LAGET MOT ITALIA: Bak fra venstre: Ørjan Håskjold Nyland, Markus Henriksen, Vegard Forren, Alexander Tettey, Even Hovland og Jo Inge Berget. Foran fra venstre: Stefan Johansen, Haitam Aleesami, Per Ciljan Skjelbred, Alexander Søderlund og Omar Elabdellaoui.

LAGET MOT ITALIA: Bak fra venstre: Ørjan Håskjold Nyland, Markus Henriksen, Vegard Forren, Alexander Tettey, Even Hovland og Jo Inge Berget. Foran fra venstre: Stefan Johansen, Haitam Aleesami, Per Ciljan Skjelbred, Alexander Søderlund og Omar Elabdellaoui. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

De anonyme landslagsgutta: – Nå ser alle ut som en Skoda

Pedersen erkjenner at han ikke visste hvem Aleesami var for ett år siden

LILLESTRØM (VG) Det var en gang norske landslagsspillere
var store stjerner og folkehelter. Nå sliter selv spillerne med å holde styr på hverandre.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Da jeg så Norge-Italia på Ullevaal måtte jeg for første gang kikke i programmet for se hvem som var hvem. Hvem er 8’ern? Og hvem er nummer 16? spurte jeg en fotballinteressert sidemann. Hakke peiling, var svaret, forteller Ingebrigt Steen Jensen.

PR-mannen elsker fotball, men han registrer at femten år uten mesterskap har skapt avstand mellom folket og spillerne. Torsdag kveld kan Norge ta et langt steg mot EM i Frankrike neste sommer når Ungarn er motstander i første playoff-oppgjør på Ullevaal.

– Det kan være bare meg og ham, men jeg tror det gjelder flere. Vi gjenkjenner ikke spillerne lenger, der vi under Drillos glanstid gjenkjente alle på mils avstand. Du lurte ikke på hvem som var Jostein Flo og hvem som var Mini. Du visste hva keeperen het og han høye midtstopperen med mørkt hår som elget av gårde, billedlegger han.

Før og nå: Så ofte scoret spissene for femten år siden

I forbindelse med Italia-kampen fleipet «Nytt på nytt»-programleder Jon Almaas med at Norge tidligere hadde kjente spillere som Henning Berg og Erik Mykland, mens landslaget i dag kan by på profiler som Even Hovland…

– Det er blitt litt profilløst. Eller ligner alle veldig på hverandre. Før hadde vi «Telegrafstolpen og Tilhenger’n», når ser alle ut som en Skoda Octavia, sier Steen Jensen med glimt i øyet.

Trenger et EM-sluttspill

Marcus Pedersen, en av dem som er lett å dra kjensel på, tror én av grunnene til at det er så få profiler er at mange spiller ute i Europa, og at det ikke er så lett å følge med på alle.

– En spiller som Haitam Alesaami kom jo litt inn fra høyre. Visste du hvem han var for ett år siden?

– Nei, sier Pedersen og smiler bredt.

– Må Norge komme til et mesterskap for å skape nye helter?

– Ja, det er viktig for Norge sin del å komme til sluttspill. Det er lenge siden. Det er noe som har murret lenge..

VG+: Norges tropp fra 2000-EM: Dette gjør de i dag

Ingebrigt Steen Jensen skriver under på at det er på tide med et mesterskap.

ANDRE TIDER: Jan Åge Fjortoft, Mini Jakobsen og Gøran Sørloth før Norge-Ungarn i 1990. Foto: Torolf Engen , NTB scanpix

– Vi trenger et EM-sluttspill! Vi trenger all forhåndsomtalen med alle bildene, alle kampene, slik at landslaget vårt igjen kan bestå av spillere vi alle kjenner, har et forhold til, vet hvordan ser ut og hvilke egenskaper de har. Slik som på 90-tallet; da Bohinen var eleganten, Leo var bikkja som løp i 90 minutter, Bjørnebye slo crosserne, Flo headet dem ned og Rekdal skyflet dem inn, sier han.

Mini, en av 90-tallsheltene, mener at spillerne nå er i ferd med å bli profiler.

– For å bli profil, så må du være noe som skaper noe på og utenfor banen. Pål André Helland i Trondheim er på vei. Kjeften går i ett og han scorer mål. Denne gjengen har liksom ikke de store målscorerne, og det er fort de som blir profiler, sier Mini.

Sett denne? Norge ikke lenger et dødball-lag

TV 2-eksperten minner folk om følgende:

– Husk at det gikk ett år uten av de vant fotballkamper. Det er de siste kampene som har gjort at vi har fått en fantastisk tro.

– Er det flere «skoleflinke» gutter i denne landslagsgjengen?

– Det er ikke mange som gjør ablegøyer, og det må vi bare akseptere. Vi skal være glad for at det ikke er elleve Mini-er eller elleve Fjørtoft-er her. Det sies jo at jeg fikk være med i 98 fordi man måtte ha med en klov, og så vant jeg foran Jan Åge. Det er aldri feil å ha litt folk i spillergruppa som gjør noen sprell.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder