I SPANIA: Det er på disse banene på sportskomplekset på La Manga Copa del Sol-turneringen spilles. De beste norske lagene pluss innslag fra andre deler av Europa og Afrika er på plass. Foto: Scanpix

Tok kampfiksing-grep i La Manga-turnering

Norsk Tipping droppet spill på flere kamper: - Dette er sjeldent

Norsk Toppfotball lover å sjekke deltakerlagene bedre neste vinter

LA MANGA/OSLO (VG) Da Norsk Tipping ble kjent med at fire av lagene i årets Copa del Sol tidligere kan ha vært involvert i kampfiksing, ble det slått alarm.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Norsk Tipping har gjennom sine overvåkningsorganer fått rapporter på at fire av Copa del Sol-lagene tidligere skal ha vært satt i forbindelse med mistanke om kampfiksing på en eller annen måte.

Spillselskapet ønsker i utgangspunktet ikke publisitet rundt saken, men innrømmer at det er grunnen til at de ikke tilbyr spill på kamper fra La Manga-turneringen der de aktuelle lagene er involvert.

- Vi har ingen indikasjoner eller indisier på at det skal være noe mistenkelig i forbindelse med Copa del Sol, men ønsker å være føre var, sier Kjetil Berntsen, merkevarekonsulent for sportsspill hos Norsk Tipping, til VG.

Han presiserer at spillselskapet ikke kjenner til nøyaktig hva mistanken mot de fire utenlandske lagene går ut på, og at de heller ikke kjenner til utfallet av de aktuelle rapportene.

Valgte større pengepremier
Copa del Sol er redusert fra tolv til ti lag denne sesongen. Tidligere har storklubber fra Russland og Ukraina tatt turen til La Manga, men disse har nå valgt Gazproms turnering med én million euro i potten.

Norsk Toppfotball ble gjort kjent med lagenes historikk rett før helgen. De har også informert de norske klubbene om informasjonen de fikk.

- Vi ble gjort oppmerksom på at flere av deltakerne kunne ha vært involvert i kampfiksing tidligere. Men da vi fikk vite om det, hadde vi kommet for langt i forberedelsene til turneringen at vi ikke kunne endre på opplegget, sier Jo Bergsvand i NTF til VG.

Informerte klubbene

De valgte da å gi beskjed til de norske klubbene som er på plass på La Manga.

BLE INFORMERT: RBK og sportssjef Erik Hoftun. Foto: Scanpix


- Vi informerte via et lagledermøte. I tillegg har vi informert de som administrerer kampene.

- Vi i Rosenborg ble gjort oppmerksom på situasjonen, at det var ETT lag som hadde vært involvert i kampfiksing tidligere. Det var et lag RBK ikke skulle møte. Uansett er det ikke noe vi kan gjøre med dette. Vi regner med at de som skal ha kontroll, har kontroll på situasjonen, sier sportssjef Erik Hoftun i Rosenborg.

Det ble i fjor innført en nasjonal handlingsplan mot kampfiksing der Norsk Tipping samarbeider med NFF, Norges Idrettsforbund, kulturdepartementet, justis- og beredskapsdepartementet og lotteritilsynet. Gjennom denne har Norsk Tipping informert NFF og NIF om hvorfor de ikke tilbyr spill på en rekke kamper under Copa del Sol.

- Vi har drevet med odds en del år, har hørt om disse lagene tidligere, også gjennom våre samarbeidsorganisasjoner, og tar disse grepene av ansvarlighetsgrunner. Det viser også at systemet fungerer helt perfekt, sier Berntsen.

Han forteller at spillselskapet tidligere i vinter ble kjent med mistenkelig opptreden fra et av de aktuelle lagene under en treningskamp i Norden.

- Det kom rapporter på en av kampene hvor det ene laget knapt nok var over midten.

Vil kvalitetssikre bedre
- Vi vil selvsagt ikke assosieres med dette, og vi maner til fair play - som alltid. Noe mer kan vi ikke gjøre - nå. Vi må bare informere om det vi kan. Men det fører selvsagt til at vi kvalitetssikre bedre neste år, sier Jo Bergsvand i NTF.

Ifølge Berntsen er det Norsk Toppfotball som booker inn lag til Copa del Sol gjennom et selskap i Sveits. At fire lag som skal ha vært satt i forbindelse med mistanke om kampfiksing er hentet til La Manga tror tippeselskapet er tilfeldig.

- Det er mer enn fire klubblag som er befengt med kampfiksing der ute. Det er også begrenset hvilke land og klubber som kan være med på denne tiden av året. Mange er opptatt med seriespill.

Nye tanker- Hvor ofte tar dere slike grep som dette?

- Dette er sjeldent. Det er første gang vi er i forkant på denne måten, men rapporten om kampfiksing ble heller ikke satt i system før i fjor, sier Berntsen.

Jo Bergsvand mener at NTF og Norges Fotballforbund må se gjennom hele prosjektet på nytt før neste år.

- I tillegg til å kvalitetssikre bedre klubbenes historikk, må vi også se grundig gjennom kvaliteten på lagene vi inviterer. Den bør nok høynes. Og det gjøres nok kun via høyere pengepremier, for å få bedre lag hit. Men det må vi ta en diskusjon internt på. Tanken er alltid at det skal være best mulig motstand for de norske lagene, sier Jo Bergsvand i NTF.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder