NY JOBB: Åge Hareide er klar for Malmö. Her fra tiden som Viking-trener. Foto: Kent Skibstad, NTB Scanpix

Hareide klar for Malmö: - Min største utfordring

Skulle aldri tilbake som trener - fikk abstinenser under cupfinalen

Åge Hareide (60) er bekreftet klar som ny trener i den svenske mesterklubben Malmö.

  • Stein-Erik Stormoen
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det skriver klubben på sine nettsider.

- Dette blir den største utfordringen i min trenerkarriere, sier 60-åringen i pressemeldingen og utdyper overfor VG:

- For det første har ikke svenske mestere for vane å bli mestere to år på rad. Det har også vært en dårlig tradisjon i Sverige for å komme seg til Champions League. Jeg var i Helsingborg for to år siden, og da var vi i Europa League. Det er bra det, men det er det gjeveste som er målsettingen. I tillegg så er det det å utvikle et lag som er sterkt nok til å ta steget, sier Hareide.

Les også: Strømsgodset-treneren ønsket av toppklubber

Nordmannen får også ny sportssjef. Daniel Andersson tar over etter Per Ågren, som har sittet tre år i jobben.

Klubben ble svensk mester forrige sesong. Deres gulltrener Rikard Norling har tatt over Brann. Dermed blir det Hareides jobb å prøve å forsvare tittelen og å få laget inn i Champions League-gruppespillet.

Målene er klare:

- Det ligger i det jeg sa. Vi vil ut i Europa, og får se hvilket nivå vi klarer å nå. Og som svensk mester i fjor er det helt naturlig å gå for det igjen.

Les også: Norling ny Brann-trener: - En euforisk følelse

Fram til juni 2012 trente han Viking, men måtte gå etter svake sportslige resultater.

Skulle aldri tilbake...

Ett år etter, i juni 2013, gjestet han VGTVs Foppall i forbindelse med U21-EM. Da fikk han spørsmål om hva som skulle til for at han kom tilbake som trener.

- Ingenting. Det er helt sjanseløst nå. Det er tatt en beslutning på det, så det kommer jeg ikke til å gjøre. Etter å ha hatt fri i vinter, og brukt et halvt år på å tenke meg om, er den beslutningen tatt. Det er ikke noe som skal til for å få meg tilbake, uttalte Hareide, som smilende sa at ikke engang Real Madrid kunne lokke ham tilbake.

- Hva har skjedd siden det?

- Jeg var nokså bestemt den gangen, men fikk første tegn på alvorlige abstinenser under cupfinalen mellom Molde og Rosenborg. Før det hadde jeg vært på Molde-kamper, men ikke savnet det så voldsomt. Men omgivelsene, fansen og rammen rundt viktige kamper, gjorde at jeg kjente at jeg savnet det.

TIL BRANN: Rikard Norling ledet Malmö til gull i fjor. Her ble han presentert som Brann-trener tidlig i desember. Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix

Konkret rett før jul

Etter å ha hatt kontakt en stund kom klubben tilbake rett før jul. Da var praten mer konkret og prosessen ble startet for alvor.

- I jula ble det mye mer fotballtitting enn normalt, forsterket av at dette kom opp. Etter et familieråd ble vi enige om at jeg måtte ta den utfordringen hvis jeg fikk den. Det var egentlig ikke noe jeg søkte etter, men henvendelsen som kom startet en del prosesser i meg, sier Hareide.

VGTV: Hareide vil aldri bli trener igjen: - Jeg hadde sagt nei til Real Madrid

Etter Viking-tiden var han innom Helsingborg for andre gang. Malmö er erkerivalen til Hareides gamleklubb.

En av flere eksporter

Tidligere har han også trent klubber som Molde, Brøndby og Rosenborg.

- Han var tidlig på vår liste over kandidater. Jo flere vi traff og analyserte, desto klarere ble det at Åge kunne være rett mann. Han viste også en tydelig vilje til å komme hit. Det er viktig og jeg er veldig glad for å kunne ønske ham velkommen til Malmö, sier direktør Per Nilsson.

På kort tid har Norge eksportert Ståle Solbakken til FC København, Henning Berg til Polen, Ole Gunnar Solskjær til Premier League og nå Hareide til Sverige.

- Det må være bra for norsk fotballs omdømme. Det er viktig at vi klarer å levere fornuftige resultater der vi er. Norsk fotball trenger et løft på spiller- og trenersiden og vi må få litt positivitet inn igjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder