Wayne Rooney, her sammen med Harry Kane under en kamp mot Spania november 2015. Foto: Carl Recine Reuters

Ekspert spår Rooney-konflikt i EM

Lars Tjærnås tror ikke England-kapteinen finner seg i benking

England står på hodet etter gårsdagens seier over Tyskland.
Men én spiller manglet. Spørsmålet nå er hvilken rolle kaptein Wayne Rooney (30) skal ha for England under EM i sommer.

Publisert:

– Rooney har rutinen og selvsagt noen egenskaper som beriker de fleste lag. Men per i dag mener jeg England er best uten, der han istedet har en rolle som joker, sier ekspert-kommentator, Lars Tjærnås til VG.

Fra Norges landslag: Slik forsvarer Høgmo bruken av 30 mill. kroner

VGs landslagskommentator: Høgmo har snakket seg inn i mer trøbbel

Mulig konflikt

En slik rolle tror han ikke Englands kaptein – med syv mål på åtte kamper i kvalifiseringen – tolererer med det første.

Lars Tjærnås. Foto: Canal Digital

– Det tror jeg blir et problem som må løses eventuelt. Alt tilsier at det kan bli konflikt. Kaptein, profil, rutine og stjerne – det harmonerer dårlig med benk, sier Tjærnås, som mener Hodgson – all den tid han bare blir evaluert på bakgrunn av resultater – ikke vil ha store problemer med å benke sitt aller «største navn».

– Når Hodgson får spørsmål om Rooneys rolle må han i hvert fall ta en tenkepause i noen sekunder. Det er en nøtt, spesielt med hans posisjon i laget som kaptein og de problemene det kan medføre å ikke bruke ham, sier VGs ekspert på internasjonal fotball, Trond Johannessen.

– Jeg har likevel inntrykk av at Rooney har vokst veldig mye som type og hvis han også ser at England har et lag med potensial så er jeg ikke helt sikker på at det blir konflikt, sier VGs ekspert.

Snuoperasjon uten Rooney

Trond Johannessen. Foto: Karin Beate Nøsterud VG

Det unge laget som til slutt leverte en imponerende snuoperasjon blir hyllet av engelsk presse i dag. Deler av debatten i kjølvannet av det sterke resultatet handler ikke overraskende om hvordan landslagstrener Roy Hodgson skal bruke kaptein Rooney i dette laget. Det er drøye to måneder til Egnland EM-åpner for Russland 11. juni.

LES OGSÅ: Slik spilles EM-kampene

Manchester United-spilleren har gått skadet siden midten av februar. I går så han landslagskompisene snu Tysklands 2-0-ledelse til seier etter en overtidsscoring av Tottenhams Eric Dier.

LESTE DU DENNE? Superspissene herjet – England med råsterk snuoperasjon

Hodgson testet i går også ulike konstellasjoner på topp. Ifølge Telegraph-kommentator Jason Burt, ønsker England-sjefen egentlig å spille en 4-3-3-formasjon. I går startet Arsenals Danny Welbeck og Liverpools Adam Lallana på kantene med Kane i midten. Men det var først da Kane fikk jobbe i tospann med innbytter Jamie Vardy det ble fart i engelskmennenes angrepsspill.

I tillegg til de fire har Hodgson en rekke gode navn i bakhånd – trolig ikke helt uavhengig av formasjon – som Daniel Sturridge, Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain og Raheem Sterling.

– Jeg mener Kane er selvskreven, enten alene eller med en spisspartner. Per i dag er det ingen tvil om at Vardy er den beste partneren med den flyten han har nå, sier Tjærnås.

Tror Rooney starter

VG-ekspert Johannessen har vanskelig for å se at Rooney ikke starter om 30-åringen er frisk og skadefri. Han peker på Rooneys innflytelse da ti kvalikkamper ble vunnet i 2014 og 2015. Rooney scoret syv mål på åtte kamper.

– Det er lett å bli blendet av at Kane og Vardy scorer og de vinner borte mot Tyskland. Men Hodgson må se litt bak det. Nå skal de ha en kamp mot Nederland og det vil tegne seg et klarere bilde etter hvert, men akkurat nå tror jeg ikke han ser for seg et EM uten Rooney fra start, sier Johannessen.

– Når det er sagt så mener jeg at Hodgson bør finne plass til både Kane og Vardy, i hvert fall hvis de beholder den formen de er i nå, legger han til.

LES OGSÅ: Slik vinner Frankrike

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder