NORGE I KNESTÅENDE: Pilen har pekt rakt nedover for Stefan Johansen og herrelandslaget fra 2011, da VM-kvalikgruppene ble trukket, til neste VM-kvaliktrekning 25. juli. I samme periode har de andre nordiske landene vært stabile eller på vei oppover.

NORGE I KNESTÅENDE: Pilen har pekt rakt nedover for Stefan Johansen og herrelandslaget fra 2011, da VM-kvalikgruppene ble trukket, til neste VM-kvaliktrekning 25. juli. I samme periode har de andre nordiske landene vært stabile eller på vei oppover. Foto:Sondre Nilsen, VG Grafikk,Bjørn S. Delebekk, VG

Norge er «seeding-versting» i Norden

Johansen og co. kan i verste fall få Tyskland, Frankrike og Sverige i kvalik

Landslagskommentator: – Veien til neste VM virker umulig

Fotballandslaget går på den desidert største smellen av de nordiske landene i seedingen til neste VM-kvalifisering. Akkurat som forventet, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Som grafikken ovenfor viser er det kun Norge som har hatt en slående negativ trend på seedingslistene fra forrige til kommende VM-kvalifisering i fotball.

– Det overrasker vel ingen at vi er der vi er.Vi har hatt en jevn reise ned på rankingen. Veien til neste VM virker umulig, sier fotball- og landslagskommentator Kenneth Fredheim i Max til VG.

FOTBALLKOMMENTATOR: Kenneth Fredheim, Max. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Tidligere denne mandagen slapp ESPN en finregning på hvordan neste måneds FIFA-ranking vil se ut, og det er denne som avgjør hvilket seedingsnivå Norge vil få foran kvalifiseringen til VM i fotball i 2018.

Det er nedslående lesning for alle med hjerte for norsk landslagsfotball: Tallene viser at Norge vil falle fra seedingsnivå 1 i forrige VM-kvalik til seedingsnivå 4 i den neste.

– Bevisst strategi

De svake resultatene det siste året har gjort at Norge har falt ned til 64. plass på FIFA-rankingen for juni måned. Norge var til sammenligning helt oppe på 12. plass sommeren 2011 da kvalikgruppene til 2014-VM ble presentert.

– Det er ikke overraskende og det har man kunnet lese de siste rankingene. Det var akkurat der vi måtte regne med å komme, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til VG.

Den svake seedingen gjør at Per-Mathias Høgmos mannskap risikerer å få svært sterk, og på papiret kanskje altfor tøff, motstand på veien mot VM i Russland i 2018. 52 UEFA-nasjoner er delt inn i seks seedingsnivåer – som tar utgangspunkt i FIFA-rankingen.

– Per-Mathias (Høgmo) har vært klar og tydelig på at vi skulle matche oss mot god motstand før EM-kvaliken. Det har vært en bevisst strategi, å spille mot nivå 1-lag som Frankrike. I sum med prestasjonen i EM-kvaliken, der vi står omtrent som forventet, gir det fall på seedingen, sier Semb.

Mener Norge mangler rutinen

TOPPFOTBALLSJEF: Nils Johan Semb i Norges Fotballforbund. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

Men det finnes lyspunkter i Norden. Den store vinneren blant våre naboer er Island, som gjør et svimlende hopp fra seedingsnivå 6 til nummer 2. Island leder sin EM-kvalikgruppe med imponerende 15 poeng på seks kamper.

På seedingsnivå 2 finner vi også Danmark, der de også var til trekningen til forrige VM-kvalik. Lille Færøyene hopper opp ett nivå til seedingspott 4, side om side med Norge.

– Forskjellen mellom Norge og Sverige er ikke stor. Sverige hadde vært Norge uten Zlatan. Men Sverige har rutinen, mener Fredheim.

– Danmark har heller intet stort landslag akkurat nå, men de er stabile. Også er Island et eventyr.

Fredheim mener landslagets mangel på erfarne spillere må være med i forklaringen på landslagets fall de siste årene.

– Problemet er at vi mangler en generasjon spillere. Vi mangler tre-fire spillere i 30-årsalderen som skulle vært bærebjelker i dagens landslag. Det holder ikke kun med «ungdommer» i internasjonal fotball. Man må bare vise tålmodighet og akseptere at slik er det. Alle lag som gjør det godt har en miks av unge og eldre spillere.

NTB skriver at Norge i aller verste fall kan komme i en kvalikgruppe med Tyskland, Frankrike og Sverige som motstandere når trekningen gjøres den 25. juli.

Slik blir seedingen, ifølge ESPN:

Nivå 1: Tyskland, Belgia, Nederland, Romania, England, Wales, Portugal, Spania, Kroatia/Italia.

Nivå 2: Kroatia/Italia, Slovakia, Østerrike, Sveits, Tsjekkia, Frankrike, Island, Danmark, Bosnia-Hercegovina.

Nivå 3: Polen, Ukraina, Skottland, Ungarn, Sverige, Albania, Nord-Irland, Serbia, Hellas.

Nivå 4: Tyrkia, Slovenia, Israel, Irland, Norge, Bulgaria, Færøyene, Montenegro, Estland.

Nivå 5: Kypros, Latvia, Armenia, Finland, Hviterussland, Makedonia, Aserbajdsjan, Litauen, Moldova/Kasakhstan.

Nivå 6: Moldova/Kasakhstan, Luxembourg, Liechtenstein, Georgia, Malta, San Marino, Andorra.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder