Høgmos etterlønn vekker reaksjoner

Per-Mathias Høgmo (56) får full lønn fra Norges fotballforbund ut neste år. Det betyr at eks-landslagssjefen vil få utbetalt over fire millioner kroner etter sin avgang.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er Norges fotballforbund som opplyser om dette i en pressemelding onsdag formiddag:

«Høgmo får full lønn i henhold til kontrakt ut 2017. Lønn fra eventuelle andre jobber i idretten i 2017 vil trekkes fra lønnen han har kontraktsmessig krav på av NFF.»

Bakgrunn: Høgmo ferdig som landslagssjef

Per-Mathias Høgmo har hatt en årslønn på rundt 3,8 millioner kroner, og med kontrakt ut neste år har han nær 14 månedslønner «til gode» – noe som tilsvarer over fire millioner kroner.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. I løpet av få minutter har en rekke personer – kjente og mindre kjente – gitt uttrykk for hva de mener om at Høgmo vil få utbetalt lønn ytterligere ett år:

Petter Myhre, fotballekspert for TV 2 og tidligere klubbtrener, mener at lønnsutbetalingen til Høgmo er uproblematisk, og at det er slik det må være med tanke på at han som trener er ansatt på kontrakt.

Les også: Disse kan overta etter Høgmo

– Det er vesentlige penger. Men jeg er overrasket over at det ikke ligger noen føringer i kontrakten, og da må NFF ta den risikoen. Så enkelt er det, sier Myhre til VG – før han presiserer:

– Jeg mener NFF har ansvaret hvis Høgmo har fått sparken. Det stiller seg annerledes hvis han har sagt opp selv. Da snakker vi tre måneder.

Artikkelen fortsetter under videoen

Han er imidlertid spent på hvordan NFF-president Terje Svendsen vil løse det økonomiske rundt alle personene Per-Mathias Høgmo fikk lov til å ta med seg inn som sine egne i støtteappratet ved ansettelsen.

Kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik, opplyser til VG at det ikke er økonomiske utgifter knyttet til støtteapparatet, minus eventuelt tre måneder oppsigelse for Foyston. Andre er på utgående kontrakter.

Fotballpresident Terje Svendsen fikk spørsmål om hvorfor Høgmo får lønn i over ett år etter avgangen.

– Det er veldig enkelt. Vi har en kontrakt, et arbeidsrettslig forhold, hvor han har krav på å stå i stillingen frem til 2017, og det er helt normalt at man da har en sluttavtale knyttet til det. Og her har vi regulert en avtale som sier at dersom han får en ny jobb innen idretten, avkortes godtgjørelsen fra NFF. Så han har ikke fått noe i tillegg til det han rettmessig har krav på i kontrakten med NFF, svarer Svendsen.

– Har han krav på ett års lønn når han trekker seg?

– Det er ikke noe sluttpakke eller noe som helst. Vi har forholdt seg til kontrakten slik den lyde, gjentar fotballpresidenten før kommunikasjonsrådgiver Yngve Haavik bryter inn:

– Jeg tror det er viktig å presisere at Per-Mathis ikke har trukket seg. Vi har i fellesskap blitt enige om at det beste for norsk fotball er at han slutter som norsk landslagssjef.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder