Kommentar

Det er ingen United-krise. Men det er litt skummelt.

Av Trond Johannessen

TØFF TID: Etter fire søte seire (inkludert Community Shield) kom tre sure tap for José Mourinho. Her fra onsdagens ligacupmøte med Northampton. Nå er det alvor igjen, mot Leicester på Old Trafford. Foto: GETTY IMAGES

Å tape tre kamper på en uke kan Manchester United fint leve med. Verre er det hvis manageren ikke kan leve med tapene.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over tre år gammel

Det er ingen krise i United, langt derifra, og med seier over Leicester lørdag er stemningen fort snudd igjen.

Likevel er det mulig å kalle situasjonen småskummel.

Særlig fordi José Mourinho nok en gang har vist tendenser til at han mister det når det går dårlig. Det er en grei egenskap å være en elendig taper, men ikke hvis du er sjef og det går ut over omgivelsene.

Da Chelsea hadde hatt en enda dårligere start (åtte poeng på syv kamper), for litt over et år siden, snakket Mourinho om «grusomme personlige feil» og «når så mange enkeltspillere er så dårlige, er det umulig for et lag å være et lag». Han klaget på det meste; dommere, spillere, ballgutter, legen og forbundet. Det endte med at han fikk sparken.

OMSTRIDT: Hver uke, hver dag, diskuterer United-supportere om ikke det er på tide å sette Wayne Rooney på benken snart. Så gjenstår det å se hva José Mourinho velger i lørdagens møte med Leicester. Foto: GETTY IMAGES

Det får han ikke i Manchester United.

Men om det ikke er hakk i plata, så er det i hvert fall en melodi som minner om fjorårets, og for Uniteds del er det bare å håpe at den ikke fortsetter. Mourinho skylder igjen på individuelle feil, på dommere som hverken viser ut motstandere, dømmer straffe til United, vinker for offside, gir United frispark – mens han lett unngår å gjøre noe stort poeng av at han selv åpenbart satte opp feil formasjon i høstens største kamp, møtet med Manchester City.

Det var ikke slik at han gjorde en taktisk tabbe ved å spille med Henrikh Mkhitaryan og Jesse Lingard på flankene. Det var de to som sviktet.

«Mind games», spillet rundt spillet, har alltid vært Mourinhos arena. Med sjarm, et vinnende smil og filmstjerne-utseende har han brukt media med stor suksess. Men så har han jo også stort sett vunnet. I de få motgangsperiodene, særlig i Chelsea i 2007 og i fjor – men også innimellom i Real Madrid – har han tidvis blitt svært ufin.

Alle scoringer imot i fotball kan spores tilbake til individuelle feil. Det er verdens enkleste forklaring. José Mourinho bør heller fokusere på hvorfor det blir gjort individuelle feil, og når han klager på egne spillere offentlig («vår venstreback er 25 meter unna istedenfor fem»), beveger han seg ut i et minefelt, selv om det ikke akkurat har vært voldsomme utskjellinger så langt.

Langli etter de tre første United-seirene: Ikke imponert

Likevel ryktes det allerede om intern uro, det er ikke sikkert de stemmer, men Gary Neville, den tidligere backkjempen, vet vel hva som skjer på innsiden. Han er oppgitt etter en historie i Daily Telegraph, normalt ikke en avis som kaster påstander rundt seg. Neville kaller det «pinlig» at det etter «én dårlig uke» allerede er lekkasjer.

Ifølge Telegraph skal spillerne ha likt dårlig den offentlige refsen av Shaw, Mkhitaryan og Lingard, men enda dårligere det som skal ha vært veldig direkte kritikk bak lukkede dører – omtalt som «eklere» enn den managerlegenden Alex Ferguson var kjent for.

(Saken fortsetter.)

IKKE SKREMT: Troy Deeney og Watford møtte blikket til Paul Pogba og United. Watford vant 3-1. Foto: REUTERS

Og når det først går imot, stilles det gjerne flere spørsmål, som at det antydes at Mourinhos fotball er «innhentet» av de nye energiske managerne Guardiola, Klopp, Conte og Pochettino. Etter ligacupseieren over Northampton på onsdag snakket Mourinho om at det er så mange «Einstein'er» i «den nye fotballverden», og at noen av dem nå prøver å sette en strek over alt han har gjort som trener.

Han har et poeng, i hvert fall trekkes det altfor raske konklusjoner. For to uker siden hadde Manchester United full pott og var favoritter foran hjemmemøtet med Manchester City, så det er liksom ingen grunn til panikk ennå.

Men Manchester United må få opp dampen, nærmest bokstavelig talt. Mourinho har famlet i jakten på sin førsteellever, kanskje særlig bruken av Paul Pogba. I Juventus var han klart best på venstresiden i en treer sentralt på midten, og der har han vel kanskje også hatt sin beste United-omgang, den andre mot Manchester City.

Les også: Så mye er United-spillerne verdt

Ellers er ikke typer som Daley Blind, Marouane Fellaini og Wayne Rooney de man først og fremst forbinder med høyt tempo, og diskusjonen om Rooneys plass på både klubb- og landslag tar vel ikke slutt før han settes ut. Med Zlatan Ibrahimovic på topp er det også en viss fare for at det kan bli litt statisk.

Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball.

Zlatan tar stor plass, og i sine fire siste sesonger i Paris har svensken vært vant til motstandere som konstant presses bakover. Det aller meste har skjedd på den siste tredjedelen av banen. Slik blir det ikke denne sesongen.

Knusktørre tall viser at Manchester Uniteds spillere samlet har løpt 55 kilometer kortere enn Liverpools. Det er avstanden mellom de to byene, det.

Nå er ikke dette friidrett, og Liverpool har bare ett poeng mer enn United, likevel er det verdt å spørre seg hvorfor det er stor forskjell. Lag som Manchester City (44 km), Tottenham (39 km) og Arsenal (30 km) er også evigheter foran.

Hvis svaret er at Manchester Uniteds spillere ikke vet hvor de skal løpe, er det trøbbel.

Det er i så fall José Mourinhos ansvar.

Les også

 1. Rooney utelatt: – Han tok det profesjonelt

  Wayne Rooney er sammen med Antonio Valencia og Luke Shaw utelatt fra Manchester Uniteds tropp som møter Feyenoord i…
 2. Mener Mourinho vingler: – Virker som han ikke har peiling

  Kritikken mot Manchester United hagler etter en vond…
 3. United med nytt nederlag - Mourinhos verste tapsrekke på 14 år

  (Watford - Manchester United 3-1) Mens erkerivalen Pep Guardiola (45) går fra triumf til triumf med Manchester…
 4. Guardiola etter den «perfekte» åpningen: – Jeg vet vi kommer til å tape

  (Manchester City-Bournemouth 4-0) Etter full pott på fem…
 5. United-legende reagerer på bruken av Pogba: – De kjøpte ikke Lionel Messi

  Paul Scholes (41)  forstår ikke hvordan Manchester United-manager José Mourinho (53) ønsker å bruke milliardmannen Paul…
 6. Guardiola vil endre engelsk fotball

  Pep Guardiola skulle bankes opp av skumlingene José Mourinho og Zlatan Ibrahimovic.

Mer om

 1. José Mourinho
 2. Manchester United
 3. Engelsk fotball

Flere artikler

 1. Mourinho tynges av dårlig samvittighet

 2. Manchester United løper minst i Premier League – Liverpool løper mest

 3. Scholes fyrer løs mot «alle» i United: – Liverpool ler av oss

 4. Slik vil Mourinho løse Uniteds målproblem

 5. Mourinho vraker Rooney mot Leicester

Fra andre aviser

 1. Liverpool-legende hånet Mourinho før kampen. Så svarte Manchester United på tiltale

  Aftenposten
 2. Mourinho før Europa League: - Vi ønsker ikke å være her

  Aftenposten
 3. Mourinho fikk spørsmål om Rooney: – Jeg visste at det ville komme

  Aftenposten
 4. Wenger brøt Mourinho-forbannelsen: Arsenal påførte United deres første serietap siden oktober

  Aftenposten
 5. Ekspert langer ut mot Mourinho: – Det blir bare patetisk

  Aftenposten
 6. Mourinho ut mot trenerkollegaer: - Jeg liker det ikke

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no