MÅ KUTTE: Sarpsborg-trener Geir Bakke, Brann-trener Lars Arne Nilsen og Molde-trener Ole Gunnar Solskjær må kvitte seg med noen utenlandske spillere for å holde seg innenfor regelverket. Foto: VG/NTB scanpix

Flere Eliteserie-klubber i «utlendingstrøbbel»

Molde, Sarpsborg og Start ligger over grensen for antall tillatte utlendinger i troppen. Regelen preger også Branns sesongoppkjøring.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er syv uker til seriestart i Eliteserien, så varsellampene blinker ikke ennå. Men klubbene har en jobb å gjøre for å redusere antall utlendinger til ni før troppen skal registreres til vårsesongen.

– Det legger noen føringer for hvordan vi skal tenke. Norske spillere som holder nivået, er ofte for dyre, så vi er avhengige av å ha mange utlendinger i troppen, sier sportssjef Thomas Berntsen i Sarpsborg 08.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Klubben har for øyeblikket elleve utenlandske spillere i troppen. Det betyr at minst to av dem enten må selges eller lånes ut før seriestart. Men trolig blir det enda flere, for Berntsen påpeker at de «definitivt» vil signere flere spillere fra utlandet.

– Det legger noen begrensninger, og det ville kanskje vært gunstig for oss å ha for få utlendinger nå, men det er en fin utfordring, sier sportssjefen.

Molde «må selge»

Molde er i samme situasjon som Sarpsborg. Med elleve utlendinger er de nødt til å «slanke» denne delen av troppen. Det bekymrer ikke daglig leder Øystein Neerland nevneverdig.

– Vi må selge noen spillere, men vi føler at vi har noen som er attraktive, så jeg tror ikke vi får problemer. Vi har allerede fått forespørsler for flere av dem. Vi forsøker å komme i mål med planene i god tid før markedet stenger, sier han.

les også

Full konflikt etter streik og Stabæk-overgang: – Lavmål

Det er kanskje ikke tilfeldig at Molde primært har jaktet norske spillere denne vinteren: Kristoffer Haugen er allerede klar, Magnus Wolff Eikrem og Mathias Normann er på vei, og Fredrik Ulvestad har blitt nevnt som mulig signering.

Start vil låne ut

Mens Sarpsborg og Molde signaliserer at de vil redusere antall utlendinger, har Start andre planer. De har også elleve utlendinger i troppen nå, men ser ikke bort fra å øke det tallet.

– Vi har en idé om at vi både skal ha et knallag i 2018, men også tenke litt lengre. Derfor ser vi for oss at noen av disse unge spillerne fra utlandet kanskje trenger litt tid på utlån i enten Obos-ligaen eller utlandet før de er klare for å spille for Start, sier sportslig leder Tor-Kristian Karlsen.

les også

Vålerenga gjorde helomvending – kalte inn til Grindheim-møte

– Det er mulig vi på et tidspunkt vil ha 16 utlendinger i troppen. Det er ikke noe problem. Sånn er det i Europa, for eksempel i Udinese: Vi sikrer oss rettighetene til mange spillere, men ikke nødvendigvis for å bruke dem umiddelbart, forteller den tidligere Monaco-direktøren, som beskriver situasjonen som «helt uproblematisk».

EUROPA-INSPIRERT: Under Tor-Kristian Karlsens ledelse ønsker Start å utvikle unge spillere – fra inn- og utland – og selge dem videre med fortjeneste. Foto: TOR ERIK SCHRØDER, NTB scanpix

Brann må vente med Koomson

Helt uproblematisk er ikke situasjonen til Brann, som jobber hardt for å få på plass et slagkraftig mannskap til den nye sesongen. Bergenserne har for øyeblikket åtte utlendinger i troppen, de aller fleste av dem viktige spillere, samtidig som de jobber for å signere flere.

– Det kan være utfordrende. Det er mulig noen må ut før vi kan ta noen inn, forklarer sportssjef Rune Soltvedt.

Helt konkret er bergensernes problem som følger: De er aktivt på jakt etter en utenlandsk keeper som kan erstatte Piotr Leciejewski. Denne keeperen vil føre til at utlendingskvoten er fylt opp.

Samtidig ønsker de å signere vingen Gilbert Koomson fra Sogndal, men han kan ikke komme inn med mindre noen forsvinner.

Akkurat nå er den mest sannsynlige løsningen at Gilli Rólantsson – som etter det VG erfarer, er i dialog med både danske og engelske klubber – forlater Brann, og at Koomson tar hans plass.

PS! Lillestrøm har også åtte utlendinger akkurat nå, men ettersom Arnold Origi i praksis er ferdig i klubben, får de neppe store problemer med å holde seg under grensen på ni utlendinger.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24165354233153
2Bodø/Glimt24146454342048
3Odd24136538281045
4Rosenborg2411763729840
5Viking2410774133837
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder