Russland – Wales 0–3: Hårfager trio sikret gruppeseier for Wales

David James: – Bale kan bli verdens beste

Ramsey: – Nå kan alt skje

Slutskij sa opp etter kampslutt

(Russland – Wales 0-3) Gareth Bale viste nok en gang vei for sensasjonslaget Wales som sikret seg gruppeseieren foran England.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Som en nasjon er vi geografisk små, men måler du oss på lidenskap er vi et kontinent i kveld, sa Chris Coleman, landslagssjefen til Wales.

– Dette er en drøm som ikke stopper. Vi har vunnet gruppen, og vi kunne ikke gjøre mer enn det. Nå kjører vi på videre, fortsatte Bale etter 3-0-seieren, som førte til at Russlands landslagssjef Slutskij sa opp jobben rett etter kampen.

Da Bale ble byttet ut etter drøyt 82 minutter var det til unison trampeklapp i den walisiske svingen. Da hadde han satt seg i førersetet i racet om å bli toppscorer, og vært sentral i 3-0-seieren over Russland som sendte Wales rett inn i åttedelsfinale som gruppevinner i Gruppe B.

Les også: England misset gruppeseieren, kan møte Portugal

To ganger på to mesterskap har Wales gått til sluttspill. Forrige gang var VM i 1958. Selve symbolet på walisiske 2016-suksessen, Gareth Bale, var naturlig nok strålende fornøyd.

Tre dirigenter

– Det føles utrolig. Vi visste at alt sto og falt på denne kampen, og at vi hadde det i våre egne hender, vi gikk ut og koste oss. Det var trolig den beste prestasjonen jeg har vært med på med landslaget, sa Bale rett etter kampslutt i Toulouse.

Les også: Bale kjøles ned før skjebnekampen

Mandag var han en av tre dirigenter på midten: Bale med håret i stram knute, nyblonde Aaron Ramsey og Joe Allen – gjerne kalt Jesus grunnet sveisen. Real Madrid-, Arsenal- og Liverpool-spillerne satte ett tempo med ball russerne aldri var i nærheten av å henge med på.

SENTRAL: Aaron Ramsey var involvert i mye av det Wales foretok seg i 3-0-seieren over Russland. Foto: Hassan Ammar Ap

•Allen med en sylpresis pasning før det første målet – Ramsey som eksekutør.
•Bale som regissør på det andre målet, før ballen ble taklet til Neil Taylor som scoret.
•Ramsey som dirigent på det tredje målet, der Bale fikk æren av å sette det tredje.

Les også: Bale er en av Wales-gutta: – Han er ikke som Ronaldo

Les også: Dette er Bales frisparkhemmelighet

Ett fryktløst walisisk orkester

– Hvorfor skal vi frykte noen?

Det retoriske spørsmålet ble stilt av landslagstrener Coleman etter kampslutt – og den walisiske fryktløsheten banet vei mandag.

I 1958 slo Wales Ungarn i siste gruppespillkamp og sikret avansement. I 2016 var forutsetningen før avslutningskampen på gruppespillet mot Russland at de trengte seier for å være sikret sluttspill. Waliserne sjokkstartet, og holdt entusiasmen og tempoet oppe hele veien inn.

Les også: Her er alt du må vite om hvilke land som kan ta seg videre i EM

GOD: Joe Allen sendte gjennom Aaron Ramsey før 1-0-scoringen med en svært presis gjennombruddspasning. Liverpool-spilleren hadde mye ballkontakt i seieren over Russland. Foto: Martin Bureau Afp

Historien om Wales i fotball-EM tok med det en ny vending. Sliteseier mot Slovakia og ettmålstapet på slutten mot England ble mandag avløst av en nedsabling av et Russland i totalt oppløsning. Med tre mål ble de samtidig det tredje laget, sammen med Spania og Belgia, som scoret mer enn to mål i én EM-kamp i 2016.

Det resulterte i gruppeseier. Nå venter en av gruppetreerne i åttedelsfinalen, førstkommende lørdag klokket 18.00.

Les også: Bale strålte i historisk Wales-seier – det norske dommerteamet slaktes

– Vi startet veldig bra, og vi følte oss ikke nervøse. Vi topper gruppen, hva mer skal man be om? smilte EMs toppscorer, før han fikk spørsmålet om dette var en fest som aldri ville stoppe.

David James: – Verdens beste

I NRK-studio før kampen diskuterte tidligere landslagskeeper for England, David James, og Lise Klavenes nettopp Gareth Bale. Da sa James at han mente at Bale var blant de beste i verden, kanskje den aller beste. Det gjentok han etter kampen.

– Jeg syns, hvis du ser på alle spillets aspekter, så har han alt. Messi, Ronaldo og Inesita, de er fantastiske offensivt, men de har ikke så mye ansvar defensivt. Jeg så ham (Bale, journ.anm.) i Champions League-finalen, og han var med ned defensivt, han taklet og jobbet hardt. Innen de neste 12 måneder kan han være verdens beste, sa James.

Mens lagkamerat Ronaldo har 20 skudd og ingen scoringer så langt i mesterskapet, har Bale 17 skudd og tre mål. Coleman har fortsatt fokus på gruppen som nøkkelen til suksess.

– Denne spillergruppen er på vei til suksess. Jeg har sagt det hele tiden, det er mer i vente fra denne gjengen, og jeg og mitt team er glad for å være en del av dette, sa Wales-sjefen.'

Ramsey: – Alt kan skje

Han scoret det første og hadde målgivende på nummer tre, Aaron Ramsey var i likhet med Bale svært delaktig i 3-0-seieren.

– Det var en fantastisk jobb. Nå vant vi gruppen. Den så ikke mange komme. Vårt mål var å komme oss videre fra gruppespillet, å vinne gruppen er en fantastisk følelse, sier Arsenal-spilleren som scoret det første Wales-målet allerede etter 11 minutter.

Nå får vi bare se hvor langt vi kan gå. Alt kan skje, avsluttet midtbanespilleren som har slitt mye med skader de siste årene.

Wales-fest og Russland-kaos

Waliserne åpnet sterkt mot Russland, og skapte sin første halvsjanse etter tre minutter da Gareth Bale fyrte fra seksten meter. Keeper Akinfeev måtte gi retur, men tre walisere i offside satte en stopper for en veldig tidlig ledelse.

Om ikke veldig tidlig, så satte sensasjonslaget fra vestsiden av den britiske øy kampens første mål etter drøye kvarteret. Mannen Brendan Rodgers kalte «the Welsh Pirlo» serverte lysluggen Aaron Ramsey, som gjennomførte et gjennomløp perfekt til fingerspissene. Alene med Akinfeev var Wenger-eleven kald, og lobbet Wales i en 1-0-ledelse.

Les også: Spansk sirkus: – Jeg sier ikke sorry

1–0 skulle bli til 2–0 da det til tider kaotiske russiske forsvaret slo sprekker. Målscorer Ramsey fikk ballen rettvendt midt på banen, og satt opp Bale i mellomrommet. Idet det så ut som at Bale hadde tråkket seg inn i en russisk felle, ble frisparkspesialisten taklet. Taklingen fungerte som en effektiv stikker mellom stopper og back til den offsideplasserte Swansea-backen Neil Taylor som takket for tilliten fra både linjemann og motspiller da han doblet ledelsen til 2–0.

Les også: 20 russiske EM-bråkmakere sendes hjem fra Frankrike

Det var Taylors første scoring siden 27-åringen scoret for Wrexham foran 298 tilskuere på bortebane mot Grays Athletic i april 2010. Litt andre forhold var det på Stadium Municipal de Toulouse i Toulouse foran 28.840 tilskuere.

Noe walisisk buss ble imidlertid ikke parkert i den sørfranske byen selv om 2-0-ledelsen var innkassert tidlig, og rødtrøyene fortsatte å produsere sjanser mot Russland. Den største sjansen til 3–0 kom da regissør Bale spilte fri Sam Vokes, som kom alene med Akinfeev. Oppgaven ble for stor, og Burnley-spissen maktet ikke å overliste CSKA Moskva-keeperen.

Bale var ikke bare regissør i mandagens førsteomgang, selv om han ble kjølt ned før kampen, holdt han både seg selv og russerne varme. Han viste også frem fart, teknikk og en rapp skuddfot ved et par anledninger. Særlig etter 39 minutter brukte den langhårede Real Madrid-kanten de tre kvalitetene i kombinasjon da han satte fart rett mot et vaklende Russland-forsvar. Ett par spillere ble tilbakelagt uten trøbbel, men skuddet fra skrått langs sekstenmeterstreken holdt Akinfeev greit.

2-0: Alle gode ting er... to for Neil Taylor. Her sender han Wales opp i 2-0 i siste gruppespillskamp mot Russland. Foto: Pascal Pavani Afp

Mot slutten av omgangen fikk russerne utfordret Hennessey i Wales-buret, men han holdt det rent og kunne sammen med lagkameratene gå til pause på stillingen 2–0.

Bale på toppscorerjakt

Da lagene entret banen til de siste tre kvartene, tegnet det seg raskt et bilde av at Wales ønsket å ha mer ball i laget med lavere risiko enn i de første 45.

Mot en sovende russisk bjørn ble det imidlertid fortsatt skapt sjanser. Etter 54 minutter kombinerte Ramsey og Bale, før fikk avslutte fra kloss hold. Akinfeev kom seg tett nok opp i Real Madrid-spilleren, og fikk avverget sjansen.

Noen minutter senere fikk han sjansen «alle» pratet om før kampen; muligheten til å sette sitt tredje frisparkmål på like mange kamper – noe som ville vært rekord i ett EM. Forsøket, fra nesten 30 meter, gikk imidlertid en meter eller to til siden for mål.

Gang på gang var det de samme navnene som skapte trøbbel for Russland. Gareth Bale og Aaron Ramsey. Om ikke Bale scoret sitt tredje på frispark for turneringen, så satte han sitt tredje for turneringen og er dermed turneringens toppscorer. Aaron Ramsey løp på tvers foran Russlands firer, før han elegant slapp inn bak fireren med utsiden av høyrefoten. Der kom Bale stormende fra venstre, og satte ballen inn bak Akinfeev.

Dermed satte den tredje i nota, og kampen ebbet ut med 3-0-seier i en kamp som skriver seg inn i walisiske historiebøker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder