TIDLIG SOMMERLYKKE: Stemningen er god mellom tidligere Haugesund-trener Jostein Grindhaug og arvtageren Mark Dempsey. Grindhaug mener klubben har truffet blink ved å skrive 3-årskontrakt med engelskmannen.
TIDLIG SOMMERLYKKE: Stemningen er god mellom tidligere Haugesund-trener Jostein Grindhaug og arvtageren Mark Dempsey. Grindhaug mener klubben har truffet blink ved å skrive 3-årskontrakt med engelskmannen. Foto: Jostein Overvik

Mark Dempsey sang seg til lønnsforhøyelse fra Alex Ferguson

FOTBALL

HAUGESUND (VG) Han har sunget solo på julebordet til Sir Alex Ferguson og mener Molde-suksessen er tett forbundet med en Queen-klassiker. Ikke rart Mark Dempsey (52) leder Tippeligaens kanskje mest underholdende lag nå.

Publisert: Oppdatert: 16.05.16 11:29

På selveste 16. mai er det Vålerenga på Ullevaal som venter Haugesund.

– Det er så herlig: Det er temperatur i ham. «Demps» gir av seg selv, sier forgjengeren Jostein Grindhaug. Nå har mannen som førte FK Haugesund til bronsemedaljer i 2013 den nøkterne tittelen «leder A-lag».

Men det er det eneste som er forsiktig når Dempsey og Grindhaug møtes ute på Haugesund stadion. Latteren er på høyde med den elleville thrilleravslutningen mot Molde sist søndag. Den ble fulgt opp med seier over Odd og en – langt over forventing – 4. plass når en tredjedel av Tippeligaen er spilt.

Les også: 12 av 14 klubber med publikumsnedgang.

Bare Molde har scoret flere enn FKHs 21 mål, men det har også rent på med 16 baklengs og hele 18 kort. Det mest spektakulære kom da Haris Hajradinovic fikk rødt for å gå løs på egen keeper Per Kristian Bråtveit. Bosnieren revansjerte seg kraftig med to skudd i krysset sist onsdag

Haugesund-underholdningen har vært stor. På godt og vondt.

VG Live: Følg de åtte 16. mai-kampene her fra 15.30!

–Vi skal vise «passion». Vi skal aldri gi opp, forklarer Mark Dempsey.

– Det er slik jeg vil ha det. Vi har en ung og sulten gruppe som ble avskrevet av mange før seriestart, sier Dempsey. Han veksler mellom engelsk og norsk og gir VG en omtrent like underholdende omgang som de siste 15 mot Molde og første 30 minuttene mot Odd var.

Det vil si: Seks mål på omtrent 45 minutters spill!

Les også: Lillebror Riise: - Trakassering og mobbing.

Mark Dempsey har kanskje den mest spesielle historien av alle Tippeliga-trenerne. Han vokste opp i Manchester United, fikk en seriekamp og europacupkamp før han forlot Old Trafford som 22-åring i august i 1986. To måneder før Ferguson ankom sitt livsverk.

Midtbanespilleren gikk til Sheffield United og fortsatte i en spiral nedover til han var spillende manager utenfor det engelske ligasystemet.

– Fra jeg var 2-3 år gammel har hele mitt liv handlet om fotball. Jeg har opplevd alt. Fra topp til bunn. For meg betyr spillet absolutt alt. Det er fantastisk.

I 1999 vendte Mark Dempsey tilbake til United som deltidstrener på akademiet. I 2002 fikk han fast jobb.

Husker du? Haugesund-spillere i tottene på hverandre

– Da jeg gikk opp trappen på Carrington ventet Ferguson på meg som et nytt medlem av teamet. Hvor bra er ikke det? Han ønsket meg velkommen til klubben og sa «they told me that you where a fucking good player». Han kastet inn en rekke unge spillere da han kom i '86. Jeg var jo mye bedre enn dem. Så jeg hadde hatt en mulighet om jeg hadde blitt, mener Dempsey 30 år etter.

– Hva har er det viktigste du lærte av Ferguson?

– Standarder. På og utenfor banen. At du alltid skal jobbe hardere enn motstanderen. Alltid. I Manchester United snakket vil aldri om vi var bedre eller dårligere enn andre. Bare om vi jobbet mer enn resten.

Les også: Rosenborg-Kåre kaller Ajer sutrete.

Men langt fra alt handlet om hardt arbeid. Det var også fest i Fergusons United. Mark Dempsey var fast innslag på julebordene etter at gjorde furore med Frank Sinatras «That's life».

– Det var så morsomt. Dette er en fest Ferguson holdt for hele sportslige apparatet med koner. Alle drakk champagne og da jeg fikk mikrofonen ga jeg den ikke fra meg igjen. Alle reiste seg, alle var litt fulle, og da låter det jo bedre. Etterpå danset jeg ved siden av Ferguson og «The Gaffer» sa: «Det var helt fantastisk. Jeg gir deg lønnsforhøyelse». Jeg svarte at «det var jaggu på tide» og danset bort så fort jeg kunne!

Aalesund sliter: Kristetall for John Arne Riise

Dempsey ler, sier han elsker både musikk og dans og fortsetter med å fortelle en ny historie. Fra Molde. Solskjær med Dempsey som assistent fikk en rufsete start i 2011, men motgangen stoppet omtrent da spillerne, Dempsey og resten av støtteapparatet begynte å synge Queen-klassikeren «Don't stop me now» i garderoben før en kamp i Stavanger.

– Ingen ting trigger følelsene mer enn musikk. I Molde var vi anspente i starten, men rett foran en kamp mot Viking begynte vi å synge den sangen. Etterpå sang vi før vi gikk ut til hver eneste kamp i tre år. Det ga oss energi og fungerte helt fantastisk. Det var så, så «powerfull», gløder Mark Dempsey.

Sett denne? Asante: – Jeg visste at min tid ville komme

Som trener under Solskjær opplevde han to seriegull og en cupfinaletriumf med Molde.

Og en stor nedtur i Wales.

Musikkelskeren Ole Gunnar Solskjær var ifølge Dempsey ikke med på Molde-sangen, men likte det han så. Dempsey forteller at duoen sang mye sammen da de dro rundt i England for å finsikte motstandere i Cardiff-tiden.

I Manchester United var spilleren Solskjær og akademitrener Dempsey ikke kamerater, men kjente til hver andre. Nåværende landslagssjef Per-Mathias Høgmo ville etter et besøk i Manchester United i 2007 ha Dempsey med til Tromsø. Men engelskmannen sa nei.

To år senere ble det ja. Ferguson frarådet ham Nord-Norge, mens Solskjær gjorde det motsatte.

– Han sa at han om 2-3 år kom til å trene lag i Norge og da kunne vi jobbe sammen. Det stemte. Det var da vi ble «palls».

– Vil du jobbe med Ole Gunnar Solskjær igjen?

– Ja, det håper jeg virkelig. Han kan godt få jobbe under meg.

Ståle Solbakken: I ordkrig med ekspert

Mark Dempsey ler høyt. Energinivået høyt på Haugesund stadion. Jostein Grindhaug var sliten da han overlot hovedtrenerjobben til Mark Dempsey rett før serieslutt i fjor høst. Nå leter han etter og signerer nye spillere, holder i den røde tråden fra fortiden og virker storfornøyd med sin, nye mer tilbaketrukkede rolle.

– Gnisten er tent på ny, sier Mr. Haugesund og mener «ledernes energi reflekteres i hele klubben».

Mark Dempsey gjør sitt. Han synger i garderoben, på kontoret og i gangene. Etter cupseieren i forrige uke sang også laget i bussen hjem.

– Jeg vet ikke om Molde synger fortsatt. Eller om det som skjedde oss der i det hele tatt kan gjentas, sier han. Dempsey fikk sin første jobb som hovedtrener først etter fylte 50.

– Men husk at jeg var spillende manager på slutten av karrieren og i 10 år hadde verdens beste jobb i Manchester United, sier han.

Få har gjort flere erfaringer enn ham. Det gjelder både i fotball og i livet som sådan. Dempsey var trebarnsfar allerede da han var i A-stallen til Manchester United som 19-åring.

Nå er han far til seks–to av dem adoptivsønner–og har også flere barnebarn i England. Han har slått seg sammen igjen med sin tidligere samboer Susan og har også datteren på åtte hos seg på Vestlandet.

– Det har skjedd mye. That's life, sier han uten at han ønsker å utbrodere privatlivet noe mer.

Neste Haugesund-motstander: Nær tap i Bodø

Nå handler det uansett nesten bare om fotball. 16. mai venter Vålerenga på Ullevaal. Mark Dempsey håper å løfte Haugesund videre opp med nye spillere som Cardiff-lånet Filip Kiss, William Troost-Ekong og Haris Hajradinovic.

Og Mark Dempsey deltar selv «nesten» i spillet. Han viser et engasjement på sidelinjen som han ikke kunne ta frem som assistent.

– Jeg følger et gammelt utsagt fra Brian Clough: Hvis du ikke kan være på banen, så vær så nær den som bare mulig. Du må selvsagt engasjere deg på den rette måten. Men slik vil jeg fortsette.

Legendariske Clough løftet på 1970-tallet Nottingham Forest fra nivå to i England til seier i datidens Champions League–serievinnercupen. Mark Dempsey er et stykke unna den prestasjonen.

Men har funnet tonen i Haugesund.

Hør mysteriet rundt Jørn Andersens Nord-Korea-jobb, hvordan Norges EM-tropp burde sett ut og hva i all verden hockeygutta mener med «naken i slottet» og liknende i vår nye podcast under!

Her kan du lese mer om