Matchvinneren rømte fra Tyrkia

OSAKA (VG) (Senegal - Tyrkia 0-1, e.e.o.) I sitt første VM på 48 år er Tyrkia i semifinalen - takket være en mann som stakk av fra landet for seks år siden.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

- Dette er en av de største dagene i tyrkisk fotballhistorie, oppsummerte trener Senol Günes.

Tyrkerne nektet å forlate de 44 233 på Osaka Nagai Stadium. De lå i møljer ute på banen, tok bølgen foran tribunene og kastet seg om halsen på hverandre.

I begivenhetenes sentrum; Ilhan Mansiz (26), som kom inn 24 minutter før slutt. I løpet av en snau halvtime var han plutselig kjendis.

Spesiell historie

Og bak den sinnssyke matchvinner-gleden hans skjuler det seg en meget spesiell historie.

Innbytteren som skjøt Tyrkia til VM-semifinalen med sitt vakre halvvolleyskudd, er på mange måter mer tysk enn tyrkisk.

Tyrkia møter Brasil i semifinalen. Ilhan Mansiz kunne like gjerne ha spilt i den andre semifinalen, mellom Sør-Korea og Tyskland . . . - Jeg kunne velge hvilket land jeg ville spille for, sier han, meget lykkelig over at det ble Tyrkia.

- Jeg er bare så glad. Og så lettet, sa helten seiersstrålende, og dro fingrene gjennom det lange håret. På arrangørenes spillerpresentasjon omtales han som kvinnenes favoritt.

Som flere andre tyrkiske landslagsspillere har Mansiz vokst opp i Tyskland. Han bodde sine første 20 år i den vesle byen Kempten.

- Da tvang foreldrene mine meg til å flytte til Tyrkia. Jeg ville ikke, men måtte. Vi bosatte oss i Ankara, fortalte han, på tysk, til pressen etter gårsdagens store kveld. Bak ham gikk de fleste lagkameratene rett forbi journalistene. De er fortsatt irritert på kritikken de - og landslagstrener Günes - fikk foran VM.

Rømte tilbake

Mansiz' tyrkiske foreldre tok med seg fotballsønnen til Ankara, der han spilte for Genclerbirligi i 1995. Men bare i to kamper. Da ville han bort. Han følte ikke at han hørte til i Tyrkia.

- Jeg rømte tilbake til Tyskland. Der spilte jeg for Türk Gücü München i 6. divisjon, forteller han.

Etter en tid viste FC Köln og Schalke 04 interesse, uten at det ble noe mer av det. Så da han fikk et tilbud fra den tyrkiske 2.-divisjonsklubben Kusadasispor, valgte han å reise tilbake til Tyrkia, og foreldrene, foran 1997/98-sesongen. Samsunspor plukket ham opp - og i fjor ble han hentet av storklubben Besiktas. Mansiz ble toppscorer i den tyrkiske ligaen med 21 mål på 30 kamper i siste sesong.

Han imponerte med en gang da han kom inn for kapteinen Hakan Sükür, som hadde en dårlig dag foran mål. Men Tyrkia gjorde et mektig inntrykk. Senegals sterke individualister var ikke langt unna å avgjøre det til sin fordel, men tyrkerne var det beste laget. Og det er ingen tvil; Tyrkia kan gi Brasil hard kamp i semifinalen. Målvakten Rüstü Recber holder meget høy klasse. Har sluppet inn tre mål på fem kamper. Alpay syr sammen et sterkt forsvar. På midtbanen har Leverkusens Bastürk og Inters Emre Belözoglu teknikk på brasiliansk nivå. Helt fremme begynner Hakan Sükür å bli for gammel, men Hasan Sas er strålende når han legger seg mellom motstandernes midtbane og forsvar.

Tyrkia tapte 1-2 etter en sterk kamp mot Brasil i innledende runde, den gangen både Alpay og Hakan Ünsal ble utvist. Nå er det tid for revansj.

- Vi vet at vi kan slå dem. Utvisningene i den forrige kampen var helt feil, sier trener Günes.

Det er grunn til å tro at Brasil ikke gleder seg til å møte tyrkerne igjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder