... og TV-giganten har inngått et redaksjonelt samarbeid med VG

Discovery sikrer seg Tippeligaen i seks år - betaler 2,4 milliarder

De norske fotballrettighetene fra 2017 og de seks neste årene er kjøpt av Discovery, som har med seg VG på laget. Rettighetsavtalen er den største i norsk idrettshistorie.

 • Mikal Aaserud

Artikkelen er over fire år gammel

Det betyr at TV 2 mister rettighetene til å vise norsk fotball etter kommende sesong.
LES OGSÅ: TV 2 etter rettighetstapet: – Kunne ikke matche budet

Prisen for rettighetene er 2,4 milliarder kroner fordelt over seksårsperioden.

– Dette er en milepæl og et historisk vendepunkt i vår sportssatsing og vi er stolte av å få vise Tippeligaen og OBOS-ligaen de neste seks årene, sier sjef for TVNorge og Discovery Networks Norway, Harald Strømme.

VGTV: Slik blir fotballrettighetene

Spesielt tre konsepter vil være nytt for det norske folk, skulle planene gjennomføres. Under overskriften «engasjere publikum, fylle stadion og skape events» fortalte Strømme i dag at et av grepene var å lage eventet «derby-lørdag».

– Vi skal løfte frem derbyene som merkevarer. Vi skal planlegge de i god tid, slik at folket vet at «den dagen er det derby-lørdag». Vi skal skape engasjement, bygge en merkevare og gjøre det til et TV-event, sier Strømme.

Les mer om de nye konseptene «derby-lørdag», «supersøndag» og «super-cup».

Sikret fire OL og Norges kvalik-kamper

Etter at det i oktober ble klart at TV 2 punget ut 1,6 milliarder for å vise Premier League i tre nye år, er det rettighetskampen om norsk fotball det har vært knyttet spenning til. Budfristen for interessentene gikk ut 2. desember. Den kampen vant det amerikanske TV-nettverket.

Les også: TV 2 betalte 1,6 milliarder for Premier League tre nye sesonger

DISCOVERY-TOPP: Direktør Harald Strømme. Foto: Vidar Ruud , NTB scanpix

Det føyer seg også inn i rekken av sportsrettigheter Discovery har kjøpt de siste årene. I 2013 sikret de seg alle Norges kvalifiseringskamper til både Frankrike-EM 2016 og og fotball-VM i Russland 2018. I sommer ble det også klart at de sikret seg OL fra 2018 til 2024, som betyr fire olympiske leker på deres kanaler.

Les også: TVNorge-eier får OL-rettighetene fra 2018 til 2024

Samarbeid med VG

VG og Discovery har i avtalens anledning inngått et redaksjonelt samarbeid, som blant annet innebærer daglige sportssendinger.

– Dette synes vi det er moro å få være en del av. Med VGs digitale kraft og Discoverys TV-kraft er jeg overbevist om at vi skal klare å løfte interessen rundt norsk toppfotball i årene som kommer. Det er Discovery som er rettighetshaver. For vår del betyr denne alliansen at vi kan utvide vår dekning av norsk fotball. Vi får tilgang på innhold som blir svært viktig for den digitale satsingen vår, sier Torry Pedersen, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i VG.

VG-SPESIAL: Tippeligaen 25 år: 100 øyeblikk

Her er pressemeldingen fra Discovery:

Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball har solgt medierettighetene for Tippeligaen og OBOS-ligaen til Discovery Networks, som eier blant annet TVNorge, MAX og Eurosport. Med på laget er VG, som skal produsere daglige sportsnyheter for TV-huset, og som utvider sin dekning av norsk fotball gjennom uken. Medieavtalen er den største rettighetsavtalen i norsk idrettshistorie.

Tippeligaen og OBOS-ligaen vil fordeles på TV-kanalene Eurosport Norge og MAX, men et knippe storkamper vil også gå på hovedkanalen TVNorge. Samtlige kamper vil være tilgjengelige på strømmetjenesten Eurosport Player.

– Vår ambisjon er å gi mer fotball til folket, og gjøre norsk fotball mer tilgjengelig. Det skal vi få til, i godt samarbeid med de norske TV-distributørene. Sammen med VG og hele fotball-Norge, inklusive klubber og supportere, skal vi løfte interessen og engasjementet for norsk toppfotball. Dette blir i det hele tatt et prosjekt i samarbeidets ånd, sier Strømme.

Også fotballpresident Yngve Hallén og generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, er fornøyde med den nye avtalen.

– Vi har allerede et godt samarbeid med Discovery om landslagsrettighetene, og det faktum at de har kjøpt rettighetene til fire OL viser at de satser tungt på sport. Gjennom forhandlingene har Discovery sammen med samarbeidspartneren VG vært fremoverlente. Jeg er overbevist om at dette blir en god avtale for norsk fotball, sier fotballpresident Yngve Hallén.

– Dette er en historisk dag for norsk fotball. Vi har signert den største avtalen i vår historie. Det gir norsk fotball endelig god økonomisk forutsigbarhet i et lengre perspektiv og dermed også forbedret handlingsrom og fokus på utvikling de neste seks årene. Partnerskapet mellom Discovery og VG vil promotere norsk fotball bredt på daglig basis. Medievanene er i rask endring, og denne avtalen er fremtidsrettet og godt designet for å møte disse endringene, sier generalsekretær i NFF, Kjetil Siem.

En referansegruppe bestående av representanter for seks toppfotballklubber har blitt konsultert underveis i prosessen. Tilbakemeldingen fra klubbene er god.

– Det føles litt uvant at TV 2 ikke lenger blir vår hovedpartner på TV etter neste sesong, men etter å ha sett planene til Discovery og økonomien som ligger i avtalen, er jeg positiv. Samarbeidet med VG – som er den største digitale aktøren i Norge – vil gi norsk toppfotball daglig eksponering på alle flater. Det, sammenholdt med langsiktige gode økonomiske rammer, gjør dette til en god avtale for klubbene, sier Henrik Hoff, administrerende direktør i Aalesunds FK.

Supporterne har hele tiden vært opptatt av å styrke hovedrunden søndag og få en bedre forutsigbarhet på kamptidspunkter.

– Vi har fått en styrket hovedrunde, det har vi ønsket oss veldig. Vi har 6 av 8 kamper på søndag, hvorav 5 i hovedrunden klokken 18. Supporterne vil aldri ønske seg en mandagskamp, men dette er også det eneste vi ikke har grunn til å være fornøyde med her. Dette er, slik jeg ser det, det beste av de realistiske alternativene. Det er flere ting å glede seg over, blant annet en betydelig bedre forutsigbarhet både med tanke på frist for beramming av kamper, begrensning for flyttinger, og styrket hovedrunde. Jeg føler supporterne har blitt gjennomgående inkludert i hele prosessen, sier talsperson for Supporteralliansen, Bjørnar Posse Sandboe.

Mer om

 1. SK Brann
 2. Rosenborg BK
 3. FK Haugesund
 4. Lillestrøm SK
 5. IK Start
 6. Molde FK
 7. Vålerenga Fotball

Flere artikler

 1. TV 2 etter rettighetstapet: – Kunne ikke matche budet

 2. Discovery vil lage «derby-lørdag», «supersøndag» og «super-cup»

 3. Altibox-kunder beholder TV Norge-kanalene

 4. Bemanningskutt i TVNorge

 5. Ordkrig mellom Discovery og Canal Digital

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder