EVENTYR: Odion Ighalo har hatt besøk av sin norske agent Atta Aneke (t.v) i romjulen. Her er de på Watfords hjemmebane sammen med Anekes italienske kontaktperson Patrick Bastianelli. Foto: , PRIVAT

Ighalos norske agent tror prislappen er på over 200 millioner

Den eventyrlige reisen startet med overgangen til Lyn i 2007

I august 2007 kom 18 år gamle Odion Ighalo til Norge – takket være den norske agenten Atta Aneke. Nå er Ighalo en av Premier Leagues heteste spillere.

  • Morten Stokstad

For den Oslo-baserte agenten ble den unge nigerianeren starten på en virksomhet som har blitt bare mer og mer suksessfull de siste årene.

Les også: Tidligere Lyn-spiller herjet mot Liverpool

– Det har vært en flott reise. Det er dette som gir deg den største gleden som agent. Når noen du har fulgt over så lang tid lykkes over all forventning, forteller Atta Aneke på telefon fra London – der han er for å besøke Odion Ighalo.

Husker du denne? Lyn solgte Ighalo og Berget for 25 millioner

Solgt fra Lyn for 18 millioner kroner

Samarbeidet med den nigerianske Watford-spissen har vært et eventyr for Atta Aneke. I 2008 ble han solgt fra Lyn til Udinese for 18 millioner kroner, og spesielt etter overgangen til Watford sommeren 2014 har alt gått på skinner. Han bøttet inn mål for Watford da klubben rykket opp fra Championship, og nå har suksessen fortsatt i Premier League.

UNGGUTTER: Odion Ighalo var 19 og Jo Inge Berget 17 år da de ble solgt fra Lyn til italienske Udinese i 2008. Foto: PRIVAT ,

Med 14 ligamål er han bare en scoring bak toppscorerduoen Romelu Lukaku og Jamie Vardy.

Sist sommer skrev han en ny og lukrativ femårskontrakt med Watford. Selv om mange store agenter i England har forsøkt å sikre seg 26-åringen har han alltid vært lojal mot mannen som «oppdaget» ham i Nigeria.

– Det er gøy å være agent i lille Norge og ha en spiller som få klubber i verden hadde sagt nei til. Han har blitt oppringt av de største agentene som representerer verdensstjerner, men har hele tiden sagt at de får ta kontakt med meg. Det er ganske unikt at han har beholdt meg selv om han nå gjør så stor suksess i Premier League. Jeg tror nesten aldri jeg har vært borti en så fin og ydmyk type. Men jeg føler selv at jeg har gjort en god jobb, vært ærlig og backet ham opp på dårlige dager, sier Aneke.

Les også: Ighalo valgte Lyn foran Sporting Lisboa

Tror prislappen er på over 200 millioner

Med sitt kontaktnett i Afrika har han blant annet hentet spillere som Anthony Ujah, Nosa Igiebor, Bentley og Aaron Samuel til Norge, i tillegg til Ighalo. De siste årene har han også stått for store salg ut av Norge som Adama Diomande til Hull og en rekke angrepsspillere til kinesisk fotball.

LYN-HELT: Odion Ighalo jubler etter å ha sendt Lyn i ledelsen mot Vålerenga i 2008. Foto: Tore Kristiansen , vg

Hvis suksessen til Odion Ighalo fortsetter utover i 2016 tror Atta Aneke at de største klubbene i Premier League vil melde seg på i kampen om mannen som har scoret 14 ganger i verdens heteste liga denne sesongen.

Atta Aneke forteller at en kinesisk klubb la inn et bud på 130 millioner kroner sist sommer. Nå er spissens verdi langt større.

– Det kom et tilbud fra Kina på ti millioner pund, men det takket vi nei til. Watford kommer ikke engang til å vurdere bud i den klassen. Det vil overraske meg hvis de ikke skal ha 15–20 millioner pund for å selge ham, sier Atta Aneke.

Omregnet til dagens norske kroner blir det mellom 200 og 260 millioner kroner ...

– Jeg har jo snakket med noen klubber. Folk er interessert. Men han bare konsentrerer seg om Watford nå. Så får vi se til sommeren.

Les også: Ighalo scorer oftere i Premier League enn i Tippeligaen

Bruker den samme skuddfinten

Han var selv til stede på Vicarage Road og fikk se Ighalo score mot Tottenham fjerde juledag.

– Man blir jo litt stolt, erkjenner Atta Aneke.

2007: Det er snart ni år siden Atta Aneke «oppdaget» Odion Ighalo (t.v) og Kim Ojo. Begge gjorde suksess i norsk fotball, henholdsvis i Lyn og Nybergsund og Brann. Foto: PRIVAT ,

Han var helt fersk som agent da han i 2007 hjalp Ighalo, Bentley og Kim Ojo til Norge. Samtlige ble en suksess.

– Jeg husker jeg så Ighalo komme inn som innbytter i en kamp. Jeg syntes han hadde noe ved seg som hadde passet perfekt i Norge. Da jeg så ham igjen på en regionalsamling i Nigeria ble jeg overbevist om at han hadde det som skulle til.

Nåværende sportsdirektør i Lillestrøm, Torgeir Bjarmann, jobbet på den tiden i Lyn og slo til etter å ha hatt Odion Ighalo på prøvespilling.

– Den samme skuddfinten som han brukte i Norge sitter så det griner også i Premier League. Det er morsomt å se på. Hjemme hos oss jubler vi hver gang Ighalo scorer, forteller Bjarmann.

Han skryter voldsomt av den brennhete Watford-spilleren, men er litt overrasket over dundersuksessen i verdens hardeste liga.

– Han er en spiller som tenker utvikling og har ikke pengefokus. En hardtarbeidende og jordnær spiller. Det er bra reklame også for norsk fotball at han lykkes i Premier League, sier Torgeir Bjarmann.

Husker du denne? Ighalo vraket Brann i 12. time

PS! Atta Aneke forteller at det allerede er klart at det vil komme et par nye nigerianske talenter på prøvespilling i Viking og Lillestrøm denne vinteren. Kanskje dukker det opp en ny fremtidig storstjerne?

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder