– Dagen derpå går Siem ut med snuoperasjonen, som før eller senere uansett hadde tvunget seg frem, kommenterer VG-sportens nyhetsleder. Her er fotballpresident Terje Svendsen og generalsekretær Kjetil Siem på dagens fotballting. Foto: Ole Kristian Strøm , VG

Kommentar

VG-sportens nyhetsleder mener: Kommentar: Snuoperasjonen som måtte komme

Et kaotisk ting munnet ut i én god og én dårlig nyhet for fotballdemokratiets fremtid.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

La oss være rause og ta den positive først – fordi den forhåpentligvis kan være starten på en sårt tiltrengt vårrengjøring som kan gi oss et mer åpent NFF:

Det er ikke så mange dagene siden Norges Fotballforbund blankt avslo VGs begjæring om innsyn i toppenes reiseregninger. På fotballtingets siste dag valgte generalsekretær Kjetil Siem å snu 180 grader.

BÅDE OG: VG-sportens nyhetsleder Leif Welhaven mener det er både positive og negative utsikter for fotballdemokratiets fremtid. Foto: VG , VG

Fra å holde alle detaljer hemmelige, vil han nå ta initiativ til å vise dem frem under det nye regimet. Det er ingen liten seier for alle som er opptatt av åpenhet som en demokratisk kontrollmekanisme.

For hans egen del skal den nye policyen ha tilbakevirkende kraft, lover Siem. Først vil han legge regningene frem for styret, deretter for offentligheten. Om ordene nå følges opp med handling, og det må vi nesten forutsette, kan vi endelig få en reell debatt basert på faktiske forhold om ledelsens fly- og hotellvaner, restaurantbesøk og representasjon.

Les også: Kommentar: – Dette bør dere vise frem, NFF

Det vil sikkert være ulike oppfatninger om hva som er greit og hva som er grelt, men med full transparens kan vi omsider få satt noen standarder for hvilke ledervaner en frivillig organisasjon skal betale for.

Reformer er sjelden smertefrie, men etter et ting preget av kaos og krangling, er det positivt at Siem omsider lytter til kravene om en mer moderne og mindre pampete praksis.

Selv fremstiller han kuvendingen som helt udramatisk, og det er vanskelig å si hvor frivillig den egentlig er. Men det som er et faktum, er at stormen mot NFF-toppene har tiltatt dag for dag den siste tiden. Den ene kritikeren etter den andre har gått ut mot pengebruk og lederkultur, og med direktør Ronny Aaslands karakterdrap på tre fotballpersonligheter var status lørdag kveld et Fotball-Norge i full fyr.

Dagen derpå går Siem ut med snuoperasjonen, som før eller senere uansett hadde tvunget seg frem.

LES OGSÅ: Et spørsmål om tillit – også for NFF

For søndagen på fotballtinget viste at tiden var overmoden for forandring. RBK-leder Ivar Koteng sa det pinlig presist:

«Jeg har noen forslag til ting vi kan gjøre. En leveregel når det gjelder åpenhet: Har vi spist lunsj for fire og et halvt tusen, så må vi enten vise regningen, eller så må vi slutte å spise de lunsjene for fire og et halvt tusen. Så enkelt er det».

Amen.

Så til den dårlige nyheten.

Det ble som ventet et lederlønnsslag – men flertallet benyttet dessverre ikke muligheten til å dempe inntrykket av at NFF styres av en grådig gutteklubb.

«Kompetanse koster» var mantraet fra Yngve Hallén, som argumenterte mot forslaget fra Bossekop og Eidskog om å moderere hva fotballsjefene skal tjene.

Det foreslåtte taket var på statsrådsnivå, et nivå den nå avgåtte presidenten mente kunne virke hemmende på administrasjonen.

LES OGSÅ: Slår alarm om urovekkende pengebruk i NFF

Han fikk medhold, men måtte tåle å få høre hvor mange vaffelplater som må stekes for å finansiere millionlønningene på Ullevaal stadion.

Halléns argumentasjon er nok et eksempel på at norsk fotball har slitt med en ledelse som mangler ydmykhet og forståelse av hvordan man blir oppfattet utad. Rekken av eksempler begynner å bli lang. Og omdømmekrisen ledelsen i NFF har påført seg selv, er i alle fall noe som koster organisasjonen dyrt.

Mener virkelig Kjetil Siem at det er rimelig at både han, Høgmo og Semb skal tjene mye, mye mer enn landets statsminister? Er Siem så drivende dyktig at det rettferdiggjør 2,7 millioner med alt inkludert? Og hvor mye trenger kompetanse å koste?

Utenfor fotballboblen sitter Åsne Havnelid og Jan Egeland som generalsekretærer i Røde Kors og Flyktninghjelpen. Den ene har ledet Ski-VM og vært assisterende toppidrettssjef, den andre statssekretær og visegeneralsekretær i FN.

Havnelid og Egelands lønninger er langt over en million lavere enn det NFF må ut med for Siems kompetanse, viser tall fra Bistandsaktuelt.

LES OGSÅ: Roar Stokke gir Kjetil Siem rødt kort

Ingen påstår at man skal få sultelønn som leder i NFF. Men problemet er at det er så uhorvelig mange dugnadstimer mellom en anstendig lederlønn og det Siem, Semb og Høgmo har i året.

Helgen munner altså ut i et forsterket håp om et mer gjennomsiktig og åpnere fotballforbund.

Men lederlønnene forblir på et nivå som er uspiselig, i en kultur der kioskvakter og vaffelsteking er en viktig del av ryggraden. Og ennå har ingen har kommet med en plausibel forklaring på hvorfor det må være slik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder