SJOKKTILSTAND: En familie på fire på vei ut av Stade de France i Paris etter Frankrikes kamp mot Tyskland. Tre selvmordsbombere sprengte seg selv utenfor stadion under kampen. Ytterligere én person døde. Foto: Adam Pretty , Getty

Frykter for sikkerheten under EM etter Paris-terror

Fransk EM-sjef til VG: – Vet ikke om jeg kan oppfordre ungdom til å

komme til et sted hvor jeg ikke kan garantere sikkerheten deres

Fotball-EM i Frankrike starter om syv måneder. Men Frédéric
Gil, arrangementssjef for vertsby Bordeaux, utelukker ikke at mesterskapet kan bli avlyst.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sikkerheten var fra før hovedutfordringen til Frankrikes EM i 2016. Etter fredagens terrorangrep i Paris, som startet på fransk fotballs nasjonalarena Stade de France, er problemstillingen kritisk.

– Stadionene er ikke det største problemet. De er bygd for å være sikre. Men EM skal være en stor folkefest, et sted hvor Europa samles for å feire fotballen og oppleve landet vårt. Hvis vi av sikkerhetsårsaker er nødt til å begrense arrangementet til det som skjer på stadion, er mye av vitsen borte, sier Frédéric Gil til VG.

Kunne gått enda verre: Tror terroristene ville gjøre fotballkampen til blodbad

EM-SJEF: Frédéric Gil er arrangementssjef for fotball-EM i vertsbyen Bordeaux. Foto: AFP , FLORIAN DAVID

– Vi har hørt statsministeren snakke om «krig». EM i Frankrike er verdens tredje største arrangement i forbindelse med medier. Jeg vet ikke om verdens tredje største arrangement kan organiseres i et land i krig, legger han til.

Gil er arrangementssjef for fotball-EM i vertsbyen Bordeaux, hvor han også er direktør for sport og samfunn på rådhuset. Han legger ikke skjul på sin bekymring.

– Følelsene mine er todelte. På den ene siden ønsker jeg å bli stående, ikke la terroristene ta fra oss livsstilen vår. Samtidig kan jeg ikke ukritisk si at vi skal fortsette som før, sier Gil.

Les også: Beskriver skrekknatten i garderoben

«Fan zones»

– Terroristene angrep ungdommen. Jeg vet ikke om jeg kan oppfordre ungdom til å komme til et sted hvor jeg ikke kan garantere sikkerheten deres. Vi må fortsette å leve, men ikke til enhver pris.

Det har blitt knyttet stor bekymring til UEFAs offisielle «fan zones», avgrensede områder med gratis inngang hvor kamper vises på storskjerm med servering og kulturelle innslag. Hver vertsby skal etter planen ha ett slikt område, som kan romme mellom 20 000 og 100 000 mennesker avhengig av hvilken by det er, men mange mener de er svært utsatt for terrorangrep.

Wembley-markering: Landslagsspillerne hedret terrorofrene

– Men skal man fjerne disse områdene, må man forby alle store sammenkomster. Jeg er usikker på om det er mulig å unngå alle sammenkomster, og i tillegg frarøver det mesterskapet den populære delen – og dermed mye av interessen, sier Gil.

De siste angrepene kommer helt sikkert til å endre sikkerhetsnormene rundt EM. Det vil være forsterket sikkerhet på stadion, og flere politimenn i byen. Det blir noe helt annet nå, sier en anonym politikilde i Marseille til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KAOTISK: Mange tilskuere ble av sikkerhetsårsaker sluppet inn på banen på Stade de France i Paris etter kampslutt mellom Frankrike og Tyskland på grunn av terrorangrepene i Paris samme kveld. Foto: Matthias Hangst , Getty

UEFA: Går som planlagt

Både den franske regjeringen og UEFA klokkeklare på at mesterskapet går som planlagt.

– EM går som planlagt. Det er ingen grunn til å tro at EM kan bli mål for et angrep, men potensielle terrortrusler har alltid blitt tatt høyde for siden begynnelsen av prosjektet, skriver UEFA i en e-post til VG.

– EM 2016 vil finne sted i landet vårt, bekreftet Thierry Braillard, statssekretær i idrettsdepartementet, på France 2 søndag.

EM-president Jacques Lambert er noe mer bekymret i et intervju med avisen Le Monde.

– Min største bekymring nå er å tilby det maksimale sikkerhetsnivå. Dersom vi må ty til mindre vennlige metoder, så får det bare være. Det jeg bryr meg om, er at folk kommer seg hjem i sikkerhet, sier Lambert.

– Risikoen gikk opp et nivå i januar. Nå har den blitt enda høyere. Men å vurdere å avlyse EM 2016 er å spille terroristenes spill, sier han.

Les mer: Landslagsgutta tror Paris-terror vil prege EM

– For farlig

Den 82 år gamle franske fotballegenden Just Fontaine, som scoret hele 13 mål i 1958-VM, er klar i sin sak. Han mener Frankrike ikke kan arrangere EM.

– Jeg er veldig redd for at denne bekmørke fredagen kan gjenta seg. Jeg tror ikke vi kan garantere den nødvendige sikkerheten til å organisere et så stort arrangement. Det er rett og slett for farlig. Tror dere virkelig at folk kommer til å dra til Stade de France i fremtiden, spør Fontaine ifølge AFP.

Ada Hegerberg, som til daglig scorer mål på bestilling for den franske storklubben Lyon, forstår at folk frykter å komme til landet for å se fotball.

– Det er en ekstremt alvorlig situasjon, og Frankrike har et ekstremt stort ansvar med sikkerheten i EM. Jeg skjønner godt at det er frykt knyttet til mesterskapet. Det er mange diskusjoner som må tas, men man må passe på at frykten ikke tar overhånd, sier Hegerberg til VG.

– Det er jo på mange måter det «perfekte» terrormål. Vi får se hva som skjer de neste månedene.

PS! Tirsdag ble to prestisjefulle privatlandskamper avlyst på grunn av terrorfare: Belgia – Spania og Tyskland – Nederland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder