SISTEMANN: Ole Kristian Selnæs er den foreløpig siste RBK-spilleren som er solgt for 20 millioner kroner eller mer. Her han med Rosenborg på trening på Stade Geoffroy-Guicharde før Europa League-kamp mot St. Etienne - klubben han nå er solgt til. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

RBK har solgt 11 norske spillere for mer enn 20 millioner kroner

Det er liten tvil om at Rosenborgs mange gode resultater i Europa gjennom årene har generert gode inntekter - også i form av spillersalg. Bare tre norske spillere er blitt solgt for mer enn Ole Kristian Selnæs (21).

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Rosenborg ville gjerne beholde han, men måtte til slutt gi tapt. St Etienne, den franske klubben, betaler RBK 32 millioner kroner for Selnæs, som dermed følger Alexander Søderlund til St Etienne.

Her er de 11 norske spillerne, rangert etter pris, som er solgt fra Rosenborg til en utenlandsk klubb. Bjørn Otto Bragstad havner såvidt utenfor. Han ble solgt for drøyt 19 millioner kroner i 2000.

LES OGSÅ: RBK-duoen gjenforenes: – Han har ringt meg en del ganger

1. John Carew - til Valencia for 75 millioner kroner i 2000.

PÅ LISTA: John Carew (til høyre) er nummer en, André Bergdølmo nummer sju, over norske spillere Rosenborg har solgt ut av landet. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Rosenborg kjøpte Carew fra Vålerenga for 15 millioner kroner i 1999, og solgte han for 75 millioner kroner et år senere. Totalt tjente Vålerenga 40 millioner på Carew-salget, mens Rosenborg tjente 27,5 millioner på et år. I den tiden fikk de brukt en av Europas beste spisser, som også førte til at RBK kom langt i Europa. - Vi har sprengt nye pengegrenser i norsk fotball, sa klubbdirektør Nils Skutle da overgangen var sluttført med spanjolene.

2. Vegard Heggem - til Liverpool for 44 millioner kroner i 1998.

NUMMER TO: Vegard Heggem. Foto: Tore Berntsen , VG

Han sendte Milan ut av Champions League og utviklet seg fra en god kantspiller til en enda bedre back - og da var han så sterkt ønsket av Liverpool at RBK måtte la Rennebu-gutten dra. Rosenborg fikk godt betalt, men Heggem var bare 22 år og uten alle skadene ville han definitivt vært verd pengene.

NUMMER TRE: Alexander Tettey. Foto: Øyvind Nordahl Næss , VG

3. Alexander Tettey - til Rennes for 40 millioner kroner i 2009.

Mange sperrte øynene opp for denne overgangssummen - den gangen. I dag er det liten tvil om at Norwich gjorde et lite varp med kjøpet fra Rennes, mens også Rosenborg fikk godt betalt for en spiller som ikke hadde kostet dem noen ting. Tettey er gjennomproff, og han har utviklet seg til en meget god, defensiv midtbanespiller for både Norwich og det norske landslaget.

4. Ole Kristian Selnæs - til St Etienne for 32 millioner i 2016.

Rosenborg kunne fått mer for noen måneder siden, men har prøvd å holde igjen Selnæs, fordi han er så viktig for laget. Men nå reiser han, som Heggem gjorde, ut som 22-åring. Selnæs var forrige sesongs åpenbaring i Tippeligaen, hans pasninger og overblikk var av egen klasse. Spørsmålet er om han får lov å ta like stor plass på et lag som spiller med to mann sentralt.

5. Sigurd Rushfeldt - til Racing Santander for 30 millioner i 1999.

Store og sterke Rushfeldt gjorde sine saker så godt i Rosenborg at spanjolene bladde opp hele 30 millioner kroner for han. Det var god butikk for RBK, som hadde betalt en fjerdedel av dette til Tromsø i 1997.

6. Steffen Iversen - til Tottenham for 28 millioner i 1996.

NUMMER SEKS: Steffen Iversen. Foto: Trond Solberg , VG

Han hadde akkurat fylt 20 år, men ville likevel videre. Steffen Iversen var nok en trønder som ikke hadde kostet noen ting, men som ga mange penger på konto da han ble solgt. At han senere returnerte til Rosenborg, og hentet inn noen nye pokaler, gjorde ikke saken dårligere. Steffen Iversen var en stor suksess - uansett.

LES OGSÅ: Hevder RBK tilbød Iversen penger «under bordet»

7. André Bergdølmo - til Ajax for 25 millioner i 2000.

Nok en spiller Rosenborg tjente enormt med penger på. Bergdølmo kom fra Lillestrøm, spilte seg inn på Norges beste lag, og utviklet seg til å bli en meget god,

ballsikker og internasjonal back. Derfor ble Ajax interessert, og hentet den to-fotede nordmannen, selv om han var 28 år den gangen.

8. Harald Martin Brattbakk - til Celtic for 23 millioner i 1997.

NUMMER ÅTTE: Harald Martin Brattbakk. Foto: Morten Rakke , VG

RBK ble eksperter på å selge dyrt - og hente spillere tilbake billig. Brattbakk var en sånn en, en som scoret så mange mål at Celtic la 23 millioner på bordet i 1997, men som RBK hentet hjem for under en tredjedel av den prisen noen år senere.

LES OGSÅ: Brattbakk utsatt for kynisk agentspill

NUMMER NI og TI: Markus Henriksen (til venstre) og Mushaga Bakenga. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

9. Markus Henriksen - til AZ Alkmaar for 20 millioner i 2012.

Henriksen ønsket å benytte sjansen fra nederlandske AZ Alkmaar, og da var det lite som kunne stoppe overgangen. Han har også utviklet seg veldig i klubben, og er i dag attraktiv for andre og større klubber, fordi han er en midtbanespillere som scorer mål. RBK har ingen klausul ved videresalg.

10. Mushaga Bakenga - til Club Brugge for 20 millioner i 2012.

Enda en ung gutt som forlot Rosenborg. Sånn blir det ofte når spillerne selv ønsker det. RBK fikk godt betalt for en spiss som fortsatt ikke var fast på laget, og Bakenga har slitt med spilletid i Belga, blitt leid ut, nå senere til Molde. Skader har også satt ham tilbake, men Bakenga er fortsatt ung (23 år).

11. Ståle Stensaas - til Rangers for 20 millioner i 1997.

Det hjelper å score mål på langskudd, noe Stensaas gjorde mot Blackburn i Champions League. Det gjorde klubber oppmerksomme på den gode venstrebeinet hans, og skotske Rangers kjøpte han i 1997. Oppholdet i Skottland ble ikke vellykket. Stensaas returnerte til RBK, for en fjerdedel av prisen, og trønderne hadde nok en gang gjort et godt salg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder