Deilas innrømmelse: Vålerenga håndterer ikke Sarpsborg-stilen

FOTBALL

SARPSBORG (VG) (Sarpsborg - Vålerenga 3–0) Ronny Deila (42) gjorde et fjerde forsøk som Vålerenga-trener på å hamle opp med Sarpsborg, men utfallet ble akkurat som de tre matchene i fjor: Tap og følelsen av å være sjanseløse.

Publisert: Oppdatert: 02.04.18 23:15

– Det virker litt sånn. Igjen blir vi tatt på bakbeina, svarer Deila på VGs spørsmål om Vålerenga sliter med å håndtere «Sarpsborg-stilen» etter å ha tapt 0–3 – akkurat som de røk 0–2, 1–2 og 0–3 (cup) forrige sesong.

Geir Bakkes mannskap hugde til fra start og bet bare hardere da Vålerenga sprellet: Sarpsborg løp mye og fort, var aggressive, vant ballen og skjøv den direkte tilbake på Oslo-lagets halvdel; følelsen var at ballen var der nesten hele tiden den første halvtimen.

VG Live: Referat fra kampen her!

Se høydepunktene her:

Matet på med innlegg

Uten at Deila var overrasket over at Sarpsborg gikk ut slik.

– Det burde ikke overrasket noen. Da er det snakk om å møte opp. Vi har hatt litt medgang nå, men fikk en påminnelse om at det hjelper ikke at man skal ha det gøy og «hæppe» fotball. Du må først ta krigen. Det gjorde vi ikke i dag, sier Deila – som før kampen jaktet Vålerengas beste serieåpning siden 1984, sist laget vant de tre første matchene i toppdivisjonen.

Se alle kampene i Eliteserien direkte på Eurosport Player (redaksjonelt samarbeid) 

Det kunne Deila og Vålerenga i praksis glemme da Patrick Mortensen skallet hjemmelaget i ledelsen på Ole Jørgen Halvorsens perfekte innlegg etter 17 minutter.

Innsvingeren fra høyrekanten i forkant var langt fra det første: I åpningskvarteret hadde Sarpsborg gang på gang doblet på begge kanter, kommet i innleggsposisjon og banket baller i boksen.

– Litt av «cluet» vårt er å ha gjenvinning på motstanderens halvdel. Da er det kort vei til mål, kort vei å løpe inn dit. Det lykkes vi med og får betalt, sier Sarpsborg-trener Geir Bakke til VG.

Se Mortensens litt uvanlige feiring her:

Publikumsrekord

I likhet med flesteparten av de 6.149 tilskuerne, det største antallet som har vært på Sarpsborg stadion i klubbens ti år lange historie, kunne Bakke kose seg den første halvtimen:

Kristoffer Zachariassen var overalt, og var ikke han der, kom Mikkel Agger på et nytt løp, Patrick Mortensen var farlig i motstandernes felt og viktig i sitt eget, og Matti Lund Nielsen snappet opp nesten alle spede forsøk fra Vålerenga på å prøve få ballen frem i angrep. Og Harmeet Singh strødte baller til høyre og venstre og var strålende.

– Vi får en god inngang og skaper de sjansene vi trenger for å få det første målet. Vi skal ikke glemme at Vålerenga har en gedigen sjanse på 1-0, og da hadde det vært et annet scenario med en gang. Du kan bli gal av å tenke på marginene som er med i dette puslespillet her, sier Bakke – og sikter til sjansen etter 36 minutter, da Sam Johnson fikk vendt opp i 16-meteren og skjøt rett på Aslak Falch i Sarpsborg-målet.

– Jeg hadde en følelse av at Vålerenga skulle komme tilbake, en følelse av at de skulle score på oss. Men så rir vi av den og får 2–0. Derfra og ut har vi kontroll, mener Bakke – og gliser godt av Jon-Helge Tveitas kanongoal.

– En del av kampplanen

– En del av kampplanen vi hadde snakket om. Han gjorde som han fikk beskjed om, melder Bakke.

– Jeg så ikke så mange andre alternativer og så litt på ball. Så går jeg forbi to stykker, ser en åpning og skyter. Helt fantastisk. En av de peneste målene jeg har scoret, sier Tveita – om sitt tredje eliteseriemål i sin femte sesong som spiller på toppnivå.

Fra backens perle handlet det om å styre til tre poeng for Sarpsborg. Jobben ble enda enklere på overtid da innbytter Ronnie Schwartz spilte opp Mortensen på bakre stolpe etter en kontring.

Sarpsborg-spissen bredsidet sitt andre for dagen til 3–0 – en kopi av resultatet fra cupsemifinalen i fjor.

– Måten vi spiller på, blir bedre og bedre. Vi legger ned mange meter for dagen, jobber steinhardt for hverandre og det er veien fremover for oss. Du ser på dem som kommer inn også, de jobber knallhardt for laget, og det viser litt vår styrke også. Det sitter gode spillere på tribunen også. Vi har så mange gode. Dette ser spennende ut, sier Mortensen.

Her kan du lese mer om