Staberg: – Skulle selvsagt vært avblåst

Odd krever omkamp etter «dommertabbe»: – Direkte farlig at det ikke slås ned på

MOLDE/OSLO (VG) (Molde – Odd 4-2) Odd-sjef Einar Håndlykken (40) mener dommerblemmen mot Molde var så avgjørende for kamputfallet at matchen må spilles ny.

  • Øystein Hernes
  • Sebastian Langvik-Hansen

Artikkelen er over tre år gammel

Tippeliga-toeren gikk fra 2-2 til et sviende 2-4-tap etter to raske Molde-scoringer på overtid på Aker Stadion søndag kveld.

Dommer Ken Henry Johnsen blåste ikke av da Björn Bergmann Sigurdarson og Steffen Hagen kolliderte stygt rett før fulltid, og mens duoen lå nede for telling, svarte Moldes Tobias Svendsen med å hamre Molde i ledelsen. Kort tid etter sikret Harmeet Singh tomålsseier til Ole Gunnar Solskjærs menn.

Sett snakkisen? Dette Bolt-bildet angrer svenskene på

Dommere skal blåse av ved hodeskader. Og dermed leverte Odd inn en protest etter kampslutt. Daglig leder Einar Håndlykken utdypet hvorfor overfor VG:

– Dommeren har et ansvar for å blåse av når noen ligger nede med hodeskade. Vi mener at det påvirket kamputfallet. Det er punkt én for hvorfor vi har protestert.

– Blodet renner

– Punkt to er at det er en farlig utvikling om det er greit å spille videre når folk ligger nede og ser ut som de har besvimt og blodet renner. Det kan være direkte farlig at det ikke slås ned på.

– Hva er det dere ønsker å oppnå med protesten?

– Vi ønsker oss omkamp. Vi føler det påvirket resultatet.

– Har dere troen på at protesten skal komme gjennom?

– Ja. Ellers hadde vi ikke protestert.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SNAKKISEN: En blodig Björn Bergmann Sigurdarson (t.v.) og Odds Steffen Hagen lå nede med hodeskader da Tobias Svendsen hamret inn 3-2 til vertene. Foto: Svein Ove Ekornesvåg NTB scanpix

Taus dommer

I HARDT VÆR: Dommer Ken Henry Johnsen vinket inn medisinsk personell da Per Egil Flo lå nede med skade. Moldes Mattias Moström til høyre. Foto: Svein Ove Ekornesvåg NTB scanpix

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo reagerer også sterkt på hendelsen:

– Legen deres er jo langt inne på banen når de scorer, sier han til VG og fortsetter:

– De går i en forferdelig duell og begge får juling. Steffen får en svær kul, og Sigurdarson blør som bare det.

Les også: Toppidrettssjef Øvrebø tar ansvar for skuffende resultater

Dommer Ken Henry Johnsen ga VG en kort og skriftlig kommentar etter kampen:

På grunn av at Odd har lagt inn protest kan jeg ikke kommentere hvordan jeg vurderte situasjonen på banen, siden jeg må sende slik redegjørelse til doms - og sanksjonsutvalget i NFF.

– Burde selvsagt vært avblåst

KLAR TALE: Per Ivar Staberg, her under en dommergjerning i 2014, mener Ken Henry Johnsen burde stoppet spillet etter den blodige hodeduellen. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Tidligere Tippeliga-dommer Per Ivar Staberg er ikke i tvil om dommeravgjørelsen:

– Ja, den burde selvsagt vært avblåst. Der er regelverket tydelig. Det er dommerens plikt å gripe inn når det skjer slike hodeskade-situasjoner. Det tror jeg de fleste er enig om.

Lest? Mo Farah fullførte sensasjonell «dobbel-dobbel»

Han sliter å være like kategorisk på spørsmål om Odd kan vinne frem med protesten:

– Det er veldig vanskelig å si. Da kommer det til tolkning av regelverket, og hvor stor innvirkning den dommerfeilen hadde på selve kamputfallet. Jeg har ikke peiling! sier Staberg, og påpeker at han ikke kan huske noen lignende situasjoner fra sin tid som dommer.

Veien videre

Nestleder Øyvind Skaara i Doms- og sanksjonsutvalget i Norges Fotballforbund (NFF) kan ikke kommentere protesten, men sier følgende på generelt grunnlag til VG:

– Det er påtalenemnda som oversender slike protester til oss etter å ha vurdert om de formelle vilkårene for en protest er til stede. Deretter vil vi realitetsbehandle saken og avgjøre reaksjon.

Dommersjef Terje Hauge i NFF skriver i en SMS til VG at han ikke har sett TV-bildene fra kampen, og at han derfor ikke ønsker å kommentere saken.

Mol.de-spiss Björn Bergmann Sigurdarson scoret ett i første omgang, før han doblet ledelsen etter 64 minutter. Steffen Hagen reduserte til 1-2 snaut 20 minutter før slutt. Bentley utlignet til 2-2 med et herlig frispark, men Molde slo altså tilbake med to scoringer på overtid.

Les også

Mer om

  1. Odd
  2. Molde FK
  3. Tippeligaen

Flere artikler

  1. Dette bildebeviset gjør at Odd tror på omkamp mot Molde

  2. Odd har levert inn protest etter blodig overtidssmell mot Molde

  3. Dommerskandale i Kristiansund: Ga gult kort til feil spiller - ble utvist

  4. Staberg mener Kjensli bør utestenges: – Har gjort grove feil

  5. Viking-sjefen oppgitt over dømmingen: – Latterlig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder