegaard og Ole Selnæs uvant unøyaktige. Det bidro til at Norge mistet kontrollen på matchen i andre omgang, noe et heltent hjemmelag var nær ved å utnytte til det fulle.

– Det blir dessverre for upresist på siste tredje del. Så får de en scoring i 2. omgang. Da må vi gamble litt. Det blir en åpen fotballkamp. Det var en veldig spesiell 2. omgang, sier assistenttrener Per Joar Hansen til VG.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. EM-kvalifisering
 3. Lars Lagerbäck
 4. Joshua King
 5. Martin Ødegaard

Flere artikler

 1. King tok ordet i Norges garderobe: – Ingen vil føle seg sånn

 2. «Drillo» mener Jarstein-utkastet var en tabbe: – Tar den på vår kappe

 3. King berget poeng på overtid mot Spania

 4. Nå er Norges beste EM-håp Nations League i mars

 5. Forvandlet Sørloth med beskjed før Romania-kampen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder