Spania-sjefen etter sjokktap: – Vi er alle skyldige

Skal møte Italia i 8-delsfinale

Kroatia-helten: – Tror vi kan nå langt

BORDEAUX/OSLO (VG) (Kroatia – Spania 2-1) Spania seilet mot gruppeseier og full pott i gruppespillet. Men to baklengsmål og en straffemiss betyr i stedet andreplass og marerittrekning.

Artikkelen er over tre år gammel

– Det er et uventet tap. Det var en jevn kamp som vi dominerte i store perioder. Men vi ble straffet på kontringene deres,sier Spanias trener Vicente Del Bosque.

Álvaro Morata hadde scoret sitt tredje EM-mål etter et vidunderlig angrep, og Spania hadde ikke sluppet inn et EM-mål siden åpningskampen mot Italia for fire år siden.

Så raknet alt for Vicente del Bosques menn – mot et kroatisk lag som attpåtil manglet sin store stjerne Luka Modric.

– Vi er alle skyldige for tapet, sier Del Bosque.

Les også: Sønnen endret Spania-sjefens liv

Nikola Kalinic utlignet for Kroatia, Sergio Ramos misset på straffespark, og Ivan Perisic avgjorde det hele med en avslutning fra skrå vinkel tre minutter før full tid.

Dermed er det Kroatia, og ikke Spania, som vinner gruppe D. Det betyr at Spania skal møte et Italia i storslagen form i åttedelsfinalen.

– En brutal vei videre. Det er alvorlig for Spania, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

– Nå må vi danse med favorittene, men for å bli mestere må vi kunne slå alle, sier Sergio Ramos ifølge Marca.

VG Live: Slik var det utrolige dramaet

Perleangrep og tribunesmell

Det var stille og rolig på tribunen foran kampen, ingen av lagene hadde grunn til å bekymre seg. Både Kroatia og Spania var videre allerede, nå handlet det om førsteplassen for å unngå å møte Italia i neste runde.

Kroatene, uten skadde Modric, byttet ut halve laget, og flere tenkte nok at del Bosque ville gjøre det samme med sitt lag. Men etter å ha skiftet på laget i 52 strake kamper før EM, har han isteden holdt på de samme 11 i alle de tre i gruppespillet.

Han frykter ikke at de er slitne etter en lang sesong, del Bosque er heller redd for at laget skulle komme ut av rytmen.

– De er vant til dette kampprogrammet, forklarte han på pressekonferansen dagen før.

Zlatans agent: Vil til United – ønsker Guardiola-revansj

Kroatia åpnet aggressivt og var meget aggressive i presset av både stopperne og keeper David De Gea. Dario Srna skjøt over i god posisjon før Spanias andre trollmann, altså ikke Iniesta, men David Silva, lurte fire-fem kroatiske spillere med en vakker stikker til Cesc Fàbregas, som like klokt hadde løpt seg fri. Fàbregas løftet ballen over Vedran Corluka, han som spiller med «badehette», men det var Álvaro Morata som fikk dyttet skuddforsøket i mål, i kamp med Dario Srna.

Spania hadde ti strake turneringskamper uten baklengsmål, men statistikken holdt på å bli ødelagt da De Gea viste at han er bedre med armene enn beina. Han brukte altfor lang tid med ballen, en meget pigg Nikola Kalinic stjal den, og lobben fra Ivan Rakitic traff både tverrligger og stolpe, men holdt seg akkurat på riktig side, for Spania.

VG I BORDEAUX: Trond Johannessen dekker EM for VG. Foto: VG

Spanjolene styrte det meste av 1. omgang, uten å imponere veldig. Kroatia var ganske tamme, også på tribunen, men den kroatiske gjengen ble godt voktet av en mengde politifolk i den svingen. Morata burde fikset 2-0 etter et gjennomspill av Fàbregas, men fikk ikke stablet beina riktig.

Dét fikk derimot Kalinic.

Ett minutt før pause sprakk den spanske nullen på lekreste vis; Ivan Perisic rev seg løs fra Juanfran, slo inn og der dukket Kalinic opp på første stolpe og utlignet med en delikat «hæl-volley».

Da smalt det på tribunen, som det så ofte har gjort på EM-arenaene (det føles vel ikke som om man har full kontroll på det som tas med inn…).

Les også: Tysklands utrolige sjansesløseri mot Nord-Irland

Straffedrama

Etter pause hadde Spania ballen enda mer, men det var sjelden veldig farlig foran Danijel Subasic i det kroatiske målet. En halvsjanse ved Alvaro Morata, men det var like skummelt da David De Gea ikke fikk tak i et Srna-innlegg og Tin Jedvaj holdt på å sende Kroatia foran.

Så fikk Spania hjelp av en billig straffe; Iniesta inn til David Silva, som gikk overende og Björn Kuipers pekte på straffemerket.

Sergio Ramos’ svake avslutning ble imidlertid reddet av Subasic, som var altfor langt ute fra streken, men dommerne lot det gå. Spania fortsatte å kontrollere, før Kroatia plutselig kontret i sluttminuttene og Ivan Perisic straffet David De Gea på nærmeste stolpe – godt hjulpet av at ballen gikk via leggen til Piqué.

– Lagmoralen hjalp oss, og vi kjempet helt til slutten. Jeg tror vi kan nå langt, særlig hvis vi spiller som dette, sier matchvinner Perisic, som ble kåret til banens beste spiller av VG, etter kampen.

David Silva fikk en megasjanse fem minutter på overtid, men den lille teknikerens avslutning ble stoppet på streken av en kroatisk forsvarer.

– Spania spilte en dårlig kamp til å være Spania. Kanskje er dette en vekker som gjør dem bedre, sier Erik Thorstvedt i TV 2s EM-studio.

Uansett venter Italia for Spania i åttedelsfinalen. Det er nok hverken Spania eller Italia spesielt fornøyd med.

– Vi må komme oss videre og ta lærdom av dette for å komme oss videre fra åttedelsfinalen, sier Ramos ifølge Marca.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder