Hegerberg scoret og tok sin tredje Champions League-tittel

KIEV (VG) (Wolfsburg-Lyon 1–4 e.e.o.) Med sitt 15. Champions League-mål denne sesongen satte Ada Hegerberg (22) inn det drepende 3–1-målet. Lyon vant Champions League for tredje år på rad.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den norske spissen har vært med på samtlige triumfer. Da dommeren blåste av for full tid, løp hun rett til et TV-kamera og etterlot et saftig kyss på linsen - i pur glede.

– Nå har jeg satt rekord i Champions League-mål. Da må jeg sette meg nye mål. Nå er vi i en cupfinale og da skal vi ta «The Treble». Så handler det om å lade opp i sommer, om å fortsette å vinne.

– Det er godt å vise at vi er beste laget i Europa tredje år på rad. Vi har mest ball og vi er farligst. Derfor er det tungt når vi slipper inn mål, men vi visste at hvis vi fikk muligheten, så sitter den. Vi sa til hverandre at «dette fikser vi», sier hun til norsk presse, og om hva hun tenkte da Wolfsburg tok ledelsen:

– Enten kan du legge deg ned eller du kan kjøre videre. Alle så hverandre inn i øynene, og dette fikset vi.

– Målet ditt, hva betyr det for deg?

– Det er toppen av kransekaka eller hva det heter. Jeg er så sliten ...

les også

Seriegull til Graham Hansen og Hegerberg

Da Fjørtoft etterpå spurte Ada Hegerberg om spill for Norge i VM neste år er aktuelt, var svaret klart:

– Nei!

Hegerberg gjentok dermed det samme som hun sa til VG og Dagbladet etter Lyon-City-kampen.

De første 68 minuttene var ganske innholdsløse, de neste 22 preget av en Lyon-ball som kanskje var inne og de siste 30 kokte.

Til sammen ble det 120 herlige finaleminutter, langt mer underholdende enn da Lyon vant etter straffer både i 2016 og 2017.

les også

Hegerberg: Ikke tema å snakke med NFF

Det meste pekte i retning av straffer igjen, og hvis noen skulle avgjøre i ekstraomgangene så det ut som Lyon var laget. Men ut av ingenting skjøt Wolfsburgs danske stjerne Pernille Harder fra 20 meter, med venstre, det så ufarlig ut, men skuddet traff Lyon-stopper Wendie Renard og lurte keeper fullstendig.

TØFT LENGE: Ada Hegerberg takles av Alexandra Popp, hun som ble utvist i ekstraomgangene. Foto: DELEBEKK,BJORN S.

Wolfsburg-leiren feiret som om seieren var sikret, og den ekstremt viktige veteranen Alexandra Popp mistet konsentrasjonen fullstendig. Like etter kastet hun seg inn i en hasardiøs takling, hun hadde gult kort fra før, og uten henne på midten var det helt andre arbeidsforhold for Lyon i den desperate jakten på en utligning.

Desperasjonen varte ikke lenge: Det sa pang-pang-pang i løpet av fem minutter, og Lyon viste igjen hvilket lag som styrer fullstendig i Europa.

les også

Hegerberg ladet opp til CL-finalen med Figo: – Han har det fortsatt

Først spilte Ada Hegerberg gjennom til Amandine Henry, som banket inn utligningen.

Deretter satte den nederlandske innbytteren Shanice van de Sanden full fart på høyresiden, hun som herjet med Norge i EMs åpningskamp. Først fant hun Eugenie Le Sommer, som dyttet inn 2–1, deretter Ada Hegerberg, som fikk litt sleivtreff, men hva betyr det: Etter 3–1 var det ingen vei tilbake i denne kampen for de ti Wolfsburg-spillerne.

I 2. ekstraomgang ble liksom alt riktig for Lyon, da den avtroppende Camille Abily satte inn det fjerde målet, veteranen som kanskje har betydd aller mest for Ada Hegerberg i tiden i Lyon. Igjen var det van de Sanden som gjorde forarbeidet. Hennes tredje assist i løpet av 25 minutter på banen.

Før det skulle Hegerberg ha hatt straffe, men det var en del ting ikke dommeren fikk med seg i denne finalen.

les også

Derfor er det norske tungvektsmøtet unikt

Det åpnet som en klassisk finale foran et nesten fullsatt Valerij Lobanovskij-stadion (14.237), slike finaler har vi sett mange av når topplag møtes i toppkamper, på herre- og damesiden: Det er avventende og kontrollerende.

TUNG OMGANG: Caroline Graham Hansen slet med å komme til i de 45 minuttene hun spilte. Foto: DELEBEKK, BJØRN S.

Likevel var det ikke vanskelig å se at det var noen av verdens beste spillere som møttes. Taktisk skolerte og meget disiplinerte, og begge med et bunnsolid defensivt fundament. Dette er spillere som holder et meget høyt nivå, og det ble lenge litt «sjakk-fotball». Dessuten er begge lagene vant til å dominere kamper, det er ikke veldig mange ganger i løpet av sesongen de må bryne seg på så god motstand.

les også

En stor dag i norsk fotballhistorie

Lyon er i sin syvende Champions League-finale på ni år, og de seks første har endt 0-0, 2-0, 2-0, 0-1, 1-1 og 0-0. Syv mål på seks finaler.

Det ble 1–1 etter 120 minutter mellom de samme lagene i finalen for to år siden, det ble 0–0 etter 120 minutter mellom Lyon og PSG i finalen i fjor, og det kom ikke som noe sjokk at det var tett bakover igjen.

INNE? Det ser ut som ballen er inne da Noelle Maritz får den unna etter Eugenie Le Sommers heading.

Caroline Graham Hansen forlot banen etter en målløs 1. omgang. I sin aller største klubbkamp slet den norske høyreflanken med å komme til mot Lyons stortalent Selma Bacha, og hun fikk seg også en smell da hun gjorde en strålende defensiv innsats, skled ned og stoppet Amel Majris innlegg i meget skummel posisjon på venstresiden.

les også

Søsterduell i den franske cupfinalen: Andrine og Ada Hegerberg møtes

Etter pause fortsatte Lyon å styre, og etter drøyt 68 minutter så det ut som Lyon ble snytt for ledermålet da Eugenie Le Sommer vant en duell etter corner 20 minutter før slutt. Sveitsiske Noelle Maritz klarerte på streken. Eller var det bak streken? Det så sånn ut på TV-bildene, men uten mållinjeteknologi eller VAR hjelper det ikke hva TV-bildene viser.

Men til slutt var Lyon sterkest likevel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder