Stor VG-kåring: Coutinho vraket og City-stjerne på topp

Takket være vanvittige prestasjoner denne høsten er Kevin De Bruyne (26) kåret til årets beste midtbanespiller av VG.

  • Arilas Berg Ould-Saada
  • Øyvind Herrebrøden
  • Trond Johannessen
  • Regine Leenborg Anthonessen

Artikkelen er over to år gammel

Som hvert år har VG kåret verdens beste fotballspillere. De neste dagene vil vi presentere det vi mener er de ti beste spillerne for hver lagdel. Først ut var keeperne, deretter var det forsvarsspillernes tur. Er du enig i vår vurdering? Kom gjerne med din mening i kommentarfeltet!

2016: Denne spilleren vant i fjor | 2015: Husker du denne kåringen?

Belgieren var svært god på våren også, da han leverte ti målgivende pasninger og fire mål i Premier League, men denne høsten har han nærmest stilnet debatten om hvem som er ligaens beste spiller.

De fleste er enige om at han heter De Bruyne.

De siste årene har kåringen blitt vunnet av trofésankende spillere: Franck Ribéry i 2013, Arjen Robben i 2014, Andrés Iniesta i 2015 og Toni Kroos i fjor.

Årets vinner har ingen trofeer å vise til – med mindre man regner med at han har vært den beste spilleren på laget som praktisk talt har sikret seg Premier League-trofeet allerede.

Uansett har 26-åringens prestasjoner – målene, assistene, dødballene, overblikket, tempoet, driblingene – vært på et så høyt nivå at han ikke kan bli oversett. Han har i tillegg vist en evne til å være på sitt aller beste i de viktigste kampene, som mot Liverpool, Chelsea, Napoli, Arsenal og Tottenham denne høsten.

Coutinho: Avslører drømmelaget – vraker Klopp

Det største navnet som mangler, er kanskje Liverpools brasilianske trollmann Philippe Coutinho. Han har levert mål og godbiter på løpende bånd, men ble til slutt vraket fra topp 10.

Her forklarer panelet hvorfor Liverpool-stjernen ikke er med:

Her er VGs rangering av verdens beste midtbanespillere i 2017, vurdert av VGs journalister Arilas Berg Ould-Saada, Øyvind Herrebrøden og Trond Johannessen:

10. CASEMIRO (Real Madrid)

Grovarbeideren som gir Real Madrid balansen som har gjort dem til verdens beste lag de siste to årene. Scoret i Champions League-finalen. Har vært Madrids neste beste i høst ifølge statistikktjenesten Who Scored. Nå også etablert i ankerrollen på et brasiliansk landslag som kanskje har vært verdens beste i 2017.

9. CHRISTIAN ERIKSEN (Tottenham)

Assistkongen blant midtbanespillere med 23 målgivende pasninger. Han er den kreative lederen på et Tottenham-lag som har imponert både i Premier League og Champions League. Prestasjonene for Danmark veier også tungt: Eriksen scoret i seks strake kamper mellom juni og oktober, og kronet det hele med hat trick i Dublin som sendte danskene til VM.

Eriksen til VG: – Klokt valg av Martin Ødegaard

8. DAVID SILVA (Manchester City)

Klubbens mest stabilt gode spiller siden han kom i 2010 har denne høsten nådd sitt høyeste nivå noensinne. Nærteknikken er en nytelse, men han har også begynt å score målsnik-mål nå som han får lov til å komme på dype løp inn foran mål. 13 målpoeng så langt i sesongen er råsterkt. Har imponerende syv landslagsmål på ni kamper for Spania i 2017.

Panelet er uenig om hvem som er best av Silva og Paul Pogba. Se diskusjonen her:

7. PAUL POGBA (Manchester United)

Kanskje verdens mest komplette midtbanespiller. Kombinerer defensiv soliditet, vanvittig fysikk, dribleferdigheter, skuddfot og luftstyrke. Har spilt 41 kamper på rad i Premier League uten å tape. Kvaliteten hans måles best i lagets prestasjoner uten ham: Poengsnittet med ham på banen er 2,3 per kamp, men bare 1,5 uten (siden oktober 2016). Helt avgjørende i lagets Europa League-triumf. Kunne vært enda høyere uten skadeproblemene.

Les mer: Derfor er Manchester United avhengige Paul Pogba

6. EDEN HAZARD (Chelsea)

Den offensive X-faktoren på et i hovedsak defensivt anlagt Chelsea-lag som vant Premier League. Har prestert jevnt og trutt og levert målpoeng gjennom hele kalenderåret. På høsten har han også fått et gjennombrudd i Champions League, en turnering han tidligere har slitt med å markere seg i. Fem målpoeng i gruppespillet, med enorme prestasjoner mot Atlético Madrid og Roma, hjalp Chelsea videre.

5. LUKA MODRIC (Real Madrid)

Den elegante kroaten har vært helt avgjørende for at Real Madrids midtbane har dominert seg til sitt andre strake Champions League-trofé. Han er ikke langt fra komplett, med en kombinasjon av effektive ballvinner-egenskaper, herlige dribleferdigheter og en utsøkt pasningsfot. God da Kroatia tok seg til VM. Lov å etterlyse litt flere målpoeng.

4. TONI KROOS (Real Madrid)

Hærføreren på både det beste klubblaget og det beste landslaget i verden. Tyskeren er trolig verdens beste pasningsspiller. Hans dødballer er et av Real Madrids viktigste våpen, særlig i storkampene. Men har hatt en dupp i antall avgjørende involveringer i form av assists dette året, og særlig på høsten.

Her blir Zinédine Zidane latterliggjort av Kroos:

3. N’GOLO KANTÉ (Chelsea)

Vil du vinne Premier League? Da bør du ha Kanté på laget. Vant i 2016 med Leicester, som raknet uten ham, og vant påfølgende sesong med Chelsea. Ingen er bedre til å dekke rom og gjenvinne baller, og pasningsspillet blir stadig bedre. Kåret til PLs beste i 16/17-sesongen.

2. ISCO (Real Madrid)

Hans eventyrlige vårsesong var mye av grunnen til at Real Madrid vant La Liga: Leverte målpoeng i snitt hvert 69. minutt og erstattet skadeplagede Gareth Bale på en briljant måte. Scoret et viktig mål i Champions League-semifinalen mot Atlético Madrid. Var også lagets beste på høsten frem til november. Høydepunktet: Prestasjonen hans i 3-0-seieren mot Italia i september, da han scoret to mål.

Isco leverte kanskje årets aller beste enkeltkamp av noen spiller i år:

1. KEVIN DE BRUYNE (Manchester City)

Han var veldig god på våren også, med ti målgivende og fire mål i Premier League, men på høsten har belgieren virkelig nådd en ny dimensjon. Med hjelp av Pep Guardiola, som har formet en midtbanerolle som passer ham perfekt, har De Bruyne blitt bredt anerkjent som ligaens beste spiller. Har det aller meste: Pasningsfot, overblikk, to skuddføtter, høyt tempo, dribleferdigheter – og er solid defensivt.

Se panelet diskutere hvorfor De Bruyne er verdens beste midtbanespiller:

Mer om

  1. Internasjonal fotball

Flere artikler

  1. Stor VG-kåring: Modric foran belgisk duo

  2. Stor VG-kåring: Real Madrids lykketroll er verdens beste i forsvar

  3. Stor VG-kåring: Derfor er Messi bedre enn Ronaldo

  4. Slik er den nye lønnstoppen i Premier League

  5. Avis: 34 spillere tjener mer i Premier League enn Harry Kane

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder