KLAR TALE: Lillestrøms supporterklubb Kanarifansen varsler stilleprotest i mandagens kamp mot Tromsø. Bildet er tilfeldig valgt og personene på bilder trenger ikke å ha noen kobling til Kanarifansens avgjørelse. Foto: Torbergsen, Mats / NTB scanpix

Kanarifansen varsler stilleaksjon i skjebnekamp

Kanarifansen varsler stilleaksjon i en av klubbens viktigste kamper på mange år. Det vekker reaksjoner i fotball-Norge.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er på sine egne Facebook-sider at Kanarifansen varsler en stilleaksjon i mandagens Eliteserie-kamp mot Tromsø. Det var Romerikes Blad som omtalte saken først.

– Spillerne må forstå hvor mye dette betyr og at dette ikke bare er en hobby for oss, heter det blant annet i innlegget.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Supporterklubben skriver at de vil være stille i 19 minutter og 17 sekunder av mandagens kamp. Tallene 19 og 17 spiller på at LSK ble stiftet i 1917.

– Det der har jeg ingen kommentar til. Det får styret i Kanarifansen svare for selv, sier talsmann Kenneth Kvebek til VG søndag kveld.

I sosiale medier har det vekket reaksjoner at Lillestrøm-supporterne – som etter søndagens runde i Eliteserien har fire poeng opp til trygg plass – velger en slik stilleaksjon i en av de viktigste kampene i klubbens historie.

Overfor VG forsvarer styremedlem Thor-Arne Sandli timingen.

– Timingen er helt riktig og den er viktig. Se bare på hva som har skjedd etter at vi gikk ut med dette. Det har gått en f ... i supportere, tilskuere og den menige LSK-supporteren. Nå skal alle komme seg på kamp og se LSK trøkke til. Så håper vi at dette også når spillerne, og at de tenker «jaså, de mener vi ikke gir hundre prosent ja – nå skal vi jaggu meg vise dem», sier Sandli til VG.

Medsupportere reagerer

Selv om han tror majoriteten av supportermiljøet til Lillestrøm vil stille seg bak stilleprotesten, tyder reaksjoner i sosiale medier på at ikke alle i LSK-miljøet er enige i stilleprotesten.

Supporterfraksjonen Bøffelberget reagerer sterkt på Kanarifansens holdning.

– Dette blir helt feil for min del, og jeg skjønner ikke helt vurderingene som ligge bak Kanari-Fansens beslutning. Jeg er faktisk sjokkert, sier styremedlem i Bøffelberget, Håvar Malones til Romerikes Blad.

Også flere fotballeksperter stusser over det hele. Tidligere Mjøndalen-spiller Mads Hansen antyder på Twitter at stilleaksjonen kanskje er noe av det dummeste han har lest.

Overfor VG utdyper fotballeksperten sitt synspunkt:

– Hovedpoenget mitt er timingen. Det viktigste for hele Lillestrøm Sportsklubb er vel at alle gjør det de kan for at klubben skal ta tre poeng i morgen. Det er mulig at tanken til Kanarifansen er at spillerne skal yte mer som en følge av dette, men jeg tror det virker mot sin hensikt, sier Hansen til VG.

– Slik jeg ser det er ofte det største problemet i motgang at lag og spillere mangler selvtillit som en følge av dårlige opplevelser. Jeg mener det er et mye større problem enn at spillerne ikke gir alt. Det er i motgang du trenger støtte, og da er ikke en boikott løsningen slik jeg ser det, sier han.

Kritiserer spillernes innsats

Hansen sikter til uttalelsen fra supporterklubben, der man skriver at man føler at spillerne ikke gir hundre prosent.

– For oss som supportere er Lillestrøm Sportsklubb og Eliteserien blodig alvor! Vi forventer ikke mye. I essens forventer vi kun én ting. Vi forventer 100 %, skriver supporterklubben og konkluderer:

– Dessverre opplever veldig mange supportere at dette ikke gjelder for alle. I senere tid opplever man spillere som gir opp i løpsdueller, trekker seg i taklinger og som spiller på 80 % fordi vi har fått en mann utvist. DETTE ER IKKE GODT NOK, slår de blant annet fast.

Styremedlem Thor-Arne Sandli er innforstått med at stilleaksjonen er et drastisk tiltak.

– Men vi har sunget ubetinget støtte i ti år nå uten at det nødvendigvis har gjort noen stor forskjell. Som en annen kar i supportermiljøet sa til meg: Det er bedre å gjøre noe du angrer på i ettertid, enn at vi ikke gjør noe som helst og kanskje rykker ned, sier han.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder