STO FREM: Claus Lundekvam sto frem som alkoholiker og rusmisbruker i 2010. Bildet er fra da VG møtte ham hjemme i november 2011. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Lundekvam i ny bok: «Alkoholiker. Narkoman. Sexavhengig.»

I boken «En kamp til» forteller Claus Lundekvam (42) om sin knallharde landing etter fotballkarrieren.

Øyvind Knoph Askeland
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den tidligere Premier League-spilleren har tidligere stått frem med sin historie om avhengighet til kokain og alkohol. Men når Lundekvam forteller om livet sitt gjennom egen bok, er sannheten enda mer brutal enn tidligere.

42-åringene forteller om sexkjøp, fyllekjøringer, fengslinger og om hvordan han gjemte narkotika hjemme. For Lundekvam legger ikke skjul på at festene, alkoholen og narkotika ofte ble satt foran ekskonen og deres to døtre.

Om avhengigheten: – Det hadde tatt livet av meg

Da han for aller første gang prøvde kokain, i juli 2007, var det på et toalett på et utested i England.

«Jeg kommer ut av toalettet og er en annen person, hjernen slår over i et gir jeg ikke visste fantes, verden ligger for mine føtter. Er plutselig klin edru, virkeligheten har aldri sett klarere ut, som om noen har satt en sprøyte kortison rett i hjernen min.»

Artikkelen fortsetter under bildet.

NORSK DUELL: Claus Lundekvam og Ole Gunnar Solskjær i duell under Southampton-Manchester United i januar 1998. Foto:Morten Rakke,VG

Hyllet i England

Som spiller i Southampton ble han en klubblegende, med 410 spilte kamper. For det norske landslaget spilte han 40 kamper, og scoret Norges 1000. mål på edleste vis.

I juli 2008 var Claus Lundekvam på banen for siste gang i Southampton-drakten. Foran rundt 18.000 tilskuere fikk han sine siste minutter på St. Mary's.

Men da fotballkarrieren var over, kom for alvor problemene for midtstopperen. Lundekvam forteller at han som fotballspiller ble trillet inn på operasjonsstuen 18 ganger, og at det var her problemene med morfin og sterke smertestillende tabletter oppsto.

«Gjennom tolv år som spiller har jeg fått preparater av klubben – smertestillende, stressdempende, eller noe så enkelt som sovetabletter – hele karrieren har jeg slitt med å sove, både før og etter kamp. Paralgin forte, Imovane, Zoplicon – alt sammen har vært en del av dietten min, og jeg kan virkningene av dem inn og ut, vet hvilke jeg skal ta for å kjenne meg komfortabel med meg selv», forteller Lundekvam.

6. mai 2009 endte en fuktig bytur i kollisjon på motorveien i England. Den daværende fotballprofilen slapp unna fengsel, men måtte gjennomføre samfunnsstjeneste.

Les også: Lundekvam slipper fengsel

Artikkelen fortsetter under bildet.

LUKSUSLIV: Claus Lundekvam levde et knallhardt liv mot slutten av sin fotballkarriere. Her er nordmannen med en ny Mercedes SL55 AMG V8 Compressor i 2003. Foto:Erik Hannemann,VG

Fikk rusbehandling

Våren 2010 dro han for å få behandling for rusproblemene på Sporting Chance Clinic, klinikken til tidligere Arsenal-spiller Tony Adams, i England. Etter behandlingen kom han hjem til Norge og ble ekspert under TV 2s Premier League-sendinger.

Men problemene fortsatte.

Les også: Derfor tok jeg TV 2-pause

Artikkelen fortsetter under bildet.

SAMMEN MED SJEFEN: Sportssjef i TV 2, Vegard Jansen Hagen, har gitt Claus Lundekvam (til venstre) muligheten som fotballekspert i kanalen. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

I et intervju med Bergens Tidende i desember i fjor sa Lundekvam at det var 13-14 måneder siden han hadde ruset seg. Sommeren 2014 skilte Claus Lundkvam og konen Nina seg.

De siste årene har engasjementet som trener i sjettedivisjonslaget Bønes, som holder til utenfor Bergen, hjulpet Lundekvam til å holde seg unna rusmisbruket.

I sin egen bok sier han at han i dag jobber med å beholde forholdet til ekskonen og døtrene.

«Jeg må lære meg ting jeg aldri har gjort: Å være tilfreds med mitt eget selskap, kjenne ro. Og for en som har levd et liv nesten helt uten hverdager, er det en mer enn stor nok utfordring.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder