«Joggebuksekeeperen» stengte buret da Norge tapte hjemme

Pål André Helland nikket i tverrliggeren to minutter før slutt

EM-drømmen i fare etter keepertabbe

ULLEVAAL (VG) (Norge - Ungarn 0-1) Ørjan Håskjold Nyland (25) tabbet seg ut da ungarerne scoret et viktig bortemål og gjorde veien til EM betydelig lenger for nordmennene.

 • Wegard Bakkehaug
 • Sindre Øgar
 • Jostein Magnussen
 • Jostein Overvik
 • Bjørn S. Delebekk

Artikkelen er over fire år gammel

– Han fikk vende opp alene og skjøt fra 14 meter. Det var en ball som flakket. Jeg fikk hånden på den, men det var ikke nok. Hvis du ser hvordan ballen beveget seg i luften var den vanskelig å gjøre noe med. Det var nesten. Kjedelig. I mitt repertoar er det ikke en keepertabbe, sier Nyland.

– Det er klart vi er skuffet over resultatet. Det var en kamp vi spillemessig kjørte hele veien, og det var veldig mye bra. Vi skapte kanskje litt for lite, også på dødball, men likevel nok til å vinne. Vi var ikke effektive nok, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo til TV Norge etter 0-1-tapet.

VG LIVE: Vi fulgte EM-playoff-duellen på Ullevaal direkte!

26 minutter viste matchuret i playoff-duellen på Ullevaal da debutant Laszlo Kleinheisler fikk merkelig god tid i Norges boks og fyrte løs på volley.

Avslutningen var ikke bedre enn at Ørjan Håskjold Nyland burde reddet, men keeperen, som kjemper med Rune Almenning Jarstein om plassen mellom stengene på landslaget, klarte bare å slå ballen inn i hjørnet.

– Det er jo en enorm keepertabbe. Det er jo helt sykt, sier Morten Langli i VGTVs direktesending etter å ha sett reprisen av situasjonen.

IKKE ENIG:- I mitt repertoar er det ikke en keepertabbe, sier Ørjan Nyland etter baklengsmålet mot Ungarn. Her får han en klapp på skulderen av Ungarns keeper Gabor Kiraly. Foto: Bjørn Delebekk ,

Første på 452 minutter

Ingolstadt-reserven hadde ikke sluppet inn mål hjemme på Ullevaal på 452 minutter. Forrige baklengs på nasjonalanlegget kom mot Estland 12. november i fjor. Keeperplassen var likevel ikke spesielt diskutert foran denne kampen - i motsetning til flere andre posisjoner.

– Dette er nyanser. Men jeg ser at dette er et lag som er mulig å slå på bortebane. Det er ingen som helst tvil om. Dette laget skal vi ta, sier Høgmo på spørsmål om laguttaket.

– I slike kamper trenger vi litt flaks. Vi spilte også disiplinert. Jeg er veldig glad for seieren, sier Ungarn-sjef Bernd Storck.

Norge kunne fått en helt annen start på den første av to møter med Ungarn da laget skapte en enorm sjanse etter tre minutters spill.

Jo Inge Berget stusset gjennom Markus Henriksen som stormet inn i feltet. Han la perfekt 45 grader ut til Per Ciljan Skjelbred som fikk perfekte avslutningsforhold og siktet mot nettaket. Der ventet Gabor Kiraly som i sin 100. landskamp fistet avslutningen over.

– Utrolig kjipt. Jeg skal sette den litt lavere så er det mål. Jeg syns vi var mye bedre enn dem, sier Skjelbred til TV Norge.

– Jeg hadde garantert scoret der, sier VIF-trener og tidligere Kiraly-lagkompis Kjetil Rekdal i VGTVs studio.

Les også: Keeper-forbannelsene har kostet Norge dyrt

Også på den påfølgende corneren kom Norge nær en drømmestart da Even Hovland nikket over. Adám Szalai forsøkte seg i andre enden i en livlig start på kampen, men denne gang reddet Nyland - riktignok med en noe farlig retur ut i feltet.

Norges andre store sjanser før pause kom etter 31 minutter da Alexander Søderlund ble spilt gjennom, men skjøt merkelig svakt rett på Kiraly. Det siste som skjedde før pause var at Akos Elek nikket like over fra kort hold. 0-2 der og EM-drømmen hadde vært så godt som knust for Norges del.

Snytt for straffe?

11 minutter etter pause kom ungarerne nær på ny. Balazs Dzsudzsak kranglet med seg ballen og fyrte løs fra kort hold, men denne gang reddet Nyland glimrende.

I neste angrep ble Omar Elabdelloui spilt gjennom og revet ned inne i feltet, men Mark Clattenburg vinket ikke.

– Det er klar straffe. Med 1-1 der hadde vi ikke stresset så mye. Jeg er like skuffet som alle andre, men det er en kamp til og vi er et mye bedre fotballag, sier backen.

– Soleklar straffe. Helt soleklar. Det er beklagelig at ikke dommeren så den, sier Høgmo.

61 minutter ut i kampen tok Per-Mathias Høgmo grep. Alexander Søderlund spurtet av mens Strømsgodsets formspiss Marcus Pedersen kom inn til landskamp nummer åtte. Et snaut kvarter senere erstattet Mohamed Elyounoussi Malmös Jo Inge Berget.

Med to minutter igjen å spille fikk Norge en enorm dobbeltsjanse. Kiraly redder glimrende da Stefan Johansen kommer gjennom og Pål André Helland nikker returen i tverrliggeren mot det gapende buret.

VG-kommentar: Høgmo må gjøre endringer før returoppgjøret i Budapest

Les også

 1. Han har skapt flest målsjanser for Norge

  ULLEVAAL (VG) Stefan Johansen (24) har fått mye kritikk i…
 2. "Unge Norge" mot "gamle Ungarn": Sjekk den aldersforskjellen!

  LILLESTRØM (VG) Med en gjennomsnittsalder på 24 år og 9 måneder, mener toppfotballsjef Nils Johan Semb det ser lyst ut…
 3. Her er alt du trenger å vite om Ungarn

  Ungarn er faktisk mer enn bare joggebuksene til Gábor Király (39). Men ikke så veldig mye mer, ifølge ungarske…
 4. VGs landslagskommentator mener: Denne muligheten kommer kanskje ikke igjen på noen år - bruk den godt

  ULLEVAAL STADION (VG) Det er utvidelsen til 24 lag som har gitt Norge sjansen. Såpass ærlige må vi være.
 5. Norge ble lengre og tyngre uten Ødegaard – da snudde motgangen

  LILLESTRØM (VG) Martin Ødegaards 177 cm byttet ut med Markus Henriksens 187.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Fotball-EM

Flere artikler

 1. Konkurrenten forsvarer Nyland: – Han hadde to gode redninger

 2. VGs landslagskommentator mener: Høgmo må gjøre endringer før returoppgjøret i Budapest

 3. Se, Per-Mathias Høgmo smiler igjen

 4. Eksperter vil vrake Søderlund

 5. Elabdellaoui om straffesituasjonen: – Det klikket for meg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder