TRENTE NORGE: Her er Tor Røste Fossen (midten) sammen med Einar Aas og Arne Larsen Økland før en landskamp i 1980. Foto: Henrik Laurvik NTB scanpix

Tidligere landslagssjef Røste Fossen er død: – En av de største i norsk fotball

Den tidligere fotballtreneren, som sto bak England-seieren i 1981, ble 77 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Fossen gikk bort mandag.

Tor Røste Fossen var trener for Norges herrelandslag far 1978 til 1987, og huskes fra den tiden kanskje aller best for to bragder: Da Norge kvalifiserte seg til OL i Sovjetunionen i 1980 (et mesterskap Norge boikottet) og 2-1-seieren over England på Ullevaal i 1981. Det var første gang Norge noensinne slo fotballstormakten i vest.

HYLLER: Jan Åge Fjørtoft fikk sin landslagsdebut av Tor Røste Fossen, som han mener er en av de største gjennom tidene i norsk fotball. Foto: Berit Roald NTB scanpix

– Den seieren over England, og kvalifiseringen til OL, viste en hel generasjon at det var mulig å slå de beste, og å komme til mesterskap, sier Jan Åge Fjørtoft (50) til VG.

Han var 14 år gammel da han fikk se sine norske helter som Åge Hareide, Einar Jan Aas, Hallvar Thoresen, Arne Larsen Økland og Tom Lund slå verdensstjerner som Kevin Keegan.

– Tor Røste Fossen vil alltid bli stående med gullskrift i norsk fotball med den seieren, mener Fjørtoft.

Han fikk selv sin landslagsdebut under Røste Fossen i 1986, hans eneste kamp under ham.

Landslagsheltene om Røste Fossen: – En mann du ble glad i

– En av de store

Fjørtoft endte til slutt på 71 landskamper, og spilte VM i USA i 1994. Han mener Røste Fossen har mye av æren for at hans generasjon spillere fikk troen på at det var mulig for Norge å hevde seg blant de beste.

– Måten de som var på fotballkortene ble slått av norske gutter på Ullevaal, jeg får gåsehud av å snakke om det nå, sier Fjørtoft.

Han understreker at han ikke kjente Røste Fossen veldig godt personlig, men er er klar på at treneren er blant de største.

– Han er en av de store i norsk fotball. For min generasjon var han Landslagssjefen med stor L, sier Fjørtoft.

Røste Fossen ble tidligere i sommer trukket frem som en av Norges mest betydningsfulle mannlige trenere i en stor VG-kåring.

Seriemester med Rosenborg

I sin aktive spillerkarriere ble Fossen som keeper seriemester med Rosenborg i 1967 og 1969. Han startet trenergjerningen ved å være spillende hjelpetrener under George Curtis en liten periode i RBK i 1970, og han jobbet under Nils Arne Eggen da trønderne vant både serie og cup i 1971.

– Jeg ble litt utslått da jeg leste det i morges. Han var en dyktig fotballkollega og en god venn, sier Eggen til Adressa.

NORSK LANDSLAGSHISTORIE: Roger Albertsen (nummer 6) scoret Norges første mål da de slo England 2-1 foran 23 000 tilskuere på Ullevaal i 1981. Hallvar Thoresen scoret Norges andre mål. Foto: NTB scanpix

Totningen Røste Fossen var hovedtrener i Rosenborg mellom 1973 og 1974, og han ledet klubben til en cupfinale.

– Vi hadde en enighet om hvordan fotball skulle spilles. Det var velgjennomtenkte samhandlingsmønstre som Rosenborg skulle spille. Det kom gjennom erfaring og kunnskap, sier Eggen om sin kollega og venn.

Fossen trente Start til seriebronse i 1975, og i 1991 trente Røste Fossen Strømsgodset til cupgull sammen med Einar Sigmundstad.

Som norsk landslagssjef satt han nesten i et helt tiår. Fossen tok over 1. januar 1978 og ga seg 30. juni 1987.

«Maggie Thatcher, can you hear me?»

Norges 2-1-seier over England i 1981 var kampen som fikk NRK-kommentator Bjørge Lillelien til å bryte ut i ordene som senere ble en del av norsk fotballhistorie:

«Der blåser han! Der blåser han! Norge har slått England 2-1 i fotball! Vi er best i verden! Vi er best i verden! Vi har slått England 2-1 i fotball!

Det er aldeles utrolig! Vi har slått England! England, kjempers fødeland – Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana, vi har slått dem alle sammen, vi har slått dem alle sammen.

Maggie Thatcher, can you hear me? Maggie Thatcher, jeg har et budskap til deg midt under valgkampen, jeg har et budskap til deg: Vi har slått England ut av verdensmesterskapet i fotball. Maggie Thatcher, som de sier på ditt språk i boksebarene rundt Madison Square Garden i New York: –Your boys took a hell of a beating! Your boys took a hell of a beating! Maggie Thatcher: Norge har slått England i fotball! Vi er best i verden!»

LANG TID SOM SJEF: Tor Røste Fossen takket for seg etter ni år som landslagstrener ved å slå Frankrike 2-0 på Ullevaal. Her får han blomster av fotballpresident Eldar Hansen. Foto: Jan Greve VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder