FORNØYD: Leif Gunnar Smerud ledet Norges beste damer i to treningskamper høsten 2016. Her fra kampen mot Sverige på Sør Arena i oktober. Den kampen endte 0-0. Foto: Tor Erik Schrøder NTB scanpix

Smerud om han blir ny landslagssjef: – Det må du snakke med Nils Johan om

ULLEVAAL (VG) U21-landslagssjef Leif Gunnar Smerud vil hverken svare «ja» eller «nei» på spørsmål om han overtar den ledige trenerjobben for A-landslaget.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det var en svært ordknapp Smerud som ankom Norges Fotballforbunds lokaler på Ullevaal Stadion onsdag morgen.

Den nåværende U21-sjefen virket ukomfortabel med at VG var til stede utenfor inngangen.

– Er du aktuell for jobben som norsk landslagssjef?

– Det må du snakke med Nils Johan om, sier Smerud - og sikter til toppfotballsjefen med etternavn Semb.

– Kan du avkrefte at du blir ny landslagssjef?

– Bare snakk med Nils Johan, sier Smerud og går raskt videre inn til kontorene forbundet benytter i andre etasje.

– Fornuftig løsning

PÅ VEI INN DØRENE: Leif Gunnar Smeruds ankom arbeidsplassen på Ullevaal Stadion i morgentimene onsdag. Foto: Joachim Baardsen VG

VG møtte fotballpresident Terje Svendsen i forbundets lokaler i 10-tiden onsdag formiddag. Han skulle da i møte med konstituert generalsekretær Kai-Erik Arstad.

– Kan du kommentere om det blir en ny landslagssjef i dag?

– Jeg skal opp i et møte med generalsekretæren klokken 10, svarer Svendsen

– Blir det ny landslagssjef?

– Det er en overgang til en ny generalsekretær som starter nå 1. februar, sier fotballpresidenten, som heller ikke vil kommentere om Smerud er aktuell eller ikke.

Ifølge TV 2 er det ikke en kortsiktig løsning som landslagssjef som vil bli presentert når det ifølge kanalen kalles inn til pressekonferanse i løpet av onsdagen. Andre kandidater som har vært nevnt til jobben er svenske Erik Hamrén, amerikanske Bob Bradley, tyske Uwe Rösler og engelske Roy Hodgson.

VGs reporter på Ullevaal stadion har observert at det rulles inn TV-kamera og mikrofoner i landslagsgarderoben i formiddag.

Kommentator i Eurosport, Kenneth Fredheim, tror det er lurt å velge en intern mellomløsning som midlertidig landslagssjef.

– Om det blir Smerud vil jeg anta at det er en eller annen midlertidig løsning, og at de ikke har funnet noe som vil ha jobben permanent. Om det blir en slik løsning betyr det jo at trenerjakten har vært mislykket, sier Fredheim til VG og legger til:

– Vi kommer ikke til VM nå, den kvaliken er tapt, så inntil de finner den de vil ha så syns jeg dette høres ut som en fornuftig løsning, dersom det blir Smerud.

Fra i går: Drillo avviser at Lagerbäck blir norsk landslagssjef

– For meg er det naturlig at Smerud tar mars-kampen hvis de ikke har funnet en fast landslagssjef nå. Fordi han allerede er i systemet. Det er ikke noe poeng i å hente noen utenfra for én kamp. Andre nasjoner har også gjort det sånn at U-21-sjefen rykker opp på kort sikt, sier VGs fotballkommentator Knut Espen Svegaarden.

– NFF har ikke fått noe positivt svar fra sine kandidater og må først sørge for at landslaget har en leder under kvalik-kampen i mars. Ellers blir det useriøst det de driver med, sier han.

Kan bli klar innen kort tid

Jakten på ny landslagssjef har pågått helt siden Per-Mathias Høgmo og NFF i fellesskap ble enige om at nok var nok den 16. november i fjor.

Nesten to måneder senere er jakten avsluttet. Det hevdet Dagbladets Morten Pedersen tirsdag kveld.

Fagermo om landslagsjobben:

Kommentatoren skriver at offentliggjøringen av den nye sjefen er nært forestående, kan være en trener de allerede har på lønningslisten, og at løsningen kan være av det kortsiktige slaget. Dette fordi ingen av kandidatene på den fire mann lange listen – deriblant Ståle Solbakken – er aktuelle.

Pedersen skisserer at en ny landslagstrener kan lede Norge resten av VM-kvalifiseringen ut dette kalenderåret.

Les også: Fotballekspert bekymret over NFFs trenerjakt

Gode resultater på landslag

Som klubbtrener ledet Smerud Hønefoss til Tippeliga-spill på første forsøk i 2011. To sesonger senere ble det likevel nedrykk og Smerud gikk av.

Vinteren 2014 ble han ansatt som U21-landslagstrener og var svært nære å ta Norges nest beste gutter til EM-sluttspill. I play off mot Serbia kom imidlertid U21-gutta til kort. I videoen under hyller han gutta:

Etter kvalifiseringen med U21-landslaget sist høst ledet han også Norges damelandslag i to privatkamper mot Tyskland og Sverige. Kampene mot to av de beste kvinnelandslagene i Europa endte begge uavgjort.

Les også: – Velg Hodgson, ikke Bradley

Drillo vil ha «fremoverrettet fotball»

VG var tirsdag kveld i kontakt med blant andre herrelandslagets pressesjef Svein Graff, som sa at han ikke ønsker å kommentere «spekulasjoner» rundt den ledige trenerjobben.

Egil «Drillo» Olsen kunne fortelle til VG at han ikke er aktuell som norsk landslagssjef for tredje gang, og er samtidig klar på hva han ønsker fra en ny sjef.

– Jeg håper på en trener som står for det jeg kaller fremoverrettet fotball. Gjennombruddshissig fotball. Jeg håper vi får en trener som står for det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder